Terug naar het overzicht

Voldoende vrijwilligers gevonden voor buurtbus van Heinenoord naar Barendrecht

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Vanaf maandag 10 januari rijdt buurtbuslijn 716 heen en weer tussen Barendrecht, busstation Heinenoord en het bedrijventerrein aan de Boonsweg. Dit is mogelijk geworden omdat er voldoende vrijwilligers zijn gevonden om de buurtbus te bemensen.

Toch weer buslijn naar Barendrecht op werkdagen

In september 2021 verviel buslijn 680 tussen Heinenoord en Barendrecht. Deze buslijn reed tot de middelbare scholen in Barendrecht. De nieuwe buurtbuslijn rijdt vanaf maandag op werkdagen ook verder door naar het centrum van Barendrecht.

Vanaf het moment dat bekend werd dat lijn 680 zou worden opgeheven, heeft gemeente Hoeksche Waard uitvoerig overleg gehad met provincie Zuid-Holland, gemeente Barendrecht en de Metropoolregio Rotterdam – Den Haag (MRDH) om te zoeken naar mogelijkheden om deze openbaar vervoerverbinding toch te behouden. De MRDH is voor 23 gemeenten in de regio Rotterdam-Den Haag opdrachtgever van het regionale en stedelijke openbaar vervoer.

Vrijwilligers buurtbusvereniging maken buurtbus mogelijk

Buurtbusvereniging Barendrecht heeft vervolgens bij gemeente Barendrecht de vraag neergelegd of zij een rol konden spelen in het weer tot stand brengen van de verbinding tussen Barendrecht en de Hoeksche Waard. Dit verzoek is samen met de provincie en Connexxion verder uitgewerkt, met een buurtbusverbinding tussen Barendrecht en Heinenoord (Boonsweg) als resultaat. De buurtbuslijn maakt deel uit van de openbaar vervoerconcessie voor de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee.

Harry van Waveren, wethouder Verkeer van gemeente Hoeksche Waard, is hier blij mee: “Met deze buurtbuslijn slaan we twee vliegen in één klap; er blijft een rechtstreekse verbinding naar Barendrecht in stand. En we voldoen hiermee ook aan een behoefte om het bedrijventerrein aan de Boonsweg en het daar gelegen crematorium bereikbaar te houden met het openbaar vervoer. Ik ben de vrijwilligers die deze buurtbus gaan bemensen dan ook heel dankbaar, want zonder hun inzet was dit niet gelukt.”

Ook provincie Zuid-Holland is verheugd met deze oplossing. Frederik Zevenbergen, gedeputeerde Verkeer & Vervoer: “Ik ben enorm blij dat dit fantastische initiatief van start kan. Een buurtbus die door vrijwilligers wordt bemenst. Met wat geld van provincie Zuid-Holland maken we dit mogelijk. Zo houden we samen de Hoeksche Waard en Barendrecht voor jong en oud beter bereikbaar!”

De buurtbuslijn wordt geheel gereden door vrijwilligers, zo’n 20 in totaal. Het initiatief is genomen door de bestaande buurtbusvereniging uit Barendrecht, met ondersteuning van Connexxion en de provincie Zuid-Holland. Maar er zijn, onder andere na een oproep die gemeente Hoeksche Waard in Het Kompas heeft geplaatst, ook nieuwe vrijwilligers bijgekomen vanuit zowel Barendrecht als de Hoeksche Waard.

Route van buurtbus 716

Buurtbuslijn 716 loopt vanaf het centrum van Barendrecht, via de middelbare scholen in Barendrecht, naar het busstation Heinenoord aan de Reedijk. Op het busstation kun je overstappen op alle andere buslijnen van Connexxion. De buurtbus rijdt vervolgens via de Blaaksedijk naar het bedrijventerrein Boonsweg. Op het bedrijventerrein zijn 3 haltes: ter hoogte van Campolife, bij het crematorium en de eindhalte (of in de andere richting de beginhalte) is op het terrein van de Witte Boerderij.

De buurtbus rijdt alleen op werkdagen

De buurtbus rijdt op werkdagen ieder uur, ongeveer tussen 8 uur ’s morgens en 6 uur ’s avonds. Er wordt gereden met een 8-persoonsbus, waar staplaatsen niet zijn toegestaan. In de avonduren en in het weekeinde rijdt buurtbus 716 niet. Reizigers kunnen dan gebruik maken van OV-op-Maat. Meer informatie over routes en tijden is te vinden op de website van Connexxion.