Rijkswaterstaat renoveert de Heinenoordtunnel in de A29. De renovatie gaat nog door tot eind 2024.

We vinden het belangrijk dat de werkzaamheden goed en volgens planning verlopen. Ook doen we er alles aan om de hinder zo veel mogelijk te beperken. We werken er met veel partijen hard aan om dit voor elkaar te krijgen. Het is belangrijk dat iedereen zich hierop voorbereidt. Inwoners, werkgevers, werknemers en alle andere (maatschappelijke) organisaties in onze gemeente. U kunt er zelf voor zorgen dat u (of uw personeel) niet in de file staat door meer thuis te werken, met de fiets of het openbaar vervoer te gaan als dat mogelijk is, of op andere tijden te reizen.

Op deze webpagina vindt u meer informatie over de werkzaamheden en wat u kunt doen om de hinder te beperken. Ook verwijzen wij u naar de website van Rijkswaterstaat waar alle actuele informatie staat. We merken dat veel inwoners vragen hebben over de werkzaamheden. Kijk op de pagina van Rijkswaterstaat of uw vraag ertussen staat.

De Heinenoordtunnel in de A29 is gebouwd in de jaren ’60 van de vorige eeuw. De tunnel is een enorm belangrijke schakel voor Zuid-Holland, West-Brabant, Zeeland en het internationale verkeer van en naar het zuiden. Elke dag rijden er ongeveer 110.000 voertuigen doorheen.

De tunnel was toe aan groot onderhoud en de technische installaties en systemen moeten vervangen worden. Door deze renovatie blijft de Heinenoordtunnel ook in de toekomst veilig en beschikbaar. De renovatie gaat nog door tot eind 2024. Hierbij is hinder onvermijdelijk. Tijdens de afsluitingen kan (brom)fietsverkeer en het openbaar vervoer wel gebruik maken van de (fietsbuis van de) Tweede Heinenoordtunnel.

Meer informatie over de renovatie en de actuele planning van de werkzaamheden aan de Heinenoordtunnel vindt u op de website van Rijkswaterstaat. Ook leest u daar meer over de maatregelen die worden getroffen, kunt u nieuwsberichten lezen en wordt antwoord gegeven op veel gestelde vragen.

Tip

Meld u aan voor de nieuwsbrief Heinenoordtunnel A29  en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Rijkswaterstaat treft verschillende maatregelen om de hinder te beperken. De werkzaamheden worden uitgevoerd in (vakantie)perioden met minder verkeer. Daarnaast nemen zij maatregelen die de doorstroming van het verkeer op peil houden en maatregelen om ander reisgedrag te stimuleren. Hieronder een aantal van de maatregelen.

Heinenoordtunnel

  • Bergers stand-by voor een snelle afhandeling bij pech en ongevallen.
  • Ophogen frequentie bussen die tijdens de afsluiting door de Tweede Heinenoordtunnel rijden.
  • Pendeldienst bussen tussen busstation Heinenoord en stations Zuidplein, Lombardijen en Barendrecht tegen actietarief.
  • Fietsvoorzieningen en stimuleren gebruik van (brom)fiets. Tijdens de afsluitingen van de Heinenoordtunnel is de overtocht bij de veerponten Rhoonsveer (tussen Oud-Beijerland en Rhoon) en Puttershoek (tussen Puttershoek en Zwijndrecht) gratis voor (brom)fietsers en voetgangers. Bij het veer tussen Nieuw-Beijerland en Hekelingen is de overtocht ook gratis voor (brom)fietsers, scooters en motoren en hun bijrijders.
  • Zolang de Heinenoordtunnel is afgesloten, is de Kiltunnel voor het verkeer in de afgesloten rijrichting tolvrij.

Meer informatie over de maatregelen die Rijkswaterstaat treft kunt u vinden op hun website:

Wat kunt u zelf doen om de hinder tijdens de wegwerkzaamheden te vermijden?

Werk thuis

Werk tijdens de afsluitingen (als dat kan) zoveel mogelijk thuis. Of werk als het kan op een andere locatie zodat u de A29 en de omleidingsroutes kunt mijden. 

Plan uw vakantie of vrije dagen slim

De werkzaamheden die het meeste hinder opleveren, staan gepland voor of in de zomervakantie van 2024. Plan daarom in die periodes uw vrije dagen als dat mogelijk is!

Pak de fiets

Misschien is fietsen op korte afstanden voor u een optie. Of kunt u met de fiets naar een station en vanaf daar met het openbaar vervoer verder. De fietstunnel blijft geopend voor fietsers, voetgangers, brommers en scooters.

