Hulp bij geldzorgen

Heeft u een laag inkomen, heeft u schulden of heeft u moeite om alles te betalen? Kom dan gerust langs bij de gemeente. Er zijn verschillende regelingen en toeslagen om uw geldzorgen aan te pakken. Hieronder vindt u alle mogelijkheden op een rij.

Heeft u (of uw bedrijf) hulp nodig?

Komt u er zelf niet uit en wilt u hulp om uit te zoeken waar u mogelijk recht op heeft? De gemeente kan u helpen. U kunt via deze link zelf (anoniem) controleren op welke regelingen en toeslagen u recht heeft. Heeft u hulp nodig bij het invullen of wilt u praten met een medewerker over uw geldzorgen? Dan kunt u bellen naar de gemeente via 14 0186 /  088 – 647 36 47, plan via de link een gesprek met ons in of mail naar schulddienstverlening@gemeentehw.nl

Bent u ondernemer in de Hoeksche Waard en heeft u vragen of zorgen over geldzaken? Dan kunt u bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) terecht voor advies, begeleiding en financiële ondersteuning. Bij het RBZ maakt u een afspraak van maximaal 45 minuten met een specialist en bespreekt u wat voor hulp u nodig heeft voor uw situatie. Bel naar 010 – 433 96 00 en kies 2 uit het keuzemenu. Of neem contact op via de website. Gemeente Hoeksche Waard biedt daarnaast het ondernemersloket. U vindt daar praktische informatie van en voor ondernemers, maar ook het beginpunt voor persoonlijk advies. Onze accountmanagers staan voor u klaar en denken graag met u mee.

Bijstand

Heeft u geen werk of verdient u te weinig om van rond te komen? Dan kunt u een (aanvullende) bijstandsuitkering aanvragen voor noodzakelijke kosten van het bestaan zoals huur, eten en drinken. De bijstandsuitkering is een tijdelijk inkomen terwijl u zoekt naar werk.

Vul de checklist in om erachter te komen of u in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering. Komt u in aanmerking? Meld u dan via de website werk.nl dat u een bijstandsuitkering wilt aanvragen bij gemeente Hoeksche Waard. Kijk voor meer informatie op de pagina Bijstandsuitkering

Individuele inkomenstoeslag 

Heeft u 3 jaar of meer een laag inkomen, terwijl u heeft geprobeerd om extra werk of meer inkomen te krijgen? Dan kunt u misschien een tegemoetkoming aanvragen: de individuele inkomenstoeslag. Deze bijdrage kunt u 1 keer per 12 maanden aanvragen. U vraagt individuele inkomenstoeslag aan via een ingevuld aanvraagformulier. U vindt dit formulier op de pagina Jaarlijks bedrag voor langdurig lage inkomens.

Huurtoeslag

Heeft u een laag inkomen en huurt u een woning? Dan kunt u misschien huurtoeslag krijgen. Dit vraagt u aan bij via de website van de Belastingdienst door in te loggen op Mijn Toeslagen.

Eenmalige energietoeslag

De energiekosten zijn de laatste tijd erg gestegen. U kunt een eenmalige energietoeslag aanvragen, als u aan bepaalde inkomenseisen voldoet. De energietoeslag is 1.300 Euro.  Heeft u nog geen aanvraag ingediend over 2022? Dan kunt u dat tot en met 30 juni 2023 alsnog doen.

Op dit moment kunt u nog geen energietoeslag aanvragen voor 2023.  De gemeente moet nog een besluit nemen over de dan geldende voorwaarden voor de energietoeslag. Zodra de voorwaarden bekend zijn, delen we ze op deze pagina.

Bijzondere bijstand

Heeft u noodzakelijke niet-alledaagse kosten, maar kunt u deze niet betalen? En heeft u weinig spaargeld? Dan kunt u misschien een bijdrage ontvangen: de bijzondere bijstand. Dit bedrag hoeft u meestal niet terug te betalen. U vraagt bijzondere bijstand aan via een ingevuld aanvraagformulier. U vindt dit formulier op de pagina Bijzondere Bijstand.

Woonkostentoeslag

Is uw financiële situatie plotseling veranderd en is uw huur of hypotheek door omstandigheden te hoog geworden? En heeft u geen spaargeld? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor woonkostentoeslag. U vraagt de toeslag aan aan via een ingevuld aanvraagformulier. U vindt dit formulier op de pagina Woonkostentoeslag.

