Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft aan alle 25 veiligheidsregio’s in Nederland gevraagd maatregelen te treffen voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeenten moeten zelf de opvang en alles wat daarbij hoort regelen. De rol van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) is coördinatie van de opvang van Oekraïense vluchtelingen in deze regio.
Opvangplekken blijven nodig, nu en voor de komende tijd
In de hele regio Zuid-Holland Zuid zijn nu, op verzoek van het kabinet, minimaal 2000 opvangplekken ingericht. Ook de Hoeksche Waard levert een bijdrage. In het voormalige gemeentehuis in Piershil heeft de gemeente een tijdelijke opvanglocatie voor ongeveer 125 vluchtelingen ingericht. Gastgezinnen in de Hoeksche Waard hebben zelf hier en daar Oekraïense vluchtelingen in hun huis opgevangen. Op korte termijn is waarschijnlijk behoefte aan meer opvangplekken en het kabinet wil dat gemeenten extra plekken gaan inrichten.
Op 9 maart hebben wij meerdere locaties doorgegeven aan de Veiligheidsregio ZHZ (VRZH), onder andere het oude gemeentehuis in Piershil. Gekeken is vooral naar locaties die op (relatief) korte termijn of per direct beschikbaar en inzetbaar zijn.
Op dit moment moet de VRZH extra plekken inrichten. Hiervoor is het gemeentehuis in Strijen in beeld. Meer hierover leest u onder het kopje ‘Nieuwe opvanglocatie in Strijen’.
Begin maart hebben wij vooral gekeken naar locaties die op (relatief) korte termijn of per direct beschikbaar en inzetbaar zijn. Het voormalige gemeentehuis in Piershil bleek geschikt en snel inzetbaar. Bovendien was het dorp zeer bereid om vluchtelingen op te vangen. Er werd veel hulp geboden. Daarom is Piershil als eerste opvanglocatie ingericht.
Op dinsdag 29 maart kwam de eerste groep van ongeveer 50 vluchtelingen uit Oekraïne aan in Piershil. Daarna volgden er meer, vooral vrouwen en kinderen uit het oosten van Oekraïne. Op dit moment worden er ongeveer 125 vluchtelingen opgevangen.
Voordat wij ze in Piershil konden opvangen, is hard gewerkt om het voormalige gemeentehuis gereed te maken. De kamers zijn zo ingericht dat er 3 of 4 personen op 1 kamer kunnen slapen. Op het parkeerterrein achter het gebouw zijn units geplaatst met sanitaire voorzieningen en kookgelegenheid.
Er zijn op de locatie de hele dag door medewerkers en vrijwilligers die de bewoners begeleiden en vragen beantwoorden. De bewoners mogen uiteraard gaan en staan waar zij willen. Het is nog onbekend hoelang ze hier blijven. Veel hangt af van de ontwikkelingen in Oekraïne zelf. Gemeente Hoeksche Waard gaat nu uit van een opvangperiode van in ieder geval een aantal maanden tot een jaar.
Klankbordgroep
We vinden het belangrijk om met vertegenwoordigers vanuit de gemeenschap ervaringen te delen en te overleggen over zaken die met de opvang te maken hebben. Daarvoor is een klankbordgroep ingesteld. In de klankbordgroep zijn verschillende groepen vertegenwoordigd.
Gemeente Hoeksche Waard heeft voor verschillende andere locaties onderzocht of ze geschikt te maken zijn voor opvang. De voorkeur gaat uit naar een opvanglocatie waar mensen voor wat langere tijd kunnen blijven, dus geen noodopvang in de vorm van de ‘veldbedjes in de sporthal’.
Het vroegere gemeentehuis in Strijen is op vrij korte termijn geschikt te maken voor de tijdelijke opvang van ongeveer 125 vluchtelingen. Er worden voorbereidingen getroffen om hier na de zomer, op zijn vroegst vanaf eind september, vluchtelingen op te kunnen vangen. Omliggende bedrijven en inwoners van Strijen informeren we per brief over de voorbereidingen en op deze website en in de nieuwsbrief melden we de voortgang.
Werk
Heel veel Oekraïense vluchtelingen willen graag aan het werk. En op het moment dat zij beschikken over een BSN nummer mag dat ook. Wilt u als Hoeksche Waardse werkgever een Oekraïense vluchteling een kans geven, dan kunt u mailen naar accountmanagerswerk@gemeentehw.nl. Als u uw contactgegevens vermeldt, neemt een medewerker van HWwerkt! contact met u op.
RefugeeHelp
Heel veel mensen willen in actie komen voor de vluchtelingen uit Oekraïne, ook in de Hoeksche Waard. RefugeeHelp.nl is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen wil inzetten. Het dynamische platform biedt informatie en bundelt initiatieven van de overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties en particulieren.
