Spring naar content

Cultuurhistorische publicatie ‘Canadezen in de Hoeksche Waard’

Het is alweer 75 jaar geleden dat Nederland – en dus ook de Hoeksche Waard – werd bevrijd. Toch is er weinig bekend over de bevrijders van ons eiland. In ieder boek of verhaal worden zij alleen aangeduid als ‘de Canadezen’. Maar van welke eenheden waren zij en waren het wel alleen maar Canadezen? Gemeente Hoeksche Waard dook (inter)nationale archieven in en haalde nieuwe informatie boven water. Daarbij kreeg zij hulp van onder meer de Oudheidkundige vereniging Het land van Strijen, de Historische vereniging ‘s-Gravendeel, Stichting Oud-Puttershoek, de Historische Vereniging Oud-Beijerland en het Museum Hoeksche Waard. Alle informatie werd gebundeld in de cultuurhistorische publicatie ‘Canadezen in de Hoeksche Waard’.

Na de fietsroute nu een uitgebreide publicatie

Bij het maken van de fietsroute ‘In de voetsporen van de Canadezen’ kwam er zoveel nieuwe informatie naar boven dat wij besloten over dit onderwerp onze eerste cultuurhistorische publicatie uit te brengen. In de publicatie wordt beschreven waar de Canadezen in de Hoeksche Waard verbleven, wat ze deden en wanneer ze vertrokken.

De soldaten maakten deel uit van de 1st Canadian Infantry Division

Maar deze divisie bestond uit wel 47 verschillende onderdelen. Gelukkig bleek op een foto van de Canadezen in Strijen duidelijk de contour van een baretembleem van de Royal Canadian Artillery te staan. Het waren dus voornamelijk soldaten van deze eenheid die toegejuicht werden in de Hoeksche Waardse dorpen.

Lees de publicatie digitaal of schrijf u in voor een papieren exemplaar

Onderaan deze pagina vindt u de digitale versie van de publicatie. Een papieren exemplaar is ook mogelijk op inschrijving. Bij voldoende interesse laten wij de publicatie tegen kostprijs drukken. Bent u geïnteresseerd? Vul dan het onderstaande inschrijfformulier in. In de week van 1 november ontvangt u bericht of de publicatie op papier wordt uitgegeven en wat de kosten zijn (ongeveer € 3,- afhankelijk van het aantal inschrijvingen).

Inschrijfformulier papieren exemplaar 'Canadezen in de Hoeksche Waard'