Terug naar het overzicht

Live blog - Ongeval buurtschap Zuidzijde (Nieuw-Beijerland)

Rond 18:05 uur vond zaterdagavond 27 augustus in Zuidzijde (Nieuw-Beijerland) een groot ongeval plaats. Een vrachtwagen raakte bij de kruising Langeweg-Zuidzijdsedijk van de weg. Tijdens een barbecue van de plaatselijke ijsclub zijn daardoor meerdere dodelijke slachtoffers en meerdere gewonden gevallen. Wij houden u in dit live blog op de hoogte van de actuele situatie.

Om de herdenkingsbijeenkomst van woensdag 7 september terug te kijken klikt u op deze link.

Maandag 12 september

 • (17.00 uur) Vanaf vandaag 17.00 uur is dit live blog gesloten. Als er nieuws is over het drama bij Zuidzijde dan zullen wij dit als een apart nieuwsbericht plaatsen op de pagina Actueel/Nieuws.

Donderdag 8 september

 • (17.05 uur) Wilt u nog een boodschap achterlaten in het condoleanceregister? Dat kan in de condoleanceregisters bij de gemeentehuizen in Maasdam en Oud-Beijerland tot en met vrijdag 9 september 17.00 uur. Het online condoleanceregister sluit maandag 12 september om 17.00 uur. Op een later moment overleggen we met de nabestaanden over de wensen ten aanzien van de papieren en online condoleanceregisters.
 • (15:10 uur) Het OM heeft donderdagmiddag 8 september de volgende informatie met ons gedeeld:
  ‘De raadkamer van de Rotterdamse rechtbank heeft vandaag besloten dat de 45-jarige Spaanse vrachtwagenchauffeur die verdacht wordt van betrokkenheid bij het ernstige ongeval in Nieuw-Beijerland in vrijheid zijn proces mag afwachten. Bij het ongeval kwamen op zaterdag 27 augustus zeven personen, waaronder een ongeboren baby, om het leven. Het OM gaat tegen deze beslissing in beroep. Wat betekent dit en hoe staat het met het onderzoek?

  De recherche is onder leiding van twee officieren van justitie nog altijd druk bezig met het onderzoek naar de toedracht van het ongeval in Zuidzijde. Dit is een onderzoek dat niet op korte termijn zal zijn afgerond. Zo is het nog wachten op het aanvullende bloedonderzoek en op medische gegevens uit Spanje om te kunnen vaststellen of een medische aandoening of medicatie mogelijk een rol kan hebben gespeeld. Tevens is het technisch onderzoek aan bijvoorbeeld de vrachtwagen nog niet afgerond. Ook het tactisch onderzoek is nog bezig waarbij wordt samengewerkt met de Spaanse autoriteiten.

  In beroep
  Het Openbaar Ministerie heeft vanochtend voor de raadkamer gevorderd de voorlopige hechtenis van de verdachte te verlengen vanwege het herhalingsgevaar. De rechtbank ziet dat herhalingsgevaar niet meer en daarmee onvoldoende gronden de verdachte langer vast te houden. Het OM gaat in beroep tegen deze beslissing. Het OM heeft zich niet verzet tegen een schorsing van de voorlopige hechtenis van de verdachte indien aan die schorsing strenge voorwaarden zouden worden verbonden. Eén van die voorwaarden is bijvoorbeeld dat verdachte zowel in Nederland als in Spanje aan iedere oproep van politie en justitie gehoor geeft.

  Rijbewijs
  Het rijbewijs van de vrachtwagenchauffeur is inmiddels door het OM ingehouden. Dit betekent dat hij niet achter het stuur van een voertuig mag plaatsnemen. Het feit dat de vrachtwagenchauffeur in vrijheid wordt gesteld betekent niet dat hij in de ogen van het OM geen verdachte meer is. Het onderzoek naar de toedracht van dit ongeval blijft onverminderd doorgaan.’

