Terug naar het overzicht

Samen de handen uit de mouwen steken op de Duurzame Doe Dag

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Op woensdagochtend 28 juni werden de handen uit de mouwen gestoken voor een duurzame Hoeksche Waard. Tijdens deze Duurzame Doe Dag werkten ruim 100 leerlingen van het Yuverta college samen met inwoners, medewerkers van HW Wonen en gemeente Hoeksche Waard op 3 locaties samen aan duurzame projecten. De leerlingen deden dit voor hun maatschappelijke stage. Voor gemeente Hoeksche Waard en HW Wonen een mooie gelegenheid om de jonge generatie Hoeksche Waarders te betrekken bij duurzame projecten.  

Directeur-bestuurder HW Wonen en wethouder Duurzaamheid  brachten regentonnen

Johan Schudde, directeur-bestuurder van HW Wonen, kwam met Harry van Waveren, wethouder Duurzaamheid, een kijkje nemen bij de werkzaamheden op Het Kartuizerveld en aan de Roolaan in Westmaas. De 14 woningen van HW Wonen die hier staan, hebben pas een opknapbeurt gekregen. Johan Schudde: “Deze woningen zijn zo duurzaam opgeknapt dat ze weer jarenlang zorgen voor fijn en plezierig wonen. Door vandaag de tuinen te beplanten en regentonnen aan te sluiten, zetten we een extra duurzaam stapje.” Harry van Waveren vervolgt: “Mooi dat jong en oud samen aan het werk waren met duurzaamheid. Een duurzame toekomst voor de Hoeksche Waard begint ook met kleine stappen. Het opvangen van regenwater is zo’n kleine en tegelijkertijd belangrijke stap. We hebben net een zeer droge periode achter de rug en dit soort droge periodes gaan we steeds vaker meemaken. Zuinig omspringen met drinkwater, opvangen van regenwater op het eigen terrein en het verminderen van wateroverlast; dankzij een regenton is dat een stuk makkelijker.” HW Wonen heeft de regentonnen met subsidie aangeschaft. Gemeente Hoeksche Waard heeft de subsidie in het leven geroepen om het makkelijker te maken om te vergroenen en maatregelen te nemen die regenwater op het eigen terrein opvangen. Kijk voor meer informatie over subsidie voor klimaatadaptatie op onze website.

Bijzonder kunstwerk in De Rembrandt in Oud-Beijerland

Het in 2016 geopende woon- en zorgcomplex De Rembrandt in Oud-Beijerland is een prachtige plek om te wonen. Vele oudere bewoners wonen er met veel plezier. In de hal van het wooncomplex met zelfstandige woningen was het nog erg leeg en misschien zelfs een beetje saai. Was, want tijdens de Duurzame Doe Dag heeft een groep van 20 leerlingen en een aantal bewoners daar, met kunstenares Samantha Dekker van Adelio Deco, verandering in gebracht. Zij gingen aan de slag met het schilderen van een ‘Levensboom”. De geschilderde boom begint op de begane grond en loopt, als ie klaar is, door tot en met de 4e verdieping.  Samantha maakt de schildering af. De bewoners dachten vooraf mee over het kunstwerk. En de suggesties zijn in het ontwerp meegenomen. Zo hebben roodborstjes bijvoorbeeld voor een van de bewoners een speciale betekenis. Dit vogeltje krijgt een plek op een tak op de verdieping waar de bewoner woont.

Daarnaast is een groot aantal leerlingen op school met kunstenaar Dennis Happé, ook bekend als Professor Lamoraal, aan de slag gegaan. Zij maakten een start met het opknappen van een aantal meubelstukken. Ook werden schilderijlijsten met restmateriaal opgepimpt. Aangezien nog niet alles klaar is, gaat Dennis er samen met de bewoners later mee verder.  In de loop van dit jaar ontstaat zo een gezellige hal met een levensboom, opgeknapte meubels en leuke schilderijen.

Samen insectenhotels maken aan de Zijdewinde in Puttershoek

In het wooncomplex aan de Zijdewinde in Puttershoek was het een gezellige, creatieve ochtend. Daar werd met bewoners gewerkt aan meerdere insectenhotels. Een van de insectenhotels krijgt een plek aan Het Kartuizerveld in Westmaas. Leerlingen van Yuverta maakten de insectenhotels met bewoners, onder begeleiding van een medewerker van Hoekschewaards Landschap. Ze maakten daarbij gebruik van restmaterialen uit de Hoeksche Waard. Leerlingen en leraren van Yuverta, inwoners en de medewerkers van gemeente Hoeksche Waard en HW Wonen zijn het erover eens: het was een geslaagde Duurzame Doe Dag. Deze dag ging het niet alleen om het versterken van de biodiversiteit, circulariteit en het aanpassen van de omgeving aan het veranderende klimaat. Op deze manier aan duurzame projecten samenwerken vergroot ook de onderlinge betrokkenheid. Lotte en Nova, leerlingen van Yuverta: “Het is leuk om lekker buiten bezig te zijn en om iets voor een ander te doen. Naast dat we aan het werk zijn, is het ook gewoon gezellig. We maken de bewoners blij met een praatje en mooie nieuwe planten voor het huis.”