Spring naar content

Elektrisch rijden en laadpalen

Steeds meer mensen stappen over op een elektrisch vervoersmiddel. Ook in de Hoeksche Waard neemt het aantal gebruikers fors toe. Om dit gebruik te faciliteren realiseert de gemeente openbare laadpalen in de openbare ruimte. Om dit gebruik te faciliteren, plaatst de gemeente in samenwerking met Engie openbare laadpalen binnen de gemeente.

Als particulier kunt u een aanvraag bij ons doen bij Engie voor het plaatsen van een laadpaal. Dit kunt u via onderstaande website indienen.

Voor een actueel overzicht van de prijzen van het opladen van een voertuig kunt u contact opnemen met een commerciële partij. De oplaadpalen in het openbare gebied zijn voor iedereen toegankelijk. De stroom die u gebruikt, betaalt u door middel van een oplaadpas die bij verschillende commerciële aanbieders verkrijgbaar is. Het is voordeliger om gebruik te maken van een eigen laadvoorziening.

Het staat u vrij om door middel van een aansluiting vanuit uw eigen woning een oplaadpunt op eigen terrein te realiseren. Hiervoor heeft u geen vergunning nodig. De kosten zijn voor uw eigen rekening. Wij reserveren geen openbare parkeerplaatsen voor laadpalen op eigen terrein. Dit om het ontstaan van privé parkeerplaatsen te voorkomen. U dient dit zelf af te stemmen met uw omgeving.

Het realiseren van een oplaadpunt in het openbaar gebied met een aansluiting vanuit uw eigen woning (zogenaamde verlengde private palen) is niet toegestaan. Ook niet wanneer u anderen van de aansluiting gebruik laat maken. Onder bepaalde voorwaarden is het wel mogelijk om elektrische voertuigen op te laden met een snoer dat over het trottoir loopt (centrumgebied uitgezonderd). Hiervoor worden geen openbare parkeerplaatsen gereserveerd. Wilt u hier meer over weten? Lees dan de beleidsregels onder het uitklapmenu ‘Documenten’ onderaan deze pagina.

Bij het toetsen van uw aanvraag houden wij rekening met onderstaande voorwaarden:

  • u bent in het bezit van een elektrische auto, of u kunt aantonen dat u binnenkort een elektrische auto bezit;
  • u heeft geen eigen terrein om de auto op te laden;
  • u woont niet binnen 250 meter van een bestaande laadpaal, of u ervaart dat deze laadpaal erg veel gebruikt wordt (dit gebruik zullen wij toetsen).

Als uw aanvraag voldoet aan genoemde voorwaarden, neemt de gemeente een verkeersbesluit voor een locatie die aan de volgende eisen voldoet:

  • de locatie beschikt bij voorkeur over verharding waar we de laadpaal kunnen plaatsen, dit om te voorkomen dat het groen aangetast wordt;
  • de locatie is centraal gelegen, zodat veel bewoners er nu en in de toekomst gebruik van kunnen maken;
  • de locatie ligt bij voorkeur langs een doorgaande route;
  • de locatie ligt bij voorkeur op afstand van bestaande laadpalen, zodat we bijdragen aan een dekkend netwerk;
  • als de locatie beschikt over een trottoir dient er een vrije ruimte van 0.90 meter te blijven, dit in verband met de toegankelijkheid van het trottoir.

De gemeente bepaalt de locatie van het aangevraagde oplaadpunt. Waar mogelijk worden oplaadpunten geclusterd binnen een straal van maximaal 300 meter. Oplaadpunten aan de openbare weg zijn altijd openbaar toegankelijk. De gemeente houdt hierbij rekening met een zo goed mogelijke dekkingsgraad(verdeling), bereikbaarheid van de laadpalen en de parkeerdruk in de omgeving.

Vanaf een aanname van 2.000 kWh kan er een tweede parkeervak gereserveerd worden. Dit kan worden nagevraagd bij de eigenaar van de laadpaal, in de meeste gevallen Allego. Wanneer er meer dan 5.000 kWh per jaar verbruikt wordt dient u Allego te contacteren om het gebruik te controleren.

Als een laadpaal meer dan 2.000 kWh per jaar verbruikt kan er een tweede parkeervak gereserveerd worden voor het elektrisch laden. Bij een verbruik van meer dan 5.000 kWh is er sprake van behoefte aan een extra laadpaal in de omgeving. Dit verbruik kan worden nagevraagd bij de eigenaar van de laadpaal, in de meeste gevallen Allego. Zij zullen het verbruik controleren en in samenwerking met de gemeente actie ondernemen.

 

De beleidsregels oplaadpunten elektrische voertuigen worden in de loop van het jaar geharmoniseerd voor de gemeente Hoeksche Waard. Tot die tijd zijn de beleidsregels van de voormalige gemeenten nog van kracht. U vindt deze beleidsregels onder ‘documenten’ op deze pagina.

Een storing aan een oplaadpaal kunt u doorgeven via het telefoonnummer dat op de paal staat. De gemeente is geen beheerder van de laadpalen.