Terug naar het overzicht

Strenge controle op luilakken tijdens Koningsdag

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Ook dit jaar wordt rond Koningsdag weer streng gecontroleerd op het ‘luilakken’. Gemeente en politie zetten diverse middelen in om te voorkomen dat grote groepen scooterrijders en bestuurders van andere gemotoriseerde voertuigen van binnen en buiten de Hoeksche Waard het eiland onveilig maken. Acties van mensen die hier niet aan meewerken, blijven niet zonder gevolgen.

De afgelopen jaren zorgde het ‘luilakken’ voor veel overlast en gevaarlijke situaties, met name in en om Oud-Beijerland. “Deze vorm van ‘luilakken’ heeft niets te maken met de traditie om ’s ochtends vroeg lawaai te maken, bijvoorbeeld door met enkele brommers zonder uitlaat of blikken erachter door de straten te rijden ”, zegt burgemeester Van Heijningen. “We zagen voorgaande jaren honderden scooter-, quad- en motorrijders die de dorpsstraten innemen en levensgevaarlijke capriolen uithalen. Dit levert groot gevaar op voor de mensen op straat. Er hoeft maar één bestuurder de macht over het stuur te verliezen, een schuiver in het publiek te maken en dan is het leed niet te overzien. We gaan dus optreden tegen dit zogenaamde luilakken!”

Veiligheid staat voorop

Om gevaarlijke situaties te voorkomen, treffen de gemeente en politie diverse zichtbare en onzichtbare maatregelen. Burgemeester Van Heijningen: “Laat niemand denken dat de Hoeksche Waard ruimte biedt voor dit type gedrag. Of je nu hier woont of van buiten de Hoeksche Waard komt.” Voor de hele Hoeksche Waard geldt vanaf 26 april 22.00 uur tot de volgende morgen 10.00 uur een samenscholingsverbod. Het verbod geldt voor groepen van 4 of meer personen die met gemotoriseerde voertuigen hinderlijk en/of intimiderend gedrag vertonen en/of de openbare orde verstoren. Tegen mensen die strafbare feiten plegen tijdens het luilakken, wordt een proces-verbaal opgemaakt. Gaat het om grove overtredingen of herhalingen, dan kunnen zij ook aangehouden worden. Daarnaast lopen zij het risico dat zij een zogenoemde WOK melding (keurplicht) op hun scooter krijgen of dat hun scooter zelfs in beslag wordt genomen. “Dankzij de Oranjeverenigingen en vele inwoners zijn er overal mooie initiatieven. We hopen daarom dat dit allemaal niet nodig is en dat Koningsdag een mooie en gezellige dag wordt”, aldus burgemeester Van Heijningen.