Terug naar het overzicht

Start bouw Spuifront in Oud-Beijerland

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Op vrijdag 4 maart gaven wethouder Piet van Leenen van de gemeente Hoeksche Waard, adjunct-directeur Gilbert Kokenberg van AM Zuidwest en Carla Heemskerk, hoofd Voorbereiding van BAM Wonen, het startsein voor de bouw van 50 appartementen en 22 woningen. De bestuurders sloegen de eerste palen in de grond. 

Spuifront ligt aan het Spui, in het centrum van Oud-Beijerland. De locatie staat ook wel bekend als de voormalige Mebin-locatie en bevindt zich naast het politiebureau. Er komen appartementen, penthouses, kade- en dijkwoningen, herenhuizen en maisonnettewoningen. Ook komt er een horecagelegenheid. Aan de kant van de kade komt een autovrij wandelgebied dat voor iedereen toegankelijk is. Het plan is ontwikkeld samen met inwoners en toekomstige bewoners. 

Wethouder Piet van Leenen kijkt uit naar de markante bebouwing aan het Spui. “Dit plan kent een lange historie en er zijn veel varianten gepasseerd. We hebben gezocht naar elementen waarbij het historische centrum en de verbinding met het Spui tot uitdrukking komt. Maar ook moeten alle inwoners kunnen genieten aan de kop van de haven met uitzicht op de rivier. Het plan sluit daar naadloos op aan en versterkt de allure van Oud-Beijerland. Het uitzicht over het Spui in combinatie met een wandelpromenade leveren ons straks een stedenbouwkundig pareltje op waarop Oud-Beijerland jarenlang trots kan zijn.” 

Duurzaam en toekomstbestendig 

De toekomstige woningen worden uitgevoerd met een bodemwarmtepomp en hoogwaardige isolatie. Dit zorgt voor een zeer energiezuinige woning, die duurzaam en toekomstbestendig is. Een bodemwarmtepomp betekent een woning zonder gas en biedt de bewoners meerdere voordelen. Gasvrij wonen draagt bij aan een gunstig (binnen)klimaat, het verschaft een financieel voordeel en zorgt voor een grotere veiligheid binnenshuis. Ook is er aandacht voor levensloopbestendigheid. Hierdoor zijn de toekomstige bewoners voorbereid op alle levensfasen, waardoor zij hier langer kunnen blijven wonen. Voor bewoners met elektrische auto’s is er een mogelijkheid voor plaatsing van een laadvoorziening in de parkeergarage. 

Planning en locatie 

De voorbereidende werkzaamheden zijn al gestart. De eerste woningen worden naar verwachting eind 2023 opgeleverd. Meer informatie is te vinden op de website over Spuifront

Artist impression: Overzichtsfoto Spuifront. Typische kenmerken uit het oude centrum van Oud-Beijerland keren terug in de woningontwerpen. Symmetrische gevels, sierlijsten, stoepen voor de woningen