Energiecoach

Wilt u weten hoe u energie kunt besparen in huis? En hoe u de kosten voor gas en elektra omlaag kunt brengen? Dan is gratis advies van een energiecoach mogelijk wat voor u. U vraagt een adviesgesprek met de energiecoach aan via mailadres duurzaamheid@gemeentehw.nl. Vermeld daarin duidelijk dat u graag gebruik maakt van de energiecoach en uw contactgegevens.

Dal Vrij abonnement

Voor inwoners met een laag inkomen is het soms te duur om met de bus te reizen. U kunt hiervoor een Dal Vrij abonnement van Connexxion aanvragen waarmee u gratis met de bus reist in onze regio. U vraagt het abonnement aan aan via een ingevuld aanvraagformulier. U vindt dit formulier op de pagina Dal Vrij abonnement. Let op dat u eerst zelf een OV-chipkaart besteld.

Zorgtoeslag

Een zorgverzekering is niet goedkoop. Daarom is er zorgtoeslag. Dat is een bijdrage van de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden. Wilt u zorgtoeslag? Dan moet u in elk geval een Nederlandse zorgverzekering hebben. Kijk voor meer informatie over de zorgtoeslag en de voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

Collectieve zorgverzekering voor minima

Heeft u moeite met het betalen van uw ziektekostenverzekering? Dan kunt u een collectieve zorgverzekering (het VGZ Rotterdampakket) aanvragen. Omdat de gemeente meebetaalt, betaalt u een lagere premie. U kunt zich nu voor het kalenderjaar 2023 aanmelden via de website van VGZ.

Bijdrage zorgkosten

Heeft een chronische ziekte of beperking waardoor u soms hoge zorgkosten maakt? Maakt u geen gebruik van onze collectieve zorgverzekering? U heeft in dat geval misschien recht op een bijdrage in uw zorgkosten. U kunt de bijdrage voor 2022 (met terugwerkende kracht) en 2023 aanvragen aan via een ingevuld aanvraagformulier. U vindt dit formulier op de pagina Bijdrage Zorgkosten.

Premiebijdrage aanvullende zorgverzekering

Maakt u geen gebruik van de collectieve zorgverzekering van gemeente Hoeksche Waard, maar heeft u wel een aanvullende verzekering en een laag inkomen? Dan kunt u een bijdrage aanvragen voor de kosten van uw aanvullende zorgverzekering. U kunt de bijdrage aanvragen via een ingevuld aanvraagformulier. U vindt dit formulier op de pagina Aanvullende Zorgverzekering.

Kinderopvangtoeslag 

Wilt u dat uw kinderen goed opgevangen worden terwijl u werkt of studeert? Kinderopvang is duur. Om u te helpen bij deze kosten biedt de belastingdienst een kinderopvangtoeslag. Vraag de kinderopvangtoeslag aan op de website van de Belastingdienst.

Meedoenregeling

In gezinnen met een laag inkomen is er niet altijd genoeg geld voor schoolreisjes, woordenboeken of een goede fiets. U kunt een bijdrage voor de schoolkosten van uw kinderen aanvragen: de Meedoenregeling. U vraagt de Meedoenregeling aan aan via een ingevuld aanvraagformulier. U vindt dit formulier op de pagina Meedoenregeling.

Jeugdfonds Sport & Cultuur

Een lidmaatschap van een sportvereniging, theaterclub of muziekschool is soms best duur. Niet in elk gezin is er voldoende geld om dit lidmaatschap voor kinderen te betalen. Gezinnen met een laag inkomen kunnen een bijdrage ontvangen voor een lidmaatschap voor hun kinderen op het gebied van sport en cultuur.

U vult als ouder en/of verzorger het aanvraagformulier Jeugdfonds Sport & Cultuur in, dit formulier vindt u op de pagina Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dit aanvraagformulier kunt u of kan uw kind aan een tussenpersoon (leerkracht, buursportcoach, hulpverlener) geven. De tussenpersoon vraagt de vergoeding aan.

Individuele studietoeslag

Heeft u een beperking en kunt u daarom naast uw studie niet werken? Dan kunt u individuele studietoeslag aanvragen. Dit is een aanvulling op je studiefinanciering. U vraagt de individuele studietoeslag aan via een ingevuld aanvraagformulier. U vindt dit formulier op de pagina Studietoeslag.

Gemeentelijke bijdrage peuteropvang

Gemeente Hoeksche Waard wil dat elke peuter van 2-4 jaar naar de peuteropvang kan. Ook als de ouder(s) geen recht hebben op kinderopvangtoeslag. Daarom zorgt de gemeente dat ook deze peuters twee dagdelen opvang kunnen krijgen. U krijgt daarvoor een bijdrage van de gemeente. Meld uw peuter aan bij een goedgekeurde peuteropvang-organisatie in de Hoeksche Waard van uw keuze en geef aan dat u geen recht heeft op kinderopvangtoeslag. De peuteropvang-organisatie regelt de rest.

