Terug naar het overzicht

Vrijdag 20 mei militaire oefening

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Op vrijdag 20 mei oefenen militaire helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC), onderdeel van de Koninklijke Luchtmacht, samen met eenheden van de Koninklijke Landmacht in onder andere een deel van de Hoeksche Waard.

Vliegbewegingen

Tijdens deze training worden eenheden opgehaald en afgezet door de Chinook- en Cougar transporthelikopters, terwijl een Apache gevechtshelikopter het luchtruim bewaakt. De vliegbewegingen vinden vroeg in de ochtend plaats. Men probeert de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken door de toegestane vlieghoogtes aan te houden. Het vliegen boven bewoond gebied kan men helaas niet altijd voorkomen.

Oefening vliegen onder verhoogde dreiging

In omstandigheden waarbij sprake is van een verhoogde dreiging, is vliegen op hoogte geen optie. Helikopters moeten daardoor laag blijven om zich te verschuilen. Dekking zoeken doen zij op lage hoogte achter obstakels, zoals een rij bomen, een bosperceel of heuvel. Hierdoor kunnen zij ongezien hun missie uitvoeren en buiten het radarbeeld van de tegenstander blijven. Laagvliegen en gebruik maken van de dekking van het terrein is een manier van zelfbescherming voor helikoptervliegers. Dit vraagt echter wel om specifieke training en ervaring.

Informatie en meldingen vliegbewegingen

Defensie bereidt haar militaire oefeningen zorgvuldig voor en probeert, waar mogelijk, haar vliegbewegingen zoveel als mogelijk te spreiden over de diverse oefengebieden in Nederland. Ook nemen zij deel aan oefeningen in het buitenland om het geluid en belasting voor de leefomgeving te spreiden. Operationele omstandigheden maar ook het weer kunnen er voor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd. Defensie beseft dat vliegbewegingen hinder kunnen opleveren. Ervaar u overlast / hinder van de oefeningen? Dan kunt u dat melden via het online klachtenformulier van Defensie. Meer informatie over vliegbewegingen vindt u op de website van de Luchtmacht.

U kunt de Koninklijke Luchtmacht ook volgen via Twitter: @dhcluchtmacht en @Kon_Luchtmacht.