Terug naar het overzicht

Windwaarde: samen voor de wind gaan in Strijensas

Wat begon met zorgen, groeide uit tot samenwerking. In Strijensas werden 6 kleine windturbines vervangen door 4 hogere. Dat leidde tot grote zorgen onder omwonenden. Maar in plaats van strijd ontstond er iets bijzonders: inwoners gingen in gesprek met de ontwikkelaar en de gemeente. Vanuit een klankbordgroep – en later de opgerichte stichting Windwaarde – kregen zij invloed op het hele plan.

Wat daarna gebeurde, laat zien wat er mogelijk is als je echt met elkaar in gesprek gaat: omwonenden, ontwikkelaar en gemeente. Door samen te werken en elkaars belangen serieus te nemen, is er een windproject gerealiseerd met betrokkenheid vanuit het dorp en zonder ingediende bezwaren.

Betrokken inwoners

De klankbordgroep en stichting dachten namens het dorp mee over belangrijke onderwerpen, zoals:

  • de opstelling van de windmolens (in een unieke ruitvorm);
  • het verminderen van slagschaduw;
  • geluidsmetingen;
  • en zelfs de aanbesteding en het type windturbine.

Ook werd afgesproken dat een deel van de opbrengst van het windpark wordt gebruikt voor de leefbaarheid en verduurzaming van Mariapolder en Strijensas. Robin Robart, voorzitter van stichting Windwaarde: “Als ik de film terugdraai naar onze zorgen op het eerste moment en nu zie dat we een coöperatie hebben die met de compensatiegelden uit het nieuwe windpark mooie dingen gaat doen voor de inwoners van Strijensas… Ja, daar kijk ik goed op terug.”

Compensatiegeld voor verduurzaming en leefbaarheid in Strijensas

De coöperatie Windwaarde bepaalt samen met haar leden hoe het compensatiegeld goed ingezet kan worden. Marjon de Vries, voorzitter van de coöperatie: “Wat wij heel spannend vonden was: krijgen we de inwoners mee? Zijn mensen wel geïnteresseerd in zo’n coöperatie? We zitten nu op 100 deelnemers. En in zo’n kleine gemeenschap van ongeveer 450 inwoners is dat een mooi resultaat.”

Een voorbeeld voor andere projecten

Voormalig wethouder Duurzaamheid, Harry van Waveren: “Doordat de omgeving ook profiteert van het windpark, ontstaat er meer draagvlak. Het vroegtijdig bij elkaar brengen van alle partijen en de verschillende belangen heeft geleid tot een beter project waarbij geen enkel bezwaar is ingediend.”

Bekijk de video over het verhaal van Windwaarde op de website van Energie Participatie