Stichting Jarige Job

Heeft u kinderen van 4 tot en met 12 jaar en kunt u hun verjaardag niet vieren omdat daar geen geld voor is? Dan kan stichting Jarige Job helpen. Zij geven een verjaardagsbox ter waarde van € 35,-. Gebruik het aanvraagformulier voor de verjaardagsbox, ga hiervoor naar de website van Stichting Jarige Job

Stichting Leergeld

Heeft u kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 17 jaar op school en is uw inkomen niet meer dan 130% van het wettelijk sociaal minimum? Dan kunt u Stichting Leergeld om hulp vragen voor de schoolkosten of kosten voor schoolreizen, schoolkamp, een fiets, computer of andere schoolspullen. Uw aanvraag voor een vergoeding doet u via de website van Stichting Leergeld.

Nationaal Fonds Kinderhulp

Het Nationaal Fonds Kinderhulp is er voor kinderen als andere instanties niet kunnen helpen. Dit kan iets groots of iets kleins zijn wat u niet kunt regelen via een andere regeling voor kinderen. U kunt de aanvraag voor het Nationaal Fonds Kinderhulp niet zelf doen. Hiervoor kunt u terecht bij het wijkteam of de sociaal makelaars van Stichting Welzijn Hoeksche Waard.

Steun voor zelfstandigen (Bbz)

Als zelfstandig ondernemer kunt u in (tijdelijke) problemen komen. Soms heeft u dan recht op (financiële) ondersteuning. U kunt ook ondersteuning ontvangen om vanuit een uitkering een eigen bedrijf te beginnen. U kunt de ondersteuning aanvragen op de website van het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ).

Bijdrage voor maatschappelijke participatie

U kunt een bijdrage aanvragen voor bijvoorbeeld een abonnement of lidmaatschap van een sportclub, bibliotheek of krantenabonnement. U kunt deze bijdrage ook gebruiken voor de kosten van een concert of voorstelling. U kunt per persoon een bijdrage van € 107,- ontvangen per kalenderjaar. U vraagt de bijdrage aan via een ingevuld aanvraagformulier. U vindt dit formulier op de pagina Maatschappelijke participatie voor niet uitkeringsgerechtigden.

Humanitas Formulierenhulp

Vindt u het moeilijk om formulieren in te vullen? Wilt u weten op welke toeslagen u recht heeft? Of is het niet duidelijk waar u de gevraagde informatie vandaan moet halen? Humanitas helpt u graag! Neem contact op met Humanitas via 06 – 22 38 41 41 (HW-west) of 06 – 17 89 57 76 (HW-oost) of kijk op de website van Humanitas voor de spreekuren.

Tips via voorhetzelfdegeld.nl

Iedere inwoner met geldvragen of geldzorgen kan op de website van Voor hetzelfde geld tips en ondersteuning vinden.

Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)

Tegenwoordig kunt u van alles regelen via internet. Ook het contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Veel mensen vinden dit lastig. Kom langs in de bibliotheek, tijdens het spreekuur van het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). Hier krijgt u antwoord op al uw vragen. Bibliotheek Hoeksche Waard organiseert maandelijks meerdere spreekuren, op verschillende locaties. U kunt kosteloos van de hulp gebruikmaken en hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Kijk voor meer informatie op de website van de Bibliotheek Hoeksche Waard.

Thuisadministratie Humanitas

Schulden voorkomen begint met het bijhouden van uw administratie. Heeft u daar moeite mee? Een vrijwilliger van Humanitas helpt u om uw financiële zaken op orde te brengen en op orde te houden. Aanmelden voor de Thuisadministratie doet u via de website van Humanitas.

Voedselbank

Heet u moeite met het betalen van de boodschappen? De voedselbank geeft voedselpakketten aan mensen met lage inkomens. Wilt u weten of u recht heeft op een voedselpakket? Kijk op de website van de Voedselbank of bel naar 06-21273295. 

Werk zoeken

Bent u op zoek naar een baan, maar lukt het niet om werk te vinden? HWwerkt! kan u helpen. Kijk voor meer informatie op de website van HWwerkt!, mail naar werk@gemeentehw.nl of bel naar tel: 088 – 6473647.

Wijkteam Hoeksche Waard

Het wijkteam kan u helpen met verschillende vragen, waaronder geldzorgen. Het wijkteam is te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur op: 088 – 647 18 18 en e-mailadres info@wijkteamhw.nl. Kijk voor meer informatie op de website van het wijkteam.