Terug naar het overzicht

Vijfsterren insectenhotel geplaatst in vlinderidylle Strijen

Dit nieuwsbericht is verlopen.

‘Alleenstaande’ insecten hebben er een prachtige verblijfplek bij: in de vlinderidylle in Strijen is afgelopen week een groot insectenhotel geplaatst. Dit hotel is tot stand gekomen door een bijzondere samenwerking tussen gemeente Hoeksche Waard, Hoekschewaards Landschap (HWL) en cliënten van dagbesteding Cavent.

Voor de bouw van het insectenhotel is gebruikgemaakt van materialen afkomstig uit de Hoeksche Waard. Het bouwsel bestaat uit riet, resthout en dakpannen en biedt straks onderdak aan zogenaamde ‘solitaire insecten’. Dit zijn -onder andere- bepaalde soorten wilde bijen, hommels en wespen die van nature niet in een zwerm leven maar op eigen houtje hun kostje bij elkaar zoemen.

Cliënten van de dagbesteding van Cavent hebben met veel plezier en inzet de ‘kamers’ van het hotel gemaakt. Arnold Koster van Cavent vindt het een bijzonder project. ‘De cliënten van de dagbesteding hebben in 1 maand alle stammetjes en het riet op de juiste lengte gezaagd en gaatjes van verschillende grootte in het hout geboord’. Op locatie hebben de cliënten, samen met medewerkers van HWL, het hotel in elkaar gezet. ’Voor de jongens was dit ook heel leuk. We hebben nu samen iets kunnen doen voor de natuur. Normaal kloven ze haardhout en nu hebben ze met dat hout iets gemaakt dat een bijdrage levert aan de biodiversiteit. Echt een win-win situatie!’

Het hotel is geplaatst op een zonnige plek in de Vlindertuin (Idylle) Strijen. De vlinderidylle wordt al enkele jaren ecologisch beheerd door het Hoekschewaards Landschap. Ecologisch beheer betekent hier, dat het gebied voorzichtig gehooid wordt en dat ook delen blijven staan in de winter. Op die manier kunnen insecten (volwassen insecten, larven en eitjes) in de niet gemaaide delen overwinteren. Dankzij het ecologische beheer verschijnen er steeds meer planten en kruiden die van oorspronkelijk bij de Hoeksche Waard horen. Deze hooilandbiotoop is belangrijk voor insecten. Anders dan honingbijen, die wel tot 3km van hun korf naar nectar zoeken, blijven wilde bijen liever dichtbij hun nest. Zij zoeken op een afstand tussen de 150 m en de 600 m van hun nestplaats naar voedsel. Daarom is het goed het voedsel zo dicht mogelijk bij hun woonplaats (het hotel) aan te bieden. En in de vlinderidylle is er genoeg voedsel dichtbij te vinden. Altijd handig: zo’n rijk buffet op vliegafstand! Op de foto is het hotel nog ‘in aanbouw’. Het vijfsterren insectenhotel is inmiddels klaar voor de eerste gasten. Nieuwsgierig? Iedereen is van harte welkom in de vlinderidylle in Strijen!