NK Tegelwippen
Weer meer groen erbij door NK Tegelwippen
Het NK Tegelwippen 2023 zit erop. Van 21 maart tot en met 31 oktober deden hieraan een recordaantal van 173 gemeenten mee. Ook gemeente Hoeksche Waard en gemeente Goeree-Overflakkee streden mee in een vriendschappelijke wedstrijd tegen elkaar. In die 8 maanden zijn er landelijk meer dan 4,5 miljoen tegels verruild voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Ook een nieuw record! Dat is ruim 413.000 m² en zo’n 82 voetbalvelden aan groen erbij!
De Hoeksche Waard verslaat Goeree-Overflakkee
De Hoeksche Waard heeft de spannende wedstrijd gewonnen van Goeree-Overflakkee. Inwoners, scholen, ondernemers en beide gemeenten staken de handen uit de mouwen. In totaal zijn er 36.886 tegels gewipt waarvan 25.037 tegels in de Hoeksche Waard. Het doel voor de Hoeksche Waard om minimaal 15.000 tegels te wippen is daarmee ruimschoots behaald! En dat is goed nieuws. Meer groen maakt onze dorpen koeler, beter waterbestendig en versterkt de biodiversiteit.
U kunt meehelpen uw buurt te vergroenen. Bijvoorbeeld door een geveltuin aan te leggen, door in uw tuin tegels door groen te vervangen, een groen dak aan te leggen of bomen te planten. Daarmee hoeft u natuurlijk niet te wachten tot het volgende NK Tegelwippen in het voorjaar van 2024. En wist u dat u mogelijk subsidie kunt krijgen als u uw tuin of dak groen en watervriendelijk maakt?
Door het NK Tegelwippen is er in de Hoeksche Waard veel groen bijgekomen. Ondanks al die gewipte tegels zijn er in onze gemeente nog steeds heel veel versteende tuinen, schoolpleinen en bedrijventerreinen te vinden.
Iedere gewipte tegel betekent dat er gemiddeld 66 liter per jaar aan regenwater in de grond kan zakken en niet via het riool hoeft te worden afgevoerd. Dit vermindert de kans op wateroverlast. Geveltuinen, bloemperken en tuinen met beplanting – in plaats van stenen – zorgen er ook voor dat het koeler aanvoelt tijdens warm weer en dat de biodiversiteit toeneemt. Een groene tuin is op een hete zomerdag al snel 5 tot 10 graden koeler dan een betegelde tuin. Bovendien is bewezen dat mensen zich in een groene leefomgeving beter en meer ontspannen voelen.
Een groener Hoeksche Waard begint in uw eigen tuin of buitenruimte. Ga ook aan de slag en vervang overbodige tuintegels en verharding door groen. U kunt bijvoorbeeld een gazon of moestuin aanleggen, borders of bomen aanplanten of een geveltuin maken. Zorg voor hoogteverschillen, help de vlinders, bijen en andere insecten. Of wat denkt u van een regenton, regenschutting of zelfs een regenwatervijver? Een kleine actie heeft al een groot effect. En de gewipte tegels zijn prima te gebruiken als borderrand, bloembak, bankje, insectenhotel of muurtje.
Op onderstaande websites vindt u informatie en inspiratie om uw tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.
- Huisje Boompje Beter – Vergroen je tuin
- Atelier GROENBLAUW – Handboek voor de watervriendelijke tuin
- GROENBLAUWE Schoolpleinen – Een duurzamer schoolplein
Wilt u weten hoe u stap-voor-stap een regenton kunt aansluiten? Bekijk dan deze video. En in de online folder Uw buurt regenbestendig en natuurvriendelijk vindt u 12 tips voor een watervriendelijke tuin.
Gebruik zand voor bloembed
Als u van bloemen houdt en bloemzaadjes wilt zaaien, dan kunt u dat zand juist weer goed gebruiken. Bloemen groeien beter op wat schralere grond. Grond zonder al te veel voedingsstoffen. Dus het overgebleven zand mengt u in dat geval door tuinaarde en dan komt het helemaal goed met die bloemen!
Hergebruik de tegels
Wist u dat er op internet veel leuke voorbeelden staan om uw gewipte tegels opnieuw te gebruiken? Bijvoorbeeld als borderrand, bloembak, bankje, insectenhotel of muurtje. Google maar eens op ‘hergebruik tegels’ bijvoorbeeld.
Een container aan tegels of een kuub aan zand?
Dan kunt u het beste zelf, op eigen kosten, een container of een bigbag op uw (woon)adres laten plaatsen. U kunt voor een prijsopgave bijvoorbeeld contact op met Zandhandel Hoeksche Waard.
Gemeente Hoeksche Waard en waterschap Hollandse Delta hebben beide een subsidie voor het vergroenen en klimaatadaptiever maken van de tuin en eigen buitenruimte. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van tegels door groen, het afkoppelen van de regenpijp van het riool en het aanleggen van een groen dak. De subsidie van de gemeente is er voor inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers. De subsidie van het waterschap is door inwoners en maatschappelijke organisaties aan te vragen. De voorwaarden leest u op de websites.
Een geveltuin is een langgerekt tuintje, direct grenzend aan een voor-, achter- of zijgevel. Het is niet moeilijk om een geveltuin aan te leggen. Er zijn wel een paar spelregels waar u zich aan moet houden. Meer informatie over de aanleg van een geveltuin en de spelregels die daarvoor gelden leest u op de pagina ‘geveltuinen’.
Wilt u op de hoogte worden gehouden over wat er allemaal gebeurt om de Hoeksche Waard te verduurzamen? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief Duurzaamheid.