Terug naar het overzicht

Wespenoverlast, wat te doen?

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Net als elk jaar in augustus vliegen er flink wat wespen rond. De nesten zijn dan klaar en de wespen vliegen eropuit op zoek naar (zoet) voedsel. We krijgen dan ook regelmatig meldingen binnen over wespen(nesten). Maar wanneer bent u zelf verantwoordelijk voor het laten weghalen van een wespennest en wanneer kunt u voor ons een melding maken via Fixi?

Wespennest in de tuin

Heeft u een wespennest in uw huis of tuin en wilt u dit weg laten halen? Neem dan zelf contact op met een wespenbestrijder. Op onze pagina over ongediertebestrijding vindt u telefoonnummers van betrouwbare (lokale) ongediertebestrijders.

Wespennest in de buitenruimte

Wespennesten in de buitenruimte worden alleen door ons verwijderd als ze een gevaar vormen voor de omgeving, bijvoorbeeld in een speeltuin. Meld het nest in zo’n geval via ons meldingensysteem Fixi.

Hele nuttige diertjes

Hoe vervelend de wesp ook kan zijn, ze zijn toch ook heel nuttig. Wespen vangen bijvoorbeeld muggen. Eén wespennest kan tienduizenden muggen per dag doden! Ook zijn ze dol op bladluizen. Vandaar dat u ze nu ook veel in bomen en struiken tegenkomt.

Diervriendelijke tips

Houdt u wespen liever op afstand? U kunt altijd een wespenval neerzetten. Maar er zijn ook meer diervriendelijke oplossingen. Wespen houden bijvoorbeeld niet van lavendel en munt. Of zet eens een bakje met olie van citroen(gras) of kruidnagel neer. Omdat wespen slecht tegen die geuren kunnen, kan dat hun aantal flink verminderen. Online kunt u nog veel meer tips vinden om de diertjes op afstand te houden.