Terug naar het overzicht

Vermoedelijk arbeidsuitbuiting in Numansdorp

Dit nieuwsbericht is verlopen.


Bij een horecagelegenheid in Numansdorp is vermoedelijk sprake van arbeidsuitbuiting. Dit bleek tijdens een controle van de Nederlandse Arbeidsinspectie samen met de gemeente, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de politie.

De controle vond dinsdag 22 februari plaats. Tijdens de inspectie constateerden inspecteurs van de Arbeidsinspectie dat 2 koks die bij de horecagelegenheid werken in ieder geval werden onderbetaald en lange werkdagen maakten.

Uit de gesprekken die ter plaatse gevoerd werden, kwam ook een beeld naar voren dat zij op de werkplek sliepen, dat hun koksdiploma’s, bankpassen en hun ID waren afgenomen en dat zij in een afhankelijkheidssituatie zaten ten opzichte van hun werkgever. De spoelkeuken konden de koks gebruiken als wasgelegenheid.

Voor de inspecteurs was dat aanwijzing dat hier mogelijk sprake is van arbeidsuitbuiting. Reden voor de rechercheurs van de Opsporingsdienst Arbeidsinspectie om ter plaatse te komen en het onderzoek over te nemen. De 2 koks zijn door de Arbeidsinspectie elders ondergebracht.

Dit is een persbericht van de Nederlandse Arbeidsinspectie

——-

Herkent u signalen, verdachte situaties of vermoedt u dat er iets niet klopt? Meld (een vermoeden van) arbeidsuitbuiting bij de politie via 0900 – 8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.