Woensdag 7 september

 • (17.00 uur) De herdenkingsbijeenkomst van vanavond is te zien via deze livestream van Rijnmond.
 • (09.00 uur) De herdenkingsbijeenkomst van vanavond start om 19.30 uur en wordt uitgezonden via een livestream. Deze link wordt later vandaag toegevoegd aan deze live blog. Rijnmond heeft daarnaast aangeboden de herdenking ook via televisie uit te zenden. Ook TV Hoeksche Waard zendt de herdenking uit. Zo kunnen belangstellenden die geen toegang tot internet hebben de herdenkingsbijeenkomst toch volgen.

Dinsdag 6 september

 • (16:55 uur) Het OM heeft dinsdagmiddag 6 september de volgende informatie met ons gedeeld:
  ‘De door Justitie aan de verdachte opgelegde beperkingen zijn zojuist vervallen. Dat betekent dat de verdachte weer contact met de buitenwereld mag hebben. Ook mag zijn advocaat dan namens hem het woord voeren.’

  Verder heeft het OM ons laten weten dat de raadkamer van de rechtbank donderdag 8 september tijdens een besloten zitting beslist of de voorlopige hechtenis van de verdachte wordt verlengd. Wij zullen u daarvan zo spoedig als mogelijk op de hoogte stellen.

Maandag 5 september

 • (17:50 uur) De herdenkingsbijeenkomst van woensdag 7 september wordt uitgezonden via een livestream, zodat iedereen die meeleeft, vanuit huis kan meekijken. De link naar de livestream wordt woensdag toegevoegd aan dit liveblog. De media zijn niet welkom tijdens de herdenkingsbijeenkomst. Heeft u geen brief ontvangen, maar bent u op een of andere manier betrokken geweest bij deze gebeurtenis, dan bent u welkom op de herdenkingsbijeenkomst. U kunt zich aanmelden via herdenkingzuidzijde@gemeentehw.nl of telefonisch via 088 – 647 36 47.  

Vrijdag 2 september

 • (17:00 uur) Herdenkingsbijeenkomst betrokkenen Zuidzijde
  Op woensdag 7 september om 19.30 uur organiseert de gemeente een herdenkingsbijeenkomst in gebouw De Poort in Oud-Beijerland, Polderlaan 1. Deze bijeenkomst is bedoeld voor nabestaanden, direct betrokkenen, overige leden van de ijsclub, de inwoners van Zuidzijde en hulpverleners. Zij ontvangen aanstaande maandag een persoonlijke uitnodiging hiervoor. We zijn nog volop bezig met de voorbereidingen en nog niet alles is bekend. De media zijn tijdens de bijeenkomst niet welkom. De bijeenkomst wordt wel uitgezonden via een livestream, zodat iedereen die meeleeft vanuit huis kan meekijken. In de uitnodiging van maandag geven we verdere informatie. Ook plaatsen we dan een update op onze live blog.

  Aangepaste vlaginstructie
  In verband met deze herdenkingsbijeenkomst is de vlaginstructie gewijzigd. De vlag hangt tot en met woensdag 7 september halfstok bij de gemeentehuizen in Maasdam en Oud-Beijerland. Op donderdag vlaggen we niet en vanaf vrijdag hangt de vlag weer in top. Iedereen mag zich hierbij aansluiten.
 • (11:00 uur) Gemeente Hoeksche Waard en waterschap Hollandse Delta hebben de afgelopen dagen intensief contact met elkaar gehad over een omleidingsroute langs de Zuidzijdsedijk. Vanwege werkzaamheden nabij Zwartsluisje en de Sluisjesdijk, die in ieder geval tot en met 30 september duren, is een verkeersomleiding nodig. De gemeente heeft van nabestaanden en omwonenden de vraag gekregen om het vrachtverkeer aan de Zuidzijdsedijk tijdelijk te verminderen en dan met name rond het kruispunt waar het tragische ongeval heeft plaats gevonden. Wij begrijpen dit verzoek. Uit medeleven met en respect voor de nabestaanden en bewoners willen we aan dit verzoek voldoen. Daarom hebben we ook met het waterschap samen opgetrokken en gezocht naar mogelijkheden om de omleidingsroute aan te passen. Dat is gelukt en op onderstaande kaartjes kunt u het verschil zien tussen de oude en de nieuwe omleidingsroute.
 • (09:00 uur) De Hoeksche Waard is in diepe rouw. We krijgen vragen van inwoners of zij de vlag halfstok mogen hangen. Natuurlijk mag iedereen zijn of haar steun betuigen door de vlag halfstok te hangen. We zien dat op veel plekken in de Hoeksche Waard al halfstok wordt gevlagd: bij inwoners, (sport)verenigingen, scholen, instellingen en organisaties. Een mooi gebaar van steun in deze moeilijke tijd, dat laat zien hoe hecht onze gemeente is.

