Terug naar het overzicht

Vergroend en watervriendelijk plein door buurt feestelijk in gebruik genomen

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Afgelopen zaterdag 1 juli werd het vernieuwde watervriendelijke en prachtig vergroende plein aan de Atalanta in ’s-Gravendeel feestelijk in gebruik genomen. Op initiatief van 2 inwoners met groene plannen, ging het eerst zo saaie, versteende plein ingrijpend op de schop. Vorig jaar november hielp de buurt enthousiast bij het tegelwippen. Toen gingen er omgerekend 9.350 stoeptegels uit. In samenwerking met de buurt ontwierp gemeente Hoeksche Waard een prachtig plein, dat klaar is voor de toekomst.

Zo is de gekozen beplanting een mix van bomen, planten, grassen en kruiden waar mensen en dieren blij van worden. Insecten hebben er in ’s-Gravendeel sinds zaterdag in elk geval een favoriete plek bij: onder begeleiding van Hoekschewaards Landschap is met de buren en buurtkinderen een insectenhotel gemaakt. Ook wethouder Adriaan van der Wulp kwam even langs om hierbij mee te helpen.

In het ontwerp van het plein is rekening gehouden met extreem weer

Heftige regenbuien, lange periodes van droogte en hitte komen als gevolg van klimaatverandering steeds vaker voor. Op het plein wordt regenwater opgevangen in een wadi, een lager gelegen kuil waar het regenwater heenloopt, even kan blijven staan en langzaam de grond in kan zakken. Het hele plein is groen en heeft waterdoorlatende verharding, alle tegels zijn weggehaald. Zo kan het regenwater makkelijker de grond inzakken. Op deze manier wordt het rioolstelsel minder belast en is de kans op wateroverlast kleiner. Ook zorgt het groen dat het op het plein een stuk koeler is op warme zomerdagen.

De ‘make-over’ in beeld

Bewoners hebben het afgelopen half jaar alle werkzaamheden op het plein gefilmd. Al deze filmbeelden zijn achter elkaar gezet in deze korte ‘make-over-video’. In 1 minuut is te zien hoe het warme, versteende plein wordt veranderd in een groene, aangename buitenruimte om even te zitten op een bankje of te spelen. Een buurvrouw bedankte de initiatiefnemers, Mark van Voorthuisen en Maurice Weij, met bonbons en sprak namens de buurt haar dank uit: “Wat is het plein een fijne ontmoetingsplek in de wijk geworden en mooi om op uit te kijken. Hier wordt iedereen vrolijk van. Dank jullie wel dat jullie met dit idee contact hebben gezocht met de gemeente en dat we samen aan de slag zijn gegaan.”

Samen aan de slag in ’s-Gravendeel – foto: Arie Kievit
Het vergroende plein Atalanta in ’s-Gravendeel – foto: Arie Kievit