Lang Leve Thuis-vrijwilliger Arjen geeft advies om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.
Na zijn pensionering werd Arjen van Brakel vrijwilliger voor Lang Leve Thuis. Dat doet hij sinds 2021 met veel plezier. Hij gaat langs bij inwoners die een gratis woningscan hebben aangevraagd. Arjen kijkt met een frisse blik naar hun woning en geeft praktische tips en adviezen hoe ze daar zo lang mogelijk kunnen blijven wonen. “Je ziet het vaak zelf niet meer omdat je er al langer woont. Over het algemeen zijn mensen erg enthousiast over de woningscan.”
De woningscan is er voor iedereen, jong en oud. Vaak kunnen er snel resultaten worden geboekt, zoals het wegwerken van losliggende snoeren en het weghalen van kleedjes waarover je kunt struikelen. Maar ook door bijvoorbeeld het aanbrengen van wandbeugels op het toilet.
Hoe maak ik een afspraak voor een gratis woningscan?
Wilt u weten of uw woning klaar is voor toekomstige woonwensen? Maak dan gebruik van onze gratis woningscan en advies!
Arjen heeft ruim 35 jaar voor een woningcorporatie (eerst Union, daarna HW Wonen) gewerkt en zet zijn ervaring en kennis graag in als vrijwilliger. “Mensen wonen vaak al heel lang in dezelfde straat en zijn verknocht aan hun eigen straat en buurt. Ze willen daar niet weg als ze ouder worden. Hoe fijn is het dan als er iemand met je meekijkt om dat mogelijk te maken. Het is goed om op jongere leeftijd al over je toekomst na te denken, al lijkt het dan nog ver van je bed. Pas je woning aan nu het nog kan en je nog fit genoeg bent, is mijn motto. Verhuizen kan altijd nog. Bovendien liggen de huizen niet voor het oprapen.”
Gemeente Hoeksche Waard biedt in samenwerking met Welzijn Hoeksche Waard vanuit Lang Leve Thuis inwoners een gratis woningscan aan. Arjen legt uit hoe het werkt: “Wanneer zo’n aanvraag binnenkomt, neem ik binnen enkele dagen telefonisch contact op om een afspraak te maken. Ik probeer binnen 2 weken langs te komen. Dat hangt natuurlijk ook af van de agenda van de aanvrager.”
De woningscan duurt ongeveer 1 uur. Samen met de bewoner gaat Arjen de hele woning door. Eigenlijk begint de woningscan al voordat hij aanbelt. “Ik bekijk of het huisnummer goed zichtbaar is, of er een lamp aan de voorgevel zit of dat een lantaarnpaal in de buurt de tuin verlicht. Dan kijk ik gelijk of de opstap voor de voordeur niet te hoog is. Nadat ik heb aangebeld, stel ik mezelf voor en leg ik uit wat ik kom doen.”
Voordat ze beginnen wordt er meestal een kopje koffie gedronken. Dan gaat hij met de bewoner aan de hand van een vragenlijst de hele woning door. “In de keuken kijk ik of iemand al kookt met een inductieplaat, of er een eenhendel mengkraan en verlichting boven het aanrecht is. Bij de trap let ik erop of die vrij is, dat er geen spullen op liggen en of de trap bekleed is met antislip bekleding. Zo voorkom je uitglijden. In de badkamer kijk ik naar het toilet en de douche. Is er een ligbad? Dan adviseer ik om dat te laten verwijderen en een inloopdouche aan te laten brengen. Als je ouder wordt, is dat gewoon gemakkelijker. Verder kijk ik naar de drempels in de woning en of er een tweede trapleuning kan worden aangebracht.”
Tijdens het rondje wordt bekeken of er ruimte is voor een scootmobiel. En heel belangrijk: of er rookmelders en CO-melders aanwezig zijn. “Die laatste waarschuwen bij een te hoge concentratie koolmonoxide in de woning. Koolmonoxide proef, ruik en zie je namelijk niet”, legt Arjen uit. “Ik wijs op de mogelijkheid van personenalarmering, waarmee je snel hulp kan oproepen. En ik waarschuw voor losliggende snoeren en kleden, waarover je kunt struikelen. Ook het hang- en sluitwerk wordt niet overgeslagen; dat helpt om inbrekers buiten te houden. ”
Thuis werkt hij de vragenlijst uit. Daarna stuurt hij het hele rapport met de bevindingen en aanbevelingen naar de bewoner op. De bewoner bepaalt zelf of hij of zij van de adviezen gebruik maakt. “Veel mensen zien op tegen de kosten die aanpassingen of verbouwingen met zich meebrengen. Vaak weten ze niet dat er een blijverslening is. Die kan onder bepaalde voorwaarden ingezet worden om de woning aan te passen of te verbouwen waardoor je langer thuis kunt blijven wonen. Het kan ook handig zijn om een afspraak te maken met de Energiecoach. Die komt thuis langs. Samen met de bewoner gaat hij op zoek naar handige manieren om in huis energie te besparen. Vaak maken kleine aanpassingen al een groot verschil in het energieverbruik.”
Vooral mensen die al lange tijd ergens wonen en waarvan de kinderen de deur uit zijn hebben interesse voor een woningscan. Arjen herhaalt dat het juist handig is om op jongere leeftijd al een woningscan te laten uitvoeren, als je zo rond de 55 jaar oud bent. “Mensen stellen het op prijs dat ik neutraal ben en advies geef over welke stappen ze concreet kunnen zetten om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Maar ook het sociale aspect is erg waardevol, het luisterende oor.”
De bezoeken die hij aflegt zijn heel afwisselend. Dat varieert van vrijstaande woningen, boerderijen, dijkwoningen en eengezinswoningen, zowel koop als huur. Wat hem is bijgebleven is een woning waar geen trapleuning was. Die was een paar jaar geleden weggehaald in verband met het behangen.
Arjen is ook vrijwilliger voor de Slim Langer Thuis-woning (Witsenstraat 22 in Oud-Beijerland). In de woning zijn handige hulpmiddelen en technische snufjes te vinden, die u helpen veilig en comfortabel te wonen. Zo houdt u zo lang mogelijk het heft in eigen handen en blijft u zelfstandig functioneren. Kijk voor meer informatie of het maken van een afspraak op de website Slim Langer Thuis. Of bel Welzijn HW: 088-730 89 00.
Lijkt het u leuk om zelf vrijwilliger voor Lang Leve Thuis te worden? Bel dan naar Welzijn HW: 088-730 89 00. U krijgt dan een scholing zodat u leert op welke punten u moet letten.
Onder de noemer ‘Lang Leve Thuis’ maakt gemeente Hoeksche Waard u bewust van de mogelijkheden van langer zelfstandig thuis wonen. Wij werken hierbij samen met Welzijn Hoeksche Waard. Kijk voor inspirerende voorbeelden en meer tips in en rondom uw huis op de website Lang Leve Thuis. Of vraag gelijk een gratis woningscan en advies aan. Voor het maken van een afspraak kunt u ook bellen met Welzijn HW: 088-730 89 00.