Paspoort aanvragen

Een nieuw paspoort vraagt u aan in de gemeente waar u woont. Lees de informatie onder het kopje ‘Wat neem ik mee?’ goed door voor uw afspraak.

Online kunt u snel uw paspoort aanvragen! U heeft hiervoor DigiD nodig en kunt meteen betalen met iDeal.

Vraagt u een paspoort aan voor uw kind jonger dan 18 jaar? Maak dan een afspraak bij een van onze servicepunten. Er is toestemming nodig van de ouder(s)/gezaghouder(s), gebruik hiervoor het toestemmingsformulier. Uw kind moet meekomen naar het servicepunt bij deze afspraak.

Let op: vraag hier een vluchtelingenpaspoort of vreemdelingenpaspoort aan.

Log veilig in met DigiD om te laten zien wie u bent. Lees meer over DigiD.

Komt u liever op afspraak langs bij een van onze servicepunten voor het aanvragen van uw paspoort?

 • Neem alle paspoorten en/of identiteitskaarten die u bezit mee, ook eventuele buitenlandse en verlopen documenten. Heeft u beiden, neem dan beide documenten mee.
 • Hebt u geen paspoort of identiteitskaart? Neem dan een ander document mee om te bewijzen wie u bent.
 • Let op! U kunt alleen met uw pinpas betalen. Behalve bij ons servicepunt Oud-Beijerland; daar kunt u ook contant betalen. Bij de aanvraag betaalt u meteen voor uw paspoort. Als u het paspoort digitaal heeft aangevraagd, hoeft u niet meer te betalen. Bij een spoedaanvraag komen hiervoor de kosten voor de toeslag van de spoedaanvraag nog bij. Deze moeten bij het servicepunt worden betaald.
 • Neem een pasfoto mee die voldoet aan de pasfoto-eisen en maximaal 6 maanden oud is. Bij onze servicepunten is een pasfoto-automaat aanwezig, waarmee u voor € 8,- pasfoto’s kunt maken. U kunt met bankpas, creditcard en mobiel betalen. Voor jonge kinderen, mensen in een rolstoel of mensen die niet zonder begeleiding kunnen zitten is de pasfoto-automaat helaas niet geschikt. Voor een pasfoto die voldoet aan de eisen kunt u ook terecht bij een fotograaf of in een fotowinkel.
 • Is uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer geldig? Dan nemen wij het document meteen in bij de aanvraag.
 • Is uw oude paspoort of identiteitskaart nog wel geldig? Dan wordt het oude paspoort bij het ophalen of bezorgen van uw nieuwe paspoort ingenomen.

Voor kinderen tot 18 jaar geldt naast bovenstaande het volgende:

 • Uw kind moet bij de afspraak voor de aanvraag en het bezorgen aanwezig zijn.
 • Beide ouders moeten schriftelijk toestemming geven. Dit kan door een ondertekende ‘Toestemmingsformulier reisdocumenten minderjarigen‘ van beide ouders mee te nemen naar de afspraak of deze in te vullen tijdens de aanvraag op het servicepunt. Kan één van de ouders niet aanwezig zijn? Neem dan van die ouder een geldig identiteitsbewijs (of een kopie ervan) en een door beide ouders ondertekende toestemmingsverklaring mee. Heeft maar één ouder het gezag? Dan is toestemming van deze ouder voldoende. Soms heeft iemand anders dan de ouder gezag over het kind, dit noemen we een gezaghebber. Dan is toestemming van de gezaghebber nodig in plaats van die van de ouder(s). In zo’n geval moet de gezaghebber meegaan bij de aanvraag of schriftelijke toestemming geven.

Stap 1. Start de intake en betaal met iDeal

Start de intake en betaal online uw paspoort met IDEAL. Let op: Hiervoor heeft u DigiD nodig. Vraagt u een paspoort aan voor één van uw kinderen? Dan moet deze inloggen met zijn/haar eigen DigiD! Heeft uw kind geen eigen DigiD? Start dan de aanvraag aan de balie.

Stap 2. Maak een afspraak

Maak een afspraak om naar één van de servicepunten te komen. Aan de balie rondt u de aanvraag van uw paspoort af. U kunt de afspraak ook telefonisch maken.

Stap 3. Kom naar de afspraak

Tijdens de afspraak levert u een pasfoto in. Uw pasfoto moet voldoen aan deze eisen. Ook zet u uw handtekening en wordt er een scan gemaakt van enkele vingerafdrukken. Neem naast een goede pasfoto ook uw oude paspoort mee. Heeft u óók een identiteitskaart? Neem deze dan mee naar de afspraak.

Vraagt u een paspoort aan voor uw kind? Dan is toestemming nodig van de ouder(s)/gezaghouder(s). Uw kind moet meekomen naar het servicepunt bij deze afspraak.

Stap 4. Uw nieuwe paspoort wordt bezorgd

Na minimaal vijf werkdagen wordt uw nieuwe paspoort bezorgd op een gewenst adres en tijdstip door bezorgdienst AMP. U moet uw paspoort zelf in ontvangst nemen. Heeft u een paspoort aangevraagd voor één van uw kinderen? Dan moet uw kind aanwezig zijn bij bezorging van het document.

In onderstaande animatie vertellen wij u graag hoe dit werkt:

 

Stap 1. Maak een afspraak

Maak een afspraak om naar één van de servicepunten te komen. Aan de balie rondt u de aanvraag van uw paspoort af. U kunt de afspraak ook telefonisch maken. U ontvangt een bevestiging van de afspraak. 