Reis met het openbaar vervoer

Tijdens de renovatie blijft het busnetwerk in stand en wordt de treincapaciteit tussen Zeeland/West Brabant en Rotterdam vergroot. Tijdens de renovatie van de Heinenoordtunnel gaan de bussen frequenter rijden tussen busstation Heinenoord, Rotterdam Zuidplein, station Rotterdam Lombardijen en station Barendrecht. Connexxion rijdt met pendelbussen door de Tweede Heinenoordtunnel. Tijdens de werkzaamheden is ook gratis gebruik te maken van de vaarverbinding van de veerponten Rhoonsveer tussen Oud-Beijerland en Rhoon, tussen Puttershoek en Zwijndrecht. Het veer tussen Nieuw-Beijerland en Hekelingen is tolvrij voor (brom)fietsers, scooters en motoren met hun bijrijders als de tunnel die dag van 00.00 uur tot 24.00 uur gesloten is.

Meer informatie over wat u kunt doen om de hinder te vermijden vindt u op de website van Rijkswaterstaat:

Een goede bereikbaarheid van en in de Hoeksche Waard is ook voor het bedrijfsleven van belang. Ondernemers kunnen hier ook zelf ook aan bijdragen. Nu het steeds drukker wordt op de weg en in 2023 en 2024 de renovatie van de Heinenoordtunnel en de Haringvlietbrug gepland staan, is dit het moment om samen te werken aan een goede bereikbaarheid.

Samen Bereikbaar ondersteunt kosteloos bedrijven in de Hoeksche Waard die aan de slag willen met mobiliteit. Samen Bereikbaar werkt met een team van experts op het gebied van mobiliteitsmanagement, logistiek en verkeersmanagement. Elke regio heeft een aanspreekpunt. In de Hoeksche Waard is Lennart de Pee uw aanspreekpunt. Hij is bereikbaar via e-mail lennartdepee@zuidhollandbereikbaar.nl.

Logistieke bedrijven

Voor logistieke bedrijven is vaak maatwerk nodig. De logistiek makelaar van Zuid-Holland Bereikbaar gaat in gesprek met bedrijven over hoe zij hun ritten tijdens de werkzaamheden efficiënter kunnen inrichten. Bedrijven kunnen contact opnemen met Henk Kolenbrander, via e-mail henkkolenbrander@zuidhollandbereikbaar.nl. Ga voor meer informatie naar de website van Samen Bereikbaar Hoeksche Waard.

Ondernemersloket Hoeksche Waard

Werkgevers en ondernemers kunnen ook contact opnemen met een van de accountmanagers van het ondernemersloket Hoeksche Waard. Kijk voor meer informatie op het ondernemersloket op deze website.

Toolkit voor ondernemers

Een toolkit voor bedrijven met daarin communicatiemiddelen die gebruikt kunnen worden in de eigen communicatie vindt u op de website van Rijkswaterstaat.

Wilt u als ondernemer, vereniging, maatschappelijke organisatie of inwoner informatie over de afsluitingen delen met uw medewerkers, klanten, leden, bezoekers of andere belanghebbenden, dan kunt u gebruikmaken van de communicatiemiddelen van gemeente Hoeksche Waard. Download hieronder de toolkit. U kunt de middelen uit deze toolkit gebruiken om via uw eigen kanalen te delen. Het is niet toegestaan om de middelen zonder toestemming aan te passen en ze zijn niet bedoeld voor oneigenlijk gebruik. Heeft u vragen over de toolkit? Neem dan contact op via communicatie@gemeentehw.nl

Downloads

Precies weten wanneer er (nachtelijke) afsluitingen zijn aan de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel? En bijvoorbeeld in welke richting de tunnelbuis is gesloten voor verkeer?

U weet precies waar en wanneer er in 2024 werkzaamheden zijn met de werkkalender van Rijkswaterstaat. U vindt deze kalender op de website van Rijkswaterstaat.

Meer informatie over de planning van de werkzaamheden en de renovatie van de Heinenoordtunnel is te vinden op de website van Rijkswaterstaat. Daar vindt u ook informatie over de maatregelen die Rijkswaterstaat treft om de hinder te beperken en wat u kunt doen om files te vermijden en zo de hinder voor uzelf én anderen te beperken.

U kunt zich via de website van Rijkswaterstaat ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief waarin u op de hoogte wordt gehouden van de werkzaamheden. De renovatie is ook te volgen via Facebook.

Kijk voor actuele route informatie op de website verkeersinfo van Rijkswaterstaat of op de website van A naar Beter.

Laatste nieuws renovatie

Heinenoordtunnel