Terug naar het overzicht

Uitreiking Oranjewimpel aan Oranjevereniging ’s-Gravendeel

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Op dinsdag 8 november reikte burgemeester Aptroot in het gemeentehuis van Maasdam de Oranjewimpel uit aan de Oranjevereniging ’s-Gravendeel. De Oranjewimpel is een koninklijke onderscheiding die wordt toegekend aan Oranjeverenigingen die 50 jaar of langer bestaan, als blijk van waardering voor hun inzet. Oranjevereniging ’s-Gravendeel viert dit jaar haar 100-jarig jubileum. Burgemeester Aptroot feliciteerde de vereniging namens het gemeentebestuur van harte met deze mijlpaal en met de koninklijke onderscheiding.

Oranjevereniging ’s-Gravendeel is de eerste Oranjevereniging in gemeente Hoeksche Waard die de Oranjewimpel heeft ontvangen. De vereniging kijkt terug op een rijke geschiedenis. Burgemeester Aptroot sprak zijn trots uit: “Vanaf dat eerste moment in 1922 is de Oranjevereniging een verbindende factor geweest in het dorp. Nu, 100 jaar later doet Oranjevereniging ‘s-Gravendeel nog altijd alles samen, met de andere verenigingen, ondernemers en inwoners. Juist daar zit de kracht om het zo lang vol te houden: lokale verbondenheid.”

Enthousiaste vrijwilligers, professioneel en eigentijds

Ook waren er grote complimenten voor de inzet van de vele enthousiaste vrijwilligers en de professionele manier waarop de Oranjevereniging al een eeuw lang festiviteiten voor jong en oud organiseert. Oranjevereniging ’s-Gravendeel is met haar tijd meegegaan en staat nog altijd midden in de samenleving. Zelfs toen door de coronabeperkingen Koningsdag en de 4-meiherdenking op een andere manier moesten worden ingevuld, liet de vereniging zien zeer vindingrijk te zijn.

Speciaal voor het jubileumjaar is een uniek fotoboek uitgegeven, vol met prachtige plaatjes van leden van de Oranjevereniging, familiekiekjes van inwoners en foto’s van officiële fotografen. ‘100 jaar Oranjevereniging ’s-Gravendeel’ roept herinneringen op aan vervlogen tijden. In het boek is bijvoorbeeld een oud programmaboekje van de eerste viering van Koninginnedag na de Tweede Wereldoorlog opgenomen. Meer informatie is te vinden op de website van de Oranjevereniging ‘s-Gravendeel.

Koninklijke onderscheiding

Ter gelegenheid van het gouden huwelijksjubileum van Prinses Juliana en Prins Bernhard in 1987 heeft Koningin Beatrix besloten een Oranjewimpel toe te kennen aan Oranjeverenigingen die minimaal 50 jaar bestaan (en daarna oplopend met 25 jaar).