Terug naar het overzicht

Op kerstavond brandden tientallen lichtjes voor omgekomen oorlogsslachtoffers

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Op zaterdag 24 december brandden in veel dorpen in de Hoeksche Waard lichtjes op oorlogsgraven en bij oorlogsmonumenten. Vrijwilligers en schoolkinderen zetten daar traditiegetrouw op kerstavond kaarsen neer. Hiermee eren en herdenken ze mensen die door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen. Wethouder Adriaan van der Wulp bezocht in ’s-Gravendeel de oude begraafplaats aan de Kerkstraat en de begraafplaats aan de Maasdamseweg.

Deze traditie is 7 jaar geleden in Friesland in gang gezet. Het idee ontstond 4 dagen voor kerstavond in 2015 bij Dick Jansen uit Burgum. Het branden van lichtjes gebeurde al 25 jaar op de Canadese begraafplaats in Holten. Toen hij hierover een bericht plaatste op Facebook raakten veel mensen enthousiast: op 140 begraafplaatsen in Nederland werden er dat jaar kaarsjes ontstoken.

Steeds meer lichtjes

Inmiddels staat de teller voor ‘Lichtjes op oorlogsgraven’ op meer dan 400 locaties en ruim 22.000 graven en bijna 100 monumenten. In de Hoeksche Waard sluiten we sinds 2016 hierbij aan. Meer informatie is te vinden op de website Lichtjes op oorlogsgraven.

Kinderen helpen mee

“Het is goed om te zien dat in onze gemeente vrijwilligers deze mooie actie hebben omarmd. En dat daar kinderen bij betrokken zijn. In ’s-Gravendeel helpen leerlingen van groep 8 van CBS De Bouwsteen al vanaf het begin mee om de lichtjes te plaatsen. Op deze manier worden de verhalen en herinneringen aan mensen die door de Tweede Wereldoorlog het leven lieten weer doorgegeven aan de jongere generatie”, licht Adriaan van der Wulp, wethouder Onderwijs toe. “Militairen hebben toen voor onze vrede gestreden. Ook nu weer zien we, met de oorlog in Oekraïne, hoeveel slachtoffers er vallen. Het is een mooi gebaar om met lichtjes stil te staan bij alle oorlogsslachtoffers.”

Lichtjes oorlogsgraven op kerstavond