Terug naar het overzicht

Scholen strijden tegen elektronisch afval

Dit nieuwsbericht is verlopen.

10 basisscholen uit Hoeksche Waard staan in de startblokken voor de E-waste Race, die loopt van maandag 29 mei tot en met donderdag 22 juni. De 10 deelnemende groepen zamelen 4 weken lang klein elektronisch afval (e-waste) in zodat dit hergebruikt of gerecycled kan worden. Zo leveren de scholieren een mooie bijdrage aan de circulaire economie.

Het project ging op woensdag 24 mei officieel van start met een kick-off bij CBS De Schelp in Puttershoek. Wethouder Robin Heij hielp de leerlingen van groep 8 van De Schelp alvast op weg door hun een oud tosti-ijzer te overhandigen.

De wethouder vertelde in zijn toespraak dat e-waste een snel groeiende afvalstroom is. Daarmee benadrukte hij hoe belangrijk het is om elektronische apparaten niet zo maar weg te gooien en ze te (laten) repareren of naar een kringloopwinkel te brengen. En als een apparaat echt niet meer te repareren is, kunt u het inleveren op de milieustraat in Westmaas. Zo kunnen de waardevolle grondstoffen die erin zitten, hergebruikt worden.

Naast CBS De Schelp doen de volgende scholen in de Hoeksche Waard mee: CBS de Parel, Groen van Prinstererschool, School met de Bijbel, OBS De Meerwaarde, IKC De Pijler, SBO Het Pluspunt, Willibrordusschool, IKC De Eendragt en CBS De Bron.

Zo helpt u mee

Woont u in de buurt van een van de deelnemende scholen, dan kunt u tussen maandag 29 mei en donderdag 22 juni gemakkelijk en gratis thuis uw elektronisch afval laten ophalen. Dit doet u door uw elektronisch afval online aan te bieden op de website e-wasterace.

Elektronisch afval bestaat uit kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters.

Inktcartridges, losse batterijen en losse accu’s vallen niet onder e-waste en mag u niet inleveren voor de E-waste Race.

Win-win

Wanneer u uw klein elektronisch afval apart inlevert, zorgt u ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde gehaald hoeven te worden. De leerlingen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste en de school met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje. Dus bied uw kapotte of oude elektronische apparaten online aan!

Als dank voor uw bijdrage ontvangt u kortingscodes voor duurzame producten. Hieronder vallen de koptelefoons van Repeat, sieraden van NOWA en de producten van Build Your Own Robot (BYOR).

De E-waste Race Hoeksche Waard 2023 is mogelijk gemaakt door Stichting OPEN, Weee Nederland en de RAD en wordt ondersteund door gemeente Hoeksche Waard.

Zojuist las u een persbericht van de RAD.