Slachtofferhulp bij misdrijven

De kans dat u slachtoffer wordt van een misdrijf (bijvoorbeeld diefstal of woninginbraak) in de Hoeksche Waard is klein, maar de impact is meestal groot en kan jaren doorwerken. Gemeente Hoeksche Waard trekt zich het lot van slachtoffers van misdrijven aan. Daarom is er hulp en ondersteuning georganiseerd voor inwoners die daar behoefte aan hebben.

Bent u slachtoffer van een misdrijf, dan kunt u voor hulp terecht bij:

  • De politie; die informeert u over uw rechten als slachtoffer. Ook kunt u hier aangifte doen.
  • Slachtofferhulp Nederland (SHN); die kan u op allerlei manieren ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het doen van aangifte, het aanvragen van een schadevergoeding of tijdens het strafproces.
  • Slachtofferloket Rotterdam; Hier kunt u terecht met vragen over de afhandeling van uw aangifte. Het Slachtofferloket informeert, adviseert en begeleidt slachtoffers tijdens het hele strafproces. In het Slachtofferloket werken de politie, Slachtofferhulp Nederland en het Openbaar Ministerie (OM) nauw samen. Het slachtofferloket Rotterdam is de plaats waar bewoners en slachtoffers informatie kunnen krijgen.
  • Perspectief Herstelbemiddeling; Een misdrijf kan grote gevolgen hebben. Misschien moet u er vaak aan denken, heeft u vragen, of bent u angstiger dan vóór het misdrijf. Contact met de dader kan u helpen bij het verwerken van de gebeurtenis. Een bemiddelaar brengt op zorgvuldige wijze beide partijen met elkaar in contact. Bemiddeling is altijd vrijwillig en vertrouwelijk, en is gratis voor direct betrokkenen.
  • Slachtofferwijzer.nl; Deze website geeft informatie over praktische, financiële, juridische en emotionele hulp.

Lotgenotenorganisaties

Voor slachtoffers van misdrijven zijn verschillende lotgenotenorganisaties. Zij bieden zowel hulp en bijstand, als informatie.