NK Tegelwippen 2024

Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee gaan voor derde keer de vriendschappelijke strijd aan

Van 21 maart tot en met 31 oktober doet de Hoeksche Waard mee aan het NK Tegelwippen. Inwoners, maatschappelijke organisaties zoals scholen, ondernemers en de gemeente zelf strijden voor de derde keer tegen buurgemeente Goeree-Overflakkee. De tussenstand van deze vriendschappelijke wedstrijd na 2 jaar meedoen, is 1-1. Wie wint er dit jaar?

Het doel is om zoveel mogelijk tegels te wippen en deze te vervangen door bloemen, planten en bomen. Regenwater zakt na een flinke regenbui dan makkelijker de grond in, waardoor er minder kans is op wateroverlast. Het groen zorgt voor verkoeling op hete dagen en is goed voor kleine dieren om in te leven. En dat niet alleen, ook mensen voelen zich prettiger in een groene omgeving!

Dit jaar is het doel om met elkaar in de Hoeksche Waard 30.000 tegels te wippen. Doet u ook mee?!


Meedoen is makkelijk. Ga aan de slag in de tuin, met de aanleg van een geveltuin, met de buurt, op het werk of op het schoolplein. Vervang tegels, klinkers, grind of verharding door groen. Én geef het aantal ‘gewipte tegels’ door op de website van NK Tegelwippen.

1 vierkante meter (m²) aan weggehaalde verharding = omgerekend 11 tegels om aan te melden. Heeft u de tegels aangemeld? Alleen dan worden ze opgeteld bij de tegelstand van de Hoeksche Waard!

Gebruik zand voor bloembed

Als u bloemzaadjes wilt zaaien, dan kunt u een deel van het zand weer goed gebruiken. Bloemen groeien beter op wat schralere grond. Grond zonder al te veel voedingsstoffen. Dus het overgebleven zand mengt u in dat geval met tuinaarde. Het komt dan helemaal goed met die bloemen!

Hergebruik de tegels

Op internet staan veel leuke voorbeelden om uw gewipte tegels opnieuw te gebruiken. Bijvoorbeeld als borderrand, bloembak, bankje, insectenhotel of muurtje. Google maar eens op ‘hergebruik tegels’ bijvoorbeeld.

Tegels en zand laten ophalen door de gratis Tegeltaxi

Op maandag 8 april, dinsdag 21 mei en de maandagen 2 september en 21 oktober, rijdt de Tegeltaxi weer rond in de Hoeksche Waard. U kunt uzelf of een groep buren aanmelden voor deze gratis ophaalservice voor tegels en zand.

Tegels gratis brengen naar de RAD

U kunt de tegels die u overhoudt, ook gratis inleveren op de milieustraat van de RAD in Westmaas. Hiervoor kunt u een extra bezoek op uw milieupas laten zetten. Wilt u hier gebruik van maken?

  • Maak dan zoals altijd eerst een afspraak via de website van de RAD of de RAD-app.
  • Vul in de afspraak bij het kentekenveld de letters ‘NKT’ in, gevolgd door uw kenteken.
  • Daarna kunt u doordeweeks, van maandag tot en met vrijdag, van 8.00 tot 16.30 uur bij de balie vooraan de milieustraat een extra gratis toegang op uw milieupas laten zetten.
  • Met dit extra bezoek op uw milieupas kunt u meteen op dezelfde dag of op zaterdag van 8.00 tot 16.00 uur de tegels brengen op de milieustraat.

Let op! Alleen inwoners kunnen gratis de tegels brengen. Bedrijven en organisaties kunnen dit niet. Ook kan er geen zand en grond ingeleverd worden bij de milieustraat.

Een container aan tegels of een kuub aan zand?

Dan kunt u het beste zelf, op eigen kosten, een container of een bigbag op uw (woon)adres laten plaatsen. U kunt voor een prijsopgave bijvoorbeeld contact opnemen met Zandhandel Hoeksche Waard.