Stap 2. Kom naar de afspraak

Tijdens de afspraak levert u een pasfoto in. Uw pasfoto moet voldoen aan deze eisen. Ook zet u uw handtekening en wordt er een scan gemaakt van enkele vingerafdrukken. Neem naast een goede pasfoto ook uw oude paspoort mee. Heeft u óók een identiteitskaart? Neem deze dan mee naar de afspraak.

Vraagt u een paspoort aan voor uw kind? Dan is toestemming nodig van de ouder(s)/gezaghouder(s). Uw kind moet meekomen naar het servicepunt bij deze afspraak.

Stap 3. Uw nieuwe paspoort wordt bezorgd

Na minimaal vijf werkdagen wordt uw nieuwe paspoort bezorgd op een gewenst adres en tijdstip door bezorgdienst AMP. U moet uw paspoort zelf in ontvangst nemen. Heeft u een paspoort aangevraagd voor één van uw kinderen? Dan moet uw kind aanwezig zijn bij bezorging van het document.

In onderstaande animatie vertellen wij u graag hoe dit werkt:

 

Dan is toestemming nodig van de ouder(s)/gezaghouder(s). Uw kind moet meekomen naar het servicepunt bij deze afspraak.

Per 30 augustus 2021 wordt een vernieuwd nationaal paspoort geproduceerd. Het nieuwe paspoortmodel bevat geen BSN meer op de voorkant van de houderpagina. Voortaan staat het BSN op de achterkant in leesbare cijfers en is deze verwerkt in een QR-code. Ook is het BSN is verwijderd uit de machineleesbare strook en chip. Daarnaast zijn in het model enkele echtheidskenmerken vernieuwd en een aantal duurzaamheidsverbeteringen doorgevoerd:

 • Paspoort tot 18 jaar: € 58,85
 • Paspoort vanaf 18 jaar: € 77,85
 • Toeslag bij spoedaanvraag: € 53,-

Heeft u uw document met spoed nodig? Ga voor meer informatie naar de pagina spoedaanvraag (rijbewijs, paspoort & identiteitskaart).

Kijk op de pagina ‘Paspoort / identiteitskaart kwijt of gestolen’ wat u moet doen.

Reist u naar het buitenland? Dan heeft u voor sommige landen ook een visum nodig. Informeer hiernaar bij uw reisbureau of de ambassade of het consulaat van het land waar u naartoe wilt. Pas op voor identiteitsfraude. Met de KopieID-app maakt u met uw smartphone een veilige kopie van uw identiteitsbewijs. Lees op de website van de Rijksoverheid hoe u fraude met identiteitsgegevens kunt herkennen en voorkomen. Vermoed u identiteitsfraude of bent u zelf slachtoffer? Lees op de website van de Rijksoverheid wat u kan doen.

Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Heeft u een verklaring nodig? Vul dan het formulier ‘Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ van de Rijksoverheid in.

Je wilt een nieuw identiteitsbewijs aanvragen of je hebt net een nieuw identiteitsbewijs in je bezit. Dit kan een paspoort, een Nederlands identiteitsbewijs (NIK) of een rijbewijs zijn. Dit is een belangrijk en uniek document voor eigen gebruik.

Wist je dat een kopie van je identiteitsbewijs gebruikt kan worden bij identiteitsfraude? Fraudeurs gebruiken je identiteitsgegevens, waarmee zij bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten.

Het gevolg is dat je rekeningen ontvangt voor zaken die je niet hebt gekocht. Het uitlenen van identiteitsgegevens is strafbaar, zowel voor de uitlener als voor de lener.

Wanneer je wel een kopie mag geven van je identiteitsgegevens en wanneer niet lees je in de folder van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. Informatie over het gebruik van de KopieID-app vind je ook in de folder van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

 

Het Verenigd Koninkrijk (VK) hoort niet meer bij de Europese Unie (EU). Hierdoor veranderen sommige regels. Sinds 1 januari 2021 gelden er andere regels voor reis en verblijf in het VK. Zie voor de meest actuele informatie de website van het Brexitloket.

Een zakenpaspoort is een gewoon paspoort met extra bladzijden. Zo is er meer ruimte voor visa en douanestempels. Een zakenpaspoort vraagt u op dezelfde manier aan als een gewoon paspoort in de gemeente waar u woont. Bij de aanvraag hoeft u niet te vertellen waarom u een zakenpaspoort wilt hebben.

U kunt een tweede paspoort aanvragen als u door uw werk naar conflicterende landen moet reizen of uw paspoort niet heeft door een visumaanvraag.U moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Uw eerste paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig
 • U moet aantonen dat u een tweede paspoort nodig hebt en regelmatig naar landen reist die in conflict met elkaar zijn. U hebt hiervoor een werkgeversverklaring nodig

U vraagt een tweede paspoort op dezelfde manier aan als een paspoort.

Let op:  

 • Een tweede paspoort wordt niet verstrekt als noodpaspoort
 • Een tweede paspoort is twee jaar geldig vanaf de afgiftedatum
 • Naast het (eerste) paspoort en tweede paspoort mag u ook een Nederlandse identiteitskaart bezitten
 • U kunt ook een zakenpaspoort aanvragen
 • Als u uw bestaande tweede paspoort wilt vernieuwen, moet u opnieuw de noodzaak van het tweede paspoort aantonen
 • Op reis gaan met twee paspoorten wordt afgeraden. Bij de controle aan de grens kan het bezit van twee paspoorten vragen oproepen