Inbraakpreventietips

Als woningeigenaar of -huurder kunt u zelf heel veel doen om woninginbraak te voorkomen. Wij hebben de meest voorkomende inbraakmethoden voor u op een rij gezet mét tips om ze te voorkomen. Ook vindt u hier meer informatie over het markeren van uw persoonlijke eigendommen met chemisch DNA.

Handig! Eigendomsmarkering met chemisch DNA

Bescherm uw waardevolle zaken met chemisch DNA. Hierdoor maakt u ze voor potentiële inbrekers onaantrekkelijk om te stelen en door te verkopen. Er zijn diverse markeringskits voor uw woning, auto, boot en fiets. De autokit en de woningkit bevatten beide onder andere een buisje met een soort lijmachtige vloeistof. Hierin zit een stukje synthetisch DNA met unieke DNA-code. Met de doorzichtige vloeistof merkt u bijvoorbeeld het navigatiesysteem en de airbags in uw auto. In huis kunt u denken aan het markeren van de televisie, audioapparatuur, computers, telefoons en andere waardevolle spullen. De markering licht op onder UV-licht. Naast de DNA-vloeistof zit er in de autokit een sjabloon, waarmee u het kenteken in de autoruiten kunt etsen. Aan de hand van de DNA-code kan de politie gestolen spullen herleiden tot de eigenaar. Kijk voor meer informatie op de website van SDNA. Doe ramen en deuren op slot

112 – Daar pak je ook woninginbrekers mee

U kent uw buurt het beste. Als u denkt dat er iets niet in orde is, dan is dat meestal ook zo. Ziet u verdachte personen, mensen die niet in uw buurt thuishoren en veel aandacht hebben voor de woningen, bel dan direct de politie. Bij spoed of heterdaad kan dit via 112 en anders via 0900-8844. De politie benadrukt: liever een keer teveel gebeld, dan één keer te weinig! 

  • Deur of raam intrappen

Inbrekers kunnen een deur of raam (gedeeltelijk) intrappen om een woning binnen te komen. Het is lastig om dit soort inbraken te voorkomen.

Tip: verstevig uw deur met een extra slot op kniehoogte, of plaats een stevigere deur. Als u waardevolle spullen uit het zicht opbergt, zal een inbreker minder snel geneigd zijn uw woning uit te kiezen. 

  • Cilinder afbreken

Inbrekers kunnen met een tang de cilinder van het deurslot afbreken en eruit trekken. Zonder cilinder is de deur zó te openen. Deze manier van inbreken wordt de ‘Bulgaarse methode’ genoemd.

Tip: plaats inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van het SKG-keurmerkin uw deuren en ramen en gebruik deze ook altijd. 

  • Deur openen door ‘hengelen’ via de brievenbus

Inbrekers kunnen het deurslot opentrekken via de brievenbus. Als de voordeur niet op slot zit kan een inbreker, met behulp van bijvoorbeeld een kleerhangertje, de slothaak open trekken.

Tip: draai altijd uw deur op slot en haal de sleutel eruit. 

  • Gaatje boren om raam of deur te openen

Inbrekers kunnen een gaatje boren onder het slot van een deur of raam en zo met een ijzerdraad de sleutel omdraaien en/of de raamsluiting openen.

Tip: haal altijd, nadat u deuren en ramen op slot heeft gedaan, de sleutel uit het slot en berg deze op. 

  • Babbeltruc

Inbrekers kunnen aanbellen met een smoesje en zo uw huis binnenkomen. Dit heet een babbeltruc. Babbeltrucs worden door zowel keurig uitziende als juist zielig uitziende personen gepleegd. Wees gezond wantrouwig aan de deur! 

Tip: vraag onbekende bezoekers altijd naar een identiteitsbewijs. Doe nooit zomaar open voor onbekenden. Eventueel kunt u een spionnetje (kijkgaatje) in de deur laten maken of een kierstandhouder monteren. U kunt hiermee de deur op een kier houden als u een onbekende bezoeker om een identiteitsbewijs vraagt. Handel zoveel mogelijk bij de deur af en vraag onbekenden niet zomaar binnen. 

  • Insluipen

Inbrekers kunnen binnenkomen via een openstaand raam of een deur die niet op slot was.

Tip: doe uw ramen en deuren altijd dicht en op slot, ook die van de wc of de garage. Ook als u maar even weg bent of bijvoorbeeld even naar boven gaat. Laat de sleutels niet in de sloten zitten. Plaats eventueel kierstandhouders als u ramen open wilt laten staan. 

  • Flipperen om deur te openen

Inbrekers kunnen met een (bank)pasje tussen de deur en het kozijn het slot – de ‘dagschoot’ – indrukken en openen. Deze manier van inbreken wordt flipperen genoemd.

Tip: draai altijd de deur op slot en haal de sleutel eruit. Ook kunt u een anti-inbraakstrip op ramen en deuren monteren. 

  • Cilinder uittrekken

Sommige inbrekers maken gebruik van zelfgemaakt of professioneel gereedschap uit de slot- en sleutelbranche. Met dit gereedschap trekken ze de cilinder rechtstandig uit het slot.

Tip: monteer cilinders die tegen dit zogenaamde ‘kerntrekken’ bestand zijn. Ook bestaat er beslag dat tegen kerntrekken is beveiligd. 

  • Laat binnen altijd een paar lampen aan staan, ook wanneer u niet thuis bent. 
  • Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan. 
  • Uw sleutels buiten verstoppen is niet handig. Deurmat en bloempot zijn geen ‘geheime’ plaatsen. 
  • Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos). 
  • Zorg dat u geen grote hoeveelheid geld in huis hebt. 
  • Berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje. 
  • Registreer en fotografeer uw kostbare bezittingen. 
  • Zorg voor zicht en licht bij uw huis. Plaats verlichting bij de voor- en achterdeur. En zorg dat inbrekers zich niet kunnen verschuilen achter struiken, vooral in de voor- en zijtuin. Snoei op tijd! 
  • Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken naar binnen te klimmen. 
  • Breng als u op vakantie gaat uw buren op de hoogte, zij kunnen een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat uw woning er ‘bewoond’ uitziet (geen post achter de voordeur, af en toe gordijnen openen en sluiten, met een lichtschakelaar het licht aan laten gaan). 
  • Meld u aan bij Burgernet. Dan werkt u samen met de gemeente en de politie aan de veiligheid in uw buurt. 
  • Controleer de veiligheid van uw woning met de Inbraakchecker. 
  • In de Hoeksche Waard werken de gemeente, politie en inwoners nauw samen voor een veilige en leefbare woonomgeving. Dit gebeurt onder andere door de inzet van Buurt Bestuurt en Buurtpreventie, maar ook via buurt WhatsApp-groepen. Kijk voor meer informatie op de pagina Buurtpreventie en Buurt WhatsApp. 
  • Lees meer tips om straatroof en woninginbraak te voorkomen op Maakhetzeniettemakkelijk.nl. 
  • Bescherm jezelf ook tegen een cybercrime en voorkom een inbraak op je computer, laptop of smartphone. Kijk voor tips op Veiliginternetten.nl. 
  • Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen neemt de kans op een geslaagde inbraak al met 90% af. 
  • Wilt u zien of er de afgelopen 3 maanden ergens in uw buurt is ingebroken? De politie heeft daarvoor Misdaad in Kaart.