Terug naar het overzicht

Succesvolle scholenstrijd tegen elektronisch afval

Dit nieuwsbericht is verlopen.

De afgelopen 4 weken zamelden leerlingen van 10 basisscholen in de Hoeksche Waard een grote hoeveelheid elektronisch afval in tijdens de E-waste Race. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 8.800 oude elektronische apparaten in. Basisschool De Parel uit Strijen is met 2.504 ingezamelde apparaten ook dit jaar de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Adriaan van der Wulp overhandigde donderdag 20 juni de trotse school de prijs: een schoolreis naar De Uitvindfabriek in Breda.

Voordat de wethouder het certificaat overhandigde aan een van de leerlingen, kinderburgemeester Babette Siebrecht, prijsde hij de inzet van de groep: “Als je de eindscores ziet, steekt jullie school er echt met kop en schouders bovenuit. Jullie hebben een belangrijke taak gedaan door zoveel elektrische apparaten in te zamelen, want de grondstoffen in die apparaten kunnen nu weer opnieuw gebruikt worden.”

Campagne in de buurt

Na de gastlessen in mei ging de race van start en zamelden de leerlingen vier weken lang elektronisch afval in. Als ze e-waste lieten repareren, bijvoorbeeld bij een Repair Café, kregen de kinderen extra punten. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Toen wethouder Van der Wulp vroeg wat de leerlingen het leukste vonden aan de Race, was het eerste antwoord vanuit de groep dan ook een klinkend: “Dit alles SAMEN doen.”

Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt het hergebruikt en gerecycled. Zo draagt de E-waste Race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

De E-waste Race Hoeksche Waard is een initiatief van Stichting OPEN, Weee Nederland en de RAD. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt.

Heeft u nog e-waste thuis liggen?

Kijk op de website van Stichting OPEN om te zien waar u dit in kunt leveren of breng het naar de milieustraat bij de RAD in Westmaas. Daarnaast kunt u bij aankoop van een nieuw apparaat uw oude apparaat inleveren bij de betreffende winkel.