Terug naar het overzicht

Theaterspektakel over de geschiedenis van de Hoeksche Waard

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Afgelopen najaar speelde de jeugdtheatervoorstelling ‘Inspecteur S en de grote doorbraak’ een succesvolle tour van 35 voorstellingen op 25 basisscholen in de Hoeksche Waard. De tour werd in de voorjaarsvakantie afgesloten met 5 familievoorstellingen op verschillende locaties in de Hoeksche Waard. Wethouder Harry van Waveren nam op 3 maart een kijkje bij het Rho Toneel in Numansdorp. 

Van Piershil tot Mookhoek, vorig jaar genoten ruim 1500 leerlingen uit de hoogste klassen van de basisschool van een spannende en humorvolle voorstelling over de geschiedenis van hun eigen eiland. Dit waardevolle erfgoededucatieproject van Theaterbureau Frijns en Stichting Beeldend Jeugdtheater gaat over de Sint-Elisabethsvloed. De stormvloed teisterde 600 jaar geleden deze regio.   

Voorstelling over de stormvloed 

Op speelse wijze kwam het verleden tot leven in de ‘whodunnit’, gespeeld door poppenspeler Martin Soeters. Hij ging als inspecteur in wat zijn laatste ‘case’ dreigde te worden, op zoek naar de antwoorden op de vele vragen die er om de stormvloed rondwaren. Met als belangrijkste vraag: Wie was de dader, wie veroorzaakte de stormvloed? Was het de turfsteker of de zoutwinner? Of toch de hooghartige dijkgraaf Crent A Pouper?  

Feest voor jong en oud 

Harry van Waveren onderstreept met zijn bezoek het belang van erfgoededucatie. “Erfgoed vertelt ons wie we zijn, wat ons verleden is en wat ons bindt. Erfgoededucatie gaat over de omgeving van de leerlingen. Die ervaren ze het beste door het verhaal achter een gebouw of de omgeving te leren kennen. Met deze aansprekende jeugdtheatervoorstelling is dat zeker gelukt! Op deze manier wordt erfgoededucatie een feest voor jong en oud. Leerlingen voelen zich hierdoor meer betrokken en verbonden bij hun eigen omgeving.” 

Behalve in Numansdorp was de voorstelling in de voorjaarsvakantie ook te zien in Wijckplein Zoomwijck in Oud-Beijerland, Museum Hoeksche Waard in Heinenoord en De Drie Lelies in Puttershoek.