Op de website van RefugeeHelp is veel informatie te vinden over hulpaanbod voor en hulpvraag van vluchtelingen uit Oekraïne.
Vindt u het lastig om de situatie rondom de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te begrijpen? Luister dan naar de uitleg van Steffie op haar website. Op haar website legt zij alles in eenvoudige taal uit.
- Op de website van de VRZHZ is veel informatie te vinden over de oorlog in Oekraïne. Er is ook een speciale informatiepagina over de opvang van Oekraïense vluchtelingen op deze website gezet.
- Op de website van de VRZHZ is informatie voor vluchtelingen ook in het Oekraïens, Engels en Russisch te vinden. Deze informatie is in pdf-vorm te printen. Ook voor gastgezinnen is er handige informatie te vinden.
- Bibliotheek Hoeksche Waard biedt boeken en informatie in het Oekraïens, zoals links naar e-books en luisterboeken en lesmateriaal en prentenboeken voor kinderen. Er is ook een gratis taalprogramma ‘Luister en leer’. Kijk voor meer informatie op de website van Bibliotheek Hoeksche Waard.
- Ook de Rijksoverheid heeft een speciale webpagina gemaakt met meer informatie over de Oekraïne.
- Op de website van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid vindt u ook een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden.
- Persbericht ‘Gemeente bereidt opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen in Strijen voor’
- Bewonersbrief opvanglocatie Piershil 21 maart 2022.pdf (120 KB)
- Bewonersbrief opvanglocatie Piershil 29 maart 2022.pdf (114 KB)
- Bewonersbrief opvanglocatie Piershil 17 mei 2022.pdf (113 KB)
- Bewonersbrief opvanglocatie Strijen 7 juni 2022.pdf (149 KB)
- Brief ondernemers opvanglocatie Strijen 7 juni 2022.pdf (148 KB)
- Voorlichting Oekraïense vluchtelingen afgaan sirenes.pdf (70 KB)
Flyers VluchtelingenWerk
Wij willen samen met u, de inwoners van de Hoeksche Waard, de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne zo goed mogelijk laten verlopen. Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.
- Dat kan per e-mail oekraine@gemeentehw.nl. Let op: het mailadres is zonder de twee puntjes op de i. Wij verzoeken u vriendelijk uw telefoonnummer te vermelden in de e-mail.
- Of bel 088 – 647 36 47. U kunt ons elke werkdag telefonisch bereiken tussen 8.30 en 17.00 uur.
Heeft u vragen over de opvanglocatie in Piershil, wilt u iets melden of een klacht bespreken? We horen dat graag van u.
- Dat kan per e-mail locatiemanagerpiershil@gemeentehw.nl
- Of bel de dienstdoende locatiemanager 088 – 647 38 39 (van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur). Buiten die uren kunt u in noodgevallen terecht bij 088 – 647 38 40 (beveiliging).
Heeft u vragen over de opvanglocatie in Strijen? Stuur dan een e-mail locatiemanagerstrijen@gemeentehw.nl.
- Nieuwsbrief #1 Opvang vluchtelingen Oekraïne 31 maart 2022
- Nieuwsbrief #2 Opvang vluchtelingen Oekraïne 7 april 2022
- Nieuwsbrief #3 Opvang vluchtelingen Oekraïne 14 april 2022
- Nieuwsbrief #4 Opvang vluchtelingen Oekraïne 21 april 2022
- Nieuwsbrief #5 Opvang vluchtelingen Oekraïne 28 april 2022
- Nieuwsbrief #6 Opvang vluchtelingen Oekraïne 4 mei 2022
- Nieuwsbrief #7 Opvang vluchtelingen Oekraïne 12 mei 2022
- Nieuwsbrief #8 Opvang vluchtelingen Oekraïne 19 mei 2022
- Nieuwsbrief #9 Opvang vluchtelingen Oekraïne 2 juni 2022
- Nieuwsbrief #10 Opvang vluchtelingen Oekraïne 16 juni 2022
- Nieuwsbrief #11 Opvang vluchtelingen Oekraïne 30 juni 2022
Om u zo goed mogelijk op de hoogte te houden, zullen wij regelmatig een digitale nieuwsbrief uitbrengen. Zodra er nieuwe ontwikkelingen te melden zijn, delen we die met u via de digitale nieuwsbrief.
Wilt u zich aanmelden voor deze digitale nieuwsbrief? Meld u dan aan via onderstaande button.
Privacy
Bent u benieuwd hoe wij met uw gegevens omgaan? Lees dan onze privacyverklaring (link opent in nieuw venster).