Woning huren

Zoekt u een huurwoning in de Hoeksche Waard? Dan kunt u terecht bij woningcorporatie HW Wonen. Zij richt zich op sociale en vrije sector huurwoningen. In sommige situaties kan het zijn dat u urgent een woning nodig heeft. Meer hierover leest u op de pagina ‘urgentieverklaring‘. 

Als u niet zelf uw huisvestingsprobleem kunt oplossen en u buiten uw schuld in de problemen bent gekomen, kunt u een zogenoemde urgentieverklaring aanvragen. Met een urgentieverklaring kunt u voorrang krijgen op een sociale huurwoning in de Hoeksche Waard. De urgentieverklaring is alleen voor mensen die in een noodsituatie zitten en dringend een andere woning nodig hebben. Er zijn twee soorten urgenties; sociale urgentie en medische urgentie.

Ga naar de pagina ‘Urgentieverklaring’ voor meer informatie. 

Op 9 juli 2019 heeft de gemeenteraad besloten dat Flexwonen Hoeksche Waard ontwikkeld wordt. Dit is een nieuwe vorm van wonen. Bij deze vorm van wonen kunnen inwoners van de Hoeksche Waard tijdelijk (maximaal 2 jaar) een woning huren. Het is de bedoeling dat zij in die tijd zoeken naar een eigen woning. Als het nodig is, krijgen ze daar hulp bij. Deze woonvorm wordt flexwonen genoemd. Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de pagina Flexwonen.

Huurwoningen met een maximale huurprijs van €737,14 euro per maand (peiljaar 2020) noemen we sociale huurwoningen. Om een sociale huurwoning in de Hoeksche Waard te kunnen huren, moet u zich registreren als woningzoekende bij HW Wonen. Kijk voor tips en de spelregels op de website van HW Wonen.

Huurtoeslag

Woont u in een sociale huurwoning? Dan heeft u in sommige situaties recht op huurtoeslag. Dit is een bijdrage van het Rijk aan de huurkosten. Wilt u weten of u recht heeft op huurtoeslag? Maak dan een proefberekening op de website van de Belastingdienst.

Vrije sector huurwoningen

In de Hoeksche Waard bieden, naast HW Wonen, ook particuliere verhuurders woningen of appartementen aan in de vrije sector. Dat betekent dat de huurprijzen hoger liggen dan €737,14 euro per maand (peiljaar 2020). Particuliere verhuurders stellen vaak hun eigen voorwaarden, dus laat u goed voorlichten! U vindt huurwoningen in de vrije sector op de website van Funda, bij makelaars en ook bij woningcorporatie HW Wonen.

Huurcommissie

Als huurder heeft u rechten en ook plichten. Dat geldt ook voor verhuurders: de particuliere verhuurders en woningcorporatie. De huurcommissie is een onpartijdige partij waar je als huurder terecht kunt. Bijvoorbeeld als u vragen heeft of bij een conflict over het onderhoud. Of als u wilt weten of uw verhuurder wel de juiste huurprijs rekent. Kijk voor informatie op de website van de Huurcommissie.

Lukt het u niet om binnen de periode van een jaar een passende woning te vinden? Wij horen graag van u waar u vastloopt. Neem contact op met een van onze beleidsadviseurs Wonen.