Terug naar het overzicht

Wethouder Huibert Steen bezoekt basisschool 'Het Uitzicht'

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Basisschool ‘Het Uitzicht’ in Maasdam kreeg donderdag 24 februari bezoek van wethouder Huibert Steen. De school is onlangs geopend en biedt onderwijs aan kinderen die in de noodopvang in ’s-Gravendeel wonen. De wethouder complimenteerde namens het gemeentebestuur de school met de snelle opstart. 

De basisschool biedt onderwijs aan kinderen tussen de 4 en 12 jaar uit de noodopvang. Sommige van hen zijn sinds hun aankomst in Nederland nog niet naar school geweest. Volgens wethouder Steen is dat onacceptabel: “Ieder kind in Nederland moet naar school kunnen gaan.” De school biedt op dit moment ruimte aan 2 groepen; een onderbouwgroep en een midden-/bovenbouwgroep. Na de voorjaarsvakantie start er een derde groep. De wethouder wordt hartelijk ontvangen. In de onderbouwgroep wordt er in de kring een liedje gezongen, wethouder Steen schuift aan en doet mee. De wat oudere kinderen van boven de 12 jaar krijgen onderwijs in de Internationale Schakelklas (ISK) in Dordrecht. De wethouder bezoekt deze leerlingen op donderdag 10 maart. 

Taalonderwijs heeft een prominente rol 

De wethouder was onder de indruk van de inzet van het leerkrachtenteam. Binnen korte tijd hebben zij het gebouw ingericht tot een volwaardige en fijne school. De school van CSG De Waard gebruikt meerdere digitale middelen zoals smartboards en chromebooks om de kinderen rekenen en taal aan te leren. Vooral het aanleren van de Nederlandse taal is belangrijk op de school. Dit is terug te zien in de inrichting van de lokalen: ‘de deur’, ‘de stoel’ staat er op de kaartjes. Kleurige knutselwerkjes hangen als kledingstukken aan een waslijn: ‘de bloes’ is erboven te lezen. 

Het taalonderwijs heeft op ‘Het Uitzicht’ een prominente rol, maar natuurlijk wordt er ook gerekend, geknutseld en buiten gespeeld. Daarvoor doneert de wethouder nog een kleine attentie aan de school. Waar vaak gekozen wordt voor een bloemetje of wat lekkers, is nu gekozen voor buitenspeelgoed. Er is bijvoorbeeld gedacht aan tafeltennissetjes, aangezien er een mooie pingpongtafel op het schoolplein staat. 

Onderwijs in noodopvang niet altijd vanzelfsprekend 

Wethouder Steen was zeer onder de indruk: “Het was best een uitdaging dit onderwijs in kort tijd te organiseren. Mede omdat de noodopvanglocatie in ’s-Gravendeel in fases gevuld wordt en er steeds nieuwe bewoners aankwamen was vooraf niet duidelijk om hoeveel kinderen in de basisschoolleeftijd het zou gaan. Er komen op dit moment nog steeds nieuwe gezinnen aan in de noodopvang in ‘s-Gravendeel. Als gemeente zijn wij ervoor verantwoordelijk om voor een schoollocatie te zorgen en om afspraken te maken met de schoolbesturen over het bieden van onderwijs. We zien in het land, dat het kunnen volgen van onderwijs bij verblijf in een noodopvanglocatie niet altijd vanzelfsprekend is. We zijn dan ook heel blij dat CSG De Waard deze maatschappelijke opdracht heeft opgepakt en het bij ons in de Hoeksche Waard dus wel is gelukt.”