Terug naar het overzicht

Weiderund onderdeel van Foodlab Hoeksche Waard

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Deze week werd in Westmaas naast de monumentale boerderij De Mariënhof een herkenningsbord van Foodlab geplaatst. De boerderijwinkel Weiderund, waar vlees van eigen fokkerij wordt verkocht, sluit zich aan bij dit Hoeksche Waardse initiatief dat onder meer bijdraagt aan het verkleinen van de afstand tussen consument en boer. Het ludieke selfiebord is een herkenningsteken voor de aangesloten Foodlab-locaties.

Foodlab Hoeksche Waard

Steeds meer agrarische ondernemers sluiten zich aan bij Foodlab Hoeksche Waard. Op de digitale belevingskaart op www.visithw.nl is overzichtelijk weergegeven welke boerderijen onderdeel zijn van het initiatief. Wethouder Paul Boogaard: “Locaties als Weiderund hebben een gevestigde naam in de Hoeksche Waard. Hier kun je de agrarische sector echt van dichtbij beleven. De oudste boerderij van ons eiland is een fantastisch uithangbord voor Foodlab. Consumenten krijgen in Westmaas een mooi beeld van waar gezond en natuurlijk voedsel vandaan komt. Met alle Foodlab-initiatieven proberen we de afstand tussen de consument en de lokale voedselproducent in de Hoeksche Waard te verkleinen. Weiderund hoort daar zeker bij.” Vanuit de monumentale boerderij runnen Esther en Marcel Quartel de boerderijwinkel waar onder meer eigen rundvlees, vrij van antibiotica of hormonen, wordt verkocht. Daarnaast zijn ook zuivelproducten verkrijgbaar. Online bestelde producten kunnen op vrijdag en zaterdag opgehaald worden.

Belangrijke opgaven

De toekomst van de agrarische sector hangt sterk samen met het succes van een aantal belangrijke opgaven. Een afnemende bodemkwaliteit, lage voedselprijzen, wetten en veranderingen van het klimaat maken het leven van de agrarisch ondernemer er niet eenvoudiger op. Dat betekent dat elke vierkante meter landbouwgrond steeds minder op kan gaan leveren in de toekomst. Foodlab Hoeksche Waard is een verzamelnaam van initiatieven die bijdragen aan een betere toekomst voor de boeren. Hierbij wordt ingezet op gezonde bodems door onderzoek en ontwikkeling op het gebied van volhoudbare (duurzame) landbouw, korte ketens die de afstand tussen boer en consument verkleinen en educatie.

Paul Boogaard en Esther Quartel poseren bij het Foodlab herkenningsteken (Foto: gemeente Hoeksche Waard)