In de maandelijkse column Inclusieve Initiatieven worden inclusieve Hoeksche Waardse initiatieven uitgelicht. Deze maand 6 vragen aan Elvera Tol, manager zorg bij Stichting de Overbrugging. 

Wat houdt het initiatief in?

We helpen mensen die niet meer mee kunnen doen in de maatschappij. We bieden opvang met als doel de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mensen te bevorderen. We hebben 3 locaties waar mensen begeleid kunnen wonen. Dit betreft tijdelijke opvang als overbrugging naar een volwaardige terugkeer in de samenleving. Daarnaast verlenen we ambulante zorg, waarvoor we nauw samenwerken met verschillende (hulp)instanties in de omgeving. Sinds 2013 hebben we ook een kringloopwinkel. Hiermee financieren we de stichting en bieden we onze inwoners een plek om vrijwilligerswerk te doen of werkervaring op te doen. Dit vergroot de kans op het vinden van een baan. 

Wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat: 

Inwoners nemen vaker zelf het initiatief om wonen, welzijn en zorg te organiseren op lokaal niveau. Bij zulke waardevolle initiatieven ontstaat lokale kracht. 

Hoe en waarom is dit initiatief ontstaan?

Wat ooit begon met Bijbelstudie is nu Stichting de Overbrugging. Lesgevers Arie en Ella van Pelt werden tijdens de Bijbelstudie-avonden regelmatig geconfronteerd met jongeren met verslavingsproblemen. Zij besloten deze, vaak dakloze, jongeren op te vangen in hun eigen huis. Ze kregen hierbij hulp van andere instanties, waaronder De Hoop en Bouman GGZ. Toen Ella uiteindelijk ziek werd en de opvang in huis niet meer ging, kregen ze van de gemeente een pand toegewezen. 

Waarom is dit een goed voorbeeld van inclusie?

We willen mensen met een afstand tot de samenleving weer mee laten doen. We bieden ze een tijdelijke veilige haven en helpen bij het ontwikkelen van (sociale) vaardigheden op het gebied van leefritme, arbeidsritme en persoonlijke en huishoudelijke verzorging. We bereiden ze voor op een volwaardige terugkeer in de samenleving. Het is mooi om te zien waar de onderlinge contacten met onze vrijwilligers toe leiden. 

Wat hoop je met Stichting De Overbrugging te bereiken?  

We willen een laagdrempelige organisatie zijn waar iedereen welkom is en zich welkom voelt. We kunnen niet alle problemen oplossen, maar we hebben wel de juiste contacten om mensen op weg te helpen.  

Wil je de lezer nog iets meegeven? 

Stop jij als je iemand met een lekke fietsband ziet? Je hebt vast geen plaksetje op zak, maar al is het alleen maar om te vragen of het gaat lukken. Dat kleine beetje interesse tonen in een ander kan zo ontzettend betekenisvol zijn.  

Aan wie geef je het stokje door?  

In De Buurt Eten & Drinken. Een mooi initiatief waar met veel enthousiasme en durf gewerkt wordt. We willen hen graag een hart onder de riem steken, omdat ze zo goed bezig zijn en het in deze coronatijd niet makkelijk hebben!