Terug naar het overzicht

Tweede locatie van Het Odensehuis geopend

Vanmorgen opende wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat de tweede locatie van Het Odensehuis in buurthuis Me Mekaer aan de Kerkstraat 73 in Strijen. Het Odensehuis is een laagdrempelige informatie- en ontmoetingsplaats voor mensen met geheugenverlies en beginnende dementie, (hun) partners, kinderen en kleinkinderen, professionals en buurtgenoten.

Joanne Blaak-van de Lagemaat: “Ik ben blij met de komst van deze locatie van Het Odensehuis in Strijen. In de evaluatie van de Mantelzorgagenda 2021-2024 kwam naar voren dat er bij mantelzorgers van inwoners met dementie behoefte is aan deze tweede ontmoetingsplek. Doordat we steeds ouder worden krijgen steeds meer mensen te maken met dementie, zelf of in hun naaste omgeving. Het is fijn dat deze warme en laagdrempelige ontmoetingsplek nu ook aan de oostkant van ons eiland is.”

Het Odensehuis in Oud-Beijerland

Bezoekers van het eerste Odensehuis aan de Boezemsingel 7 in Oud-Beijerland voelen zich thuis en kunnen elke doordeweekse dag komen en gaan wanneer zij willen. Zij ontmoeten anderen in een vergelijkbare situatie, er is een ongedwongen sfeer en openheid om met elkaar over hun ervaringen en vele andere zaken te praten. Daarnaast wordt er met elkaar gezorgd voor een zinvolle invulling van de dag. Assistent-coördinator bij het Odensehuis in Oud-Beijerland, Lianne van Dam: ,,Wij horen geregeld dat de reisafstand uit dorpen als bijvoorbeeld Strijen, ’s-Gravendeel en Puttershoek een hinderpaal is. De bezoekers in Oud-Beijerland komen voor 60 procent uit dat dorp. Wij ervaren dat de behoefte aan ontmoetingsplekken voor mensen met dementie steeds groter wordt.’’

De locatie in aan de Kerkstraat 73 in Strijen is elke donderdag van 10.00 tot 15.00 uur te bezoeken

Vicevoorzitter van buurthuis Me Mekaer, Els van Veen, is erg blij met de komst van het Odensehuis in Strijen: “In buurthuis Me Mekear komen wel mensen van wie je het vermoeden kunt hebben dat er sprake is van beginnende dementie. Hier in het oosten van de Hoeksche Waard was tot nu toe niets voor die mensen, al hebben wij wel vrijwilligers die enigszins op de hoogte zijn van dementie.’’ Deze locatie van Het Odensehuis is – zonder indicatie – elke donderdag van 10.00 tot 15.00 uur te bezoeken aan de Kerkstraat 73 in Strijen.

Uitreiking bronzen vriendenkring beeldje

Lianne van Dam: “De uitgangspunten van het Odensehuis en die van buurthuis Me Mekaer overlappen elkaar. Ik ben heel blij dat we de handen in elkaar slaan.” Om deze mooie samenwerking te bekronen reikte de wethouder een bronzen vriendenkring beeldje uit. Dit beeld past helemaal bij het om elkaar heen staan en laat zien dat iedereen erbij hoort.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Het Odensehuis? Kijk dan op de website van Odensehuis Hoeksche Waard.