Een Hoeksche Waard waarin iedereen erbij hoort en mee kan doen wordt gemaakt door Hoeksche Waarders. In deze maandelijkse column worden hun ‘inclusieve initiatieven’ uitgelicht. Elke maand geeft de initiatiefnemer het stokje door aan een ander inclusief initiatief. Dit keer is het de beurt aan Buurtcirkel Hoeksche Waard. We spraken met Fauzia Seedorf-Ritfeld (Pameijer, Buurtcirkelcoach Numansdorp) en deelnemer Sylvia.

Wat houdt het initiatief in?

Buurtcirkel brengt mensen met elkaar in contact. Een Buurtcirkel bestaat uit een groep van 9 tot 12 personen die bij elkaar in de buurt wonen en elkaar helpen bij dagelijkse dingen en samen leuke dingen doen. In de Buurtcirkel is ook een coach aanwezig voor hulp bij zaken die iemand (nog) niet zelf kan regelen en een vrijwilliger die deelnemers ondersteunt bij het samenwerken met elkaar en hen wegwijs maakt in de buurt.   

Hoe en waarom is dit initiatief ontstaan?

Buurtcirkel is een initiatief van Pameijer, bedoeld als ondersteuning voor mensen die zelfstandig (gaan) wonen en dit soms lastig vinden. Bijvoorbeeld doordat ze zich eenzaam voelen of af en toe hulp nodig hebben bij het regelen van dagelijkse dingen. Dit kan van alles zijn. Van samen een kopje koffie drinken en kleren kopen tot het installeren van een tablet. Er zijn in de Hoeksche Waard verschillende Buurtcirkels opgericht. Naast Numansdorp heeft ook Oud-Beijerland 2 Buurtcirkels en recent zijn we gestart in ’s-Gravendeel. We hopen ook in de omgeving van Piershil een Buurtcirkel te realiseren. 

Waarom is dit een goed voorbeeld van inclusie?

We vergroten de zelfredzaamheid van mensen die soms hulp nodig hebben bij dagelijkse dingen of eenzaam zijn. Dat werkt met de Buurtcirkels heel goed. We zorgen voor verbinding en deelnemers bepalen zelf hoe ze elkaar kunnen ondersteunen. Die wederkerigheid is wel een voorwaarde, uiteraard binnen de mogelijkheden die iemand heeft. Al is het maar een luisterend oor bieden.  
In Numansdorp komen we 1 keer in de 2 weken samen en via de BuurtcirkelApp kunnen mensen voorstellen of verzoekjes indienen. Van samen zwemmen en een dagje naar de dierentuin tot hulp bij administratie. Mensen hebben het gevoel ergens bij te horen. Niet alleen omdat ze zelf geholpen worden, maar ook omdat ze van betekenis kunnen zijn voor anderen. Je merkt dat mensen hierdoor echt groeien en zich zelfverzekerder voelen.   

Wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat: 

“Buurtcirkels toont de kracht van omzien van elkaar. Het laat zien dat het samen leuker is én je samen echt verder komt. Dat is volgens mij hoe samenleven bedoeld is.”

Wat hopen jullie te bereiken?

Met een Buurtcirkel willen we de professionele begeleiding afbouwen. Deelnemers leren om dingen zelfstandig op te lossen en ze kunnen altijd terugvallen op mensen uit de Buurtcirkel. Doordat men minder afhankelijk is van professionele hulp, groeit ook het zelfvertrouwen. 

Wil je de lezer nog iets meegeven? 

In een Buurtcirkel is plek voor maximaal 12 deelnemers. In Numansdorp hebben we nog drie plekken over. Voor vragen en aanmelden (ook voor andere dorpen) kunnen mensen contact opnemen met Fauzia via 06 51 40 84 62 of via: fauzia.seedorf-ritfeld@pameijer.nl

Aan wie geef je het stokje door?  

ANWB AutoMaatje Hoeksche Waard, een mooi initiatief voor mensen die door omstandigheden, eventueel tijdelijk, minder mobiel zijn. We maken er voor Buurtcirkel ook weleens gebruik van. Mobiliteit is eveneens een belangrijk middel om de zelfredzaamheid van mensen te vergroten.