Paspoort aanvragen

Vanwege een paspoortenpiek verwachten wij veel aanvragen. Start uw aanvraag daarom ruim op tijd om de drukte voor te zijn. Zo bent u er zeker van dat u tijdig een nieuw paspoort heeft. Op deze pagina leest u hoe dat moet.

Start online uw aanvraag. Houd er rekening mee dat u uw digitale aanvraag nog persoonlijk aan de balie moet afronden.

Log veilig in met DigiD om te laten zien wie u bent. Lees meer over DigiD.

Komt u liever langs bij één van onze servicepunten voor het aanvragen van uw paspoort? Maak een afspraak en betaal aan de balie.

 • Paspoort en zakenpaspoort tot 18 jaar: € 63,40
 • Paspoort en zakenpaspoort vanaf 18 jaar: € 83,85
 • Bijdrage in de bezorgkosten per document: € 5,- 
 • Toeslag bij spoedaanvraag: € 57,05

Heeft u uw document met spoed nodig? Ga voor meer informatie naar de pagina spoedaanvraag (rijbewijs, paspoort & identiteitskaart).

Stap 1. Start uw aanvraag digitaal en maak een vervolgafspraak  

Start uw aanvraag digitaal met uw DigiD en betaal online met IDEAL. Vraagt u een paspoort aan voor één van uw kinderen? Dan moet deze inloggen met zijn/haar eigen DigiD!   

Let op! Om de digitale aanvraag af te ronden moet u een vervolgafspraak plannen. Dit kunt u gemakkelijk online doen via de knop ‘afspraak maken’ op deze pagina.

Lukt het digitaal aanvragen niet of wilt u liever persoonlijk langskomen, maak dan een afspraak bij een van onze servicepunten. Lukt dit online niet dan kun u ook telefonisch een afspraak maken. 

Stap 2. Kom langs op het gemeentehuis op uw afspraaktijd  

Tijdens de afspraak levert u een pasfoto in. Uw pasfoto moet voldoen aan deze eisen. Ook zet u uw handtekening en wordt er een scan gemaakt van enkele vingerafdrukken. Neem een goede pasfoto mee en al uw huidige reisdocumenten (paspoort en identiteitsbewijs). Ook als deze verlopen of buitenlands zijn.  

Vraagt u een paspoort aan voor uw kind? Dan is toestemming nodig van de ouder(s)/gezaghebber(s). Uw kind moet zelf aanwezig zijn bij deze afspraak. 

Stap 3. Uw nieuwe paspoort wordt bezorgd 

Na minimaal vijf werkdagen wordt uw nieuwe paspoort bezorgd op een gewenst adres en tijdstip door bezorgdienst AMP. U moet uw paspoort persoonlijk in ontvangst nemen. Heeft u een paspoort aangevraagd voor één van uw kinderen? Dan moet uw kind aanwezig zijn bij bezorging van het document. Eventuele oude documenten worden door AMP ingenomen bij de uitreiking. Wij vragen een bijdrage van €5,- per document voor de bezorging. 

 • Neem alle paspoorten en/of identiteitskaarten die u bezit mee, ook eventuele buitenlandse en verlopen documenten. Heeft u beiden, neem dan beide documenten mee.
 • Hebt u geen paspoort of identiteitskaart? Neem dan een ander document mee om te bewijzen wie u bent.
 • Neem een pasfoto mee. Uw pasfoto moet voldoen aan deze eisen. Voor een pasfoto kunt u terecht bij een fotograaf of in een fotowinkel. Bij onze servicepunten is een pasfoto-automaat aanwezig, waarmee u voor € 9,- pasfoto’s kunt maken. U kunt alleen contactloos betalen. Voor jonge kinderen, mensen in een rolstoel of mensen die niet zonder begeleiding kunnen zitten is de pasfoto-automaat helaas niet geschikt.

Voor kinderen tot 18 jaar geldt het volgende:

 • Uw kind moet bij de afspraak voor de aanvraag en het bezorgen aanwezig zijn.
 • De ouder(s)/gezaghebber(s) moeten schriftelijk toestemming geven. Dit kan door een ondertekende ‘Toestemmingsformulier reisdocumenten minderjarigen‘ van de ouder(s)/gezaghebber(s) mee te nemen naar de afspraak of deze in te vullen tijdens de aanvraag op het servicepunt. Kan één van de ouder(s)/gezaghebber(s) niet aanwezig zijn? Neem dan van die ouder een geldig identiteitsbewijs (of een kopie ervan) en een door beide ouders/gezaghebbers ondertekende toestemmingsverklaring mee. Heeft maar één ouder het gezag? Dan is toestemming van deze ouder voldoende.

U kunt een tweede paspoort aanvragen als u door uw werk naar conflicterende landen moet reizen of uw paspoort niet heeft door een visumaanvraag.U moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Uw eerste paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig
 • U moet aantonen dat u een tweede paspoort nodig hebt en regelmatig naar landen reist die in conflict met elkaar zijn. U hebt hiervoor een werkgeversverklaring nodig

U vraagt een tweede paspoort op dezelfde manier aan als een paspoort.

Let op:  

 • Een tweede paspoort wordt niet verstrekt als noodpaspoort
 • Een tweede paspoort is twee jaar geldig vanaf de afgiftedatum
 • Naast het (eerste) paspoort en tweede paspoort mag u ook een Nederlandse identiteitskaart bezitten
 • U kunt ook een zakenpaspoort aanvragen
 • Als u uw bestaande tweede paspoort wilt vernieuwen, moet u opnieuw de noodzaak van het tweede paspoort aantonen
 • Op reis gaan met twee paspoorten wordt afgeraden. Bij de controle aan de grens kan het bezit van twee paspoorten vragen oproepen