Dinsdag 30 augustus

 • (21:00 uur) Burgemeester Aptroot geeft aan: “Tot nu toe hebben we steeds gesproken over 6 mensen die zijn overleden waaronder 1 hoogzwangere vrouw. In overleg met de nabestaanden hebben we besloten het vanaf nu te hebben over 7 mensen die zijn overleden waaronder 1 ongeboren kindje. Daarnaast zijn meerdere mensen (zwaar)gewond geraakt. De Hoeksche Waard is diep geraakt, in diepe rouw.”
 • (19:30 uur) In de gemeentehuizen in Maasdam en Oud-Beijerland is een plek ingericht met een condoleanceregister voor de slachtoffers van het drama in buurtschap Zuidzijde (Nieuw-Beijerland, Hoeksche Waard). Ook is er een online condoleanceregister geopend. Vanmiddag tekende burgemeester Aptroot als eerste het condoleanceregister. Meer leest u in het nieuwsbericht.
 • (16:40 uur) Het OM heeft zojuist de volgende informatie met ons gedeeld:
  ‘De verdachte is vanmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft bepaald dat hij twee weken langer vast blijft zitten. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een ongeval met dodelijk en zwaar lichamelijk letsel. Het onderzoek is nog altijd volop gaande. De familie en nabestaanden van de slachtoffers zijn, net als de gewonden, al door de familieagent op de hoogte gebracht.’
 • (08:38 uur) Wij krijgen vragen over de vlaggen bij de gemeentehuizen. Volgens het vlaggenprotocol is het de gewoonte dat de vlag niet halfstok hangt tussen zonsondergang en zonsopkomst, maar dan weer in top hangt. Als de vlag goed verlicht is en de kleuren daardoor goed zichtbaar zijn, mogen de vlaggen ook ’s nachts blijven hangen. Dat is bij de 2 gemeentehuizen het geval. Vandaag is daarom besloten van het vlaggenprotocol af te wijken. Uit medeleven met en als steunbetuiging aan de nabestaanden blijft de vlag bij de gemeentehuizen in Maasdam en Oud-Beijerland vanaf nu ook ’s nachts halfstok hangen.

Maandag 29 augustus

 • (19:50 uur) Inmiddels zijn er 6 personen uit het ziekenhuis. 1 persoon ligt nog op de intensivecareafdeling.
 • (19:30 uur) Het onderzoek naar de oorzaak van de tragische gebeurtenis in volle gang. Het Openbaar Ministerie heeft einde van de middag onderstaande informatie met ons gedeeld:
  ‘De 45-jarige chauffeur wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijk en zwaar lichamelijk letsel. Hij wordt dinsdag halverwege de middag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zodra er meer bekend is over de uitkomst van de voorgeleiding, zullen we dat via dit kanaal (Twitter) delen. Vanwege het lopende onderzoek kunnen op dit moment geen verdere mededelingen worden gedaan.’
  De familie en nabestaanden van de slachtoffers zijn, net als de gewonden, al door de familieagent op de hoogte gebracht.
 • (16:45 uur) De gemeente stelt een week van rouw in, waarbij de vlaggen halfstok hangen. De oordeelsvormende raadsvergadering van dinsdag 30 augustus wordt verplaatst naar dinsdag 6 september, daarnaast bezoeken de collegeleden geen feestelijke activiteiten. Vanavond neemt burgemeester Aptroot plaats aan tafel bij de dagelijkse talkshow Jinek.
  In nauw contact met de inwoners stemmen we de wensen voor de komende tijd af.

