Aanlichten gemeentehuis/hijsen vlag

Als niet-commerciële organisatie of inwoner van gemeente Hoeksche Waard kunt u een aanvraag doen om een bepaalde vlag te hijsen bij beide gemeentehuizen in Maasdam en Oud-Beijerland. Of om beide gemeentehuizen te verlichten in een bepaalde kleur om aandacht te vragen voor een onderwerp of thema.

Vul het digitale aanvraagformulier ‘Aanlichten gemeentehuizen/hijsen vlag’ in

Log veilig in met DigiD om te laten zien wie u bent. Lees meer over DigiD.

Het vlaggen bij of aanlichten van gebouwen om aandacht te vragen voor een bepaald onderwerp/thema geeft een krachtige boodschap naar de samenleving. Daarom zijn er enkele voorwaarden aan een aanvraag verbonden.

  1. De aanvrager is zelf verantwoordelijk voor de communicatie over de gebeurtenis (wat is de boodschap, waarom wilt u dit vertellen en hoe gaat u dit doen). De aanvrager deelt dit met de gemeente en zorgt voor aandacht in de media in aanloop naar of rond het vlag- of verlichtingsmoment.
  2. Een aanvraag moet op tijd worden ingediend (minimaal 21 dagen voor het hijsen van de vlag of het verlichtingsmoment).
  3. Een aanvraag is voor het algemeen nut, dus van belang voor de samenleving als geheel. Een aanvraag met een commercieel, religieus of politiek doel wordt afgewezen.
  4. De aanvraag moet goed onderbouwd zijn. Belangrijk hierbij is of er een relatie is tussen het onderwerp waarvoor aandacht wordt gevraagd en gemeentelijk beleid en/of gemeentelijke invloedssfeer.
  5. Bij de aanvraag moet worden aangegeven of het gaat om een eenmalig verzoek of dat verzocht wordt ieder jaar op deze datum de vlag te hijsen en/of de gemeentehuizen te verlichten.
  6. Bij een verzoek om een bepaalde vlag te hijsen, moet de aanvrager op tijd 2 vlaggen bij de gemeente (t.a.v. team Facilitair) aanleveren.

De aanvraag wordt met een advies voorgelegd aan de bestuurder die het onderwerp in portefeuille heeft. Dat is de burgemeester of een wethouder. Het kan een paar weken duren voor de aanvraag is behandeld en er een besluit is. Daarom is het ook belangrijk om een aanvraag op tijd (minimaal 21 dagen voor de gebeurtenis) in te dienen. U krijgt per e-mail een antwoord op uw aanvraag.

Wij verwerken uw persoonsgegevens voor uw aanvraag voor het hijsen van een vlag bij/ verlichten in kleur van de gemeentehuizen in gemeente Hoeksche Waard. Deze gegevens worden verwijderd na 2 jaar. Voor meer informatie over het verwerken van uw persoonsgegevens verwijzen wij u naar ons privacystatement op de website.

Voor het vlaggen bij gemeentelijke gebouwen wordt het nationaal vlagprotocol gevolgd. Wordt er volgens dat protocol gevlagd bij overheidsgebouwen? Dan wordt in de Hoeksche Waard de vlag gehesen bij de gemeentehuizen in Maasdam en Oud-Beijerland, en op de kerktorens die in gemeentelijk beheer zijn. Verder wordt op Veteranendag de speciale veteranenvlag gehesen bij beide gemeentehuizen en op Coming-Outdag de regenboogvlag.

Daarnaast worden beide gemeentehuizen op een aantal bijzondere dagen in het jaar in kleur verlicht.

Als gemeente zorgen wij ervoor dat beide gemeentehuizen op een aantal bijzondere, vaste dagen in het jaar in een kleur verlicht worden. Dat zijn:

DatumAanleidingKleur verlichting
27 aprilKoningsdagoranje
11 oktoberComing-Outdagroze
25 novemberOrange the World
(Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen). Gemeentehuizen en het Oude Raadhuis kleuren tot 10 december oranje.
oranje
8 decemberPaarse Vrijdagpaars
10 decemberDag van de Mensenrechtenblauw
Tabel bijzondere dagen