Het is niet meer mogelijk om zand en tegels te brengen naar de gemeentewerf.

Op maandag 8 april, dinsdag 21 mei en de maandagen 2 september en 21 oktober, rijdt de Tegeltaxi weer rond in de Hoeksche Waard. U kunt uzelf of een groep buren aanmelden voor deze gratis ophaalservice voor uw tegels en zand.

Een groener Hoeksche Waard begint in uw eigen tuin of buitenplaats. Ga ook aan de slag en vervang overbodige tuintegels en verharding door groen. U kunt bijvoorbeeld een gazon of moestuin aanleggen, een bloemenrand of bomen aanplanten of een geveltuin maken. Kies voor planten en struiken die vlinders, bijen en andere insecten en vogels helpen bij het vinden van voedsel of een schuilplek. Of wat denkt u van een regenton, regenschutting of zelfs een regenwatervijver? Een kleine actie heeft al een groot gevolg. En de gewipte tegels zijn prima te gebruiken als borderrand, bloembak, bankje, insectenhotel of muurtje. 

Op onderstaande websites vindt u informatie en inspiratie om uw tuin of buitenruimte klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.

Wilt u weten hoe u stap-voor-stap een regenton kunt aansluiten? Bekijk dan deze video. En in de online folder Uw buurt regenbestendig en natuurvriendelijk vindt u 12 tips voor een watervriendelijke tuin. 

 

Gemeente Hoeksche Waard en waterschap Hollandse Delta hebben beide een subsidie voor het vergroenen en watervriendelijk maken van de tuin en eigen buitenplaats. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van tegels door groen, het afkoppelen van de regenpijp van het riool en het aanleggen van een groen dak. De subsidie van de gemeente is er voor inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. De subsidie van het waterschap is door inwoners en maatschappelijke organisaties aan te vragen. De voorwaarden leest u op de websites.

Een geveltuin is een langgerekt tuintje langs de muur van uw woning of pand. Het is niet moeilijk om een geveltuin aan te leggen. Er zijn wel een paar spelregels waar u zich aan moet houden. Meer informatie over het maken van een geveltuin en de spelregels leest u op de pagina ‘geveltuinen’.

Door het NK Tegelwippen is er in de Hoeksche Waard veel groen bijgekomen. Ondanks al die gewipte tegels zijn er in onze gemeente nog steeds heel veel versteende tuinen, schoolpleinen en bedrijventerreinen te vinden. Daarom doen we ook dit jaar weer mee.

Iedere gewipte tegel betekent dat er gemiddeld 66 liter per jaar aan regenwater in de grond kan zakken en niet via het riool hoeft te worden afgevoerd. Dit vermindert de kans op wateroverlast. Geveltuinen, bloemenranden en tuinen met beplanting – in plaats van stenen – zorgen er ook voor dat het koeler aanvoelt tijdens warm weer en dat de biodiversiteit toeneemt. Een groene tuin is op een hete zomerdag al snel 5 tot 10 graden koeler dan een betegelde tuin. Bovendien is bewezen dat mensen zich in een groene leefomgeving beter en meer ontspannen voelen.  

Welke gemeente gaat er winnen? Het is een spannende strijd tussen de Hoeksche Waard (team HW) en Goeree-Overflakkee (team GO). Kijk snel op welke plek de Hoeksche Waard staat via de website van het NK Tegelwippen.

Stuur dan een bericht naar communicatie@gemeentehw.nl of plaats uw actie op social media en tag gemeente Hoeksche Waard en NK Tegelwippen. Ook kunt u de hashtag #teamHW gebruiken.

Heeft u vragen over het NK Tegelwippen? Neem dan contact op met de projectleider van de gemeente Maurice Helleman via telefoonnummer 088 – 647 38 45 of e-mail duurzaamheid@gemeentehw.nl. Wij helpen u graag!

Wilt u op de hoogte worden gehouden over wat er allemaal gebeurt om de Hoeksche Waard te verduurzamen? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief Duurzaamheid.