Hoorwinst Hoeksche Waard

Wist u dat slechthorendheid een reden is voor ouderen om sociale contacten te vermijden?

‘Laat die verjaardag maar voorbij gaan, ik kan het toch niet verstaan.’ U herkent het vast wel, van uzelf of van iemand uit uw omgeving. Slechthorendheid door ouderdom sluipt er langzaam in en maakt dat slechthorende ouderen eerder de stilte opzoeken, een verjaardagsfeestje overslaan, groepen mensen vermijden of kiezen voor activiteiten in hun eentje. Het kost veel moeite om te horen wat er in gezelschap wordt gezegd en bovendien kost het geduld en aandacht van de omgeving.

Ook in de Hoeksche Waard:
• groeit de groep ouderen,
• wonen zij langer zelfstandig in hun eigen huis,
• is de kans groter dat zij alleen komen te staan hoe ouder zij worden,
• gaat hun gehoor met de jaren achteruit en
• wordt hun sociale netwerk kleiner met het oplopen van de jaren.

Werk aan de winkel dus, immers ‘Iedereen doet mee’ is de slogan van de gemeente.

Daarom is eind 2018 de campagne Hoorwinst Hoeksche Waard van start gegaan – een samenwerking van gemeente Hoeksche Waard, GGD Zuid-Holland Zuid en Erasmus Medisch Centrum Rotterdam – gericht op verbetering van het sociale contact van mensen die door ouderdom slechter horen.

Wat kunt u als slechthorende zelf doen, wat kunt u als naaste betekenen en waar kunt u als professional op letten? Klik dan op de onderstaande mogelijkheden:

In de Gereedschapskist Hoorwinst Hoeksche Waard vindt u diverse gereedschappen (tips en hulpmiddelen) die u kunt gebruiken en die bijdragen aan verbetering van het sociale contact.

 

Hoorwinst geeft ook voorlichting aan verenigingen, clubs en organisaties op locatie. Hierbij wordt u geïnformeerd over wat slechthorendheid betekent in het sociale contact en wat u kunt doen om dat te verbeteren. Heeft u interesse in een voorlichtingsbijeenkomst? Bijvoorbeeld bij uw klaverjasclub, vereniging, beweeggroep of op uw werkplek en bent u met minimaal 15 personen? Stuur een mail naar Judith Bouwmeester van GGD Zuid-Holland Zuid: jr.bouwmeester@ggdzhz.nl.