Slachtofferhulp

Een ingrijpende gebeurtenis roept veel emoties en vragen op. Nabestaanden en de mensen die op de barbecue waren kunnen (anoniem) per telefoon, mail, chat of social media terecht bij Slachtofferhulp. Het telefoonnummer is: 0900 – 01 01.

Zondag 28 augustus

 • (18:30 uur) Burgemeester, politie en OM stonden zondagavond 28 augustus aanwezige media om 18.30 uur te woord tijdens een persconferentie. De bijeenkomst vond plaats in het gemeentehuis in Oud-Beijerland. U kunt de persconferentie hier terugkijken.
 • (16:00 uur) Op dit moment, om 16.00 uur, is er een besloten bijeenkomst in Zuidzijde voor nabestaanden van de slachtoffers en degenen die gisteren op de barbecue waren. Burgemeester Aptroot, Slachtofferhulp, politie en het Openbaar Ministerie zijn hierbij om vragen te beantwoorden, met de aanwezigen te praten en het verdriet te delen.
 • (15:00 uur) De Nederlandse vlag hangt deze week halfstok bij de gemeentehuizen in Maasdam en Oud-Beijerland uit medeleven met en als steunbetuiging aan de nabestaanden.
 • (11:00 uur) De politie heeft zojuist bekendgemaakt dat er 6 dodelijke slachtoffers te betreuren zijn. 7 personen liggen in het ziekenhuis, waarvan 1 zwaargewond. De vrachtwagenchauffeur is aangehouden, tijdens het incident was de chauffeur niet onder invloed van alcohol. Wij leven enorm mee met alle nabestaanden en andere getroffenen en wensen hen veel sterkte toe. Burgemeester Aptroot uit zijn medeleven: “Een onvoorstelbaar drama voor buurtschap Zuidzijde, Nieuw-Beijerland. Veel verdriet, onbegrip, ongeloof. Ik leef intens mee en ben ook vandaag in nauw contact met betrokkenen en hulpverleners.”

Met vragen over de gebeurtenis kunt u bellen naar 088 – 647 36 47 of 14 0186. Onze medewerkers kunnen in verband met privacy geen informatie geven over slachtoffers. Naaste familie is geïnformeerd.

Zaterdag 27 augustus

 • (21:59 uur) Burgemeester Aptroot geeft aan dat hij zeer aangeslagen is door de verschrikkelijke ramp. “Mijn medeleven gaat uit naar de slachtoffers, hun families, ooggetuigen en de hulpverleners. Veel betrokkenen gesproken, waardering voor de manier waarop mensen er voor elkaar zijn.”
 • (20:16 uur) Bij het incident in buurtschap Zuidzijde (Nieuw-Beijerland: kruising Langeweg-Zuidzijdsedijk) zijn meerdere dodelijke slachtoffers en meerdere gewonden gevallen. De hulpverlening en het onderzoek naar de toedracht van het incident zijn in volle gang. Burgemeester Aptroot is net aangekomen op de plek van het incident. Locoburgemeester Paul Boogaard was al eerder ter plekke. Mensen worden ter plaatse opgevangen.
 • (19:09 uur) Vanwege een incident in buurtschap Zuidzijde (Nieuw-Beijerland) zijn er hulpdiensten onderweg naar het dorp. Geef de hulpdiensten de ruimte! Kom niet naar de plaats van het incident. Laat de hulpverleners hun werk doen!