Terug naar het overzicht

Restauratie Fort Buitensluis van start!

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Vorige week startten de restauratiewerkzaamheden aan Fort Buitensluis. Vaklieden van Koninklijke Woudenberg uit Ameide zijn begonnen met de restauratie van de gevel van het fort en met het waterdicht maken van het dak. Deze werkzaamheden zijn nodig om het fort klaar te maken voor een mooie toekomst. Fort Buitensluis moet een locatie worden om te dineren, vergaderen, overnachten en voor evenementen. Natuurlijk zijn er ook mogelijkheden om meer te weten te komen over de boeiende historie van deze bijzondere plek.

Restauratie gevel

Koninklijke Woudenberg gaat de gevel minutieus repareren, denk hierbij aan de volgende werkzaamheden: 

  • losse stenen worden vastgezet;
  • kapotte stenen vervangen;
  • voegen en stucwerk rond de ramen hersteld;
  • houten luiken gerepareerd en soms vervangen;
  • nieuwe metalen voorzetramen voor de oude ramen en kozijnen;
  • ankers voorzien van een beschermlaag tegen oxidatie.

Bij de restauratie wordt vorst- en andere schade hersteld zodat dat het gebouw straks weer bouwkundig in topconditie is. Het authentieke karakter van de bomvrije kazerne blijft behouden. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de richtlijnen die de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg daarvoor hanteert.

Werkzaamheden dak

Het dak van de bomvrije kazerne is lek. De lekkage van het dak kan het beste opgelost worden door het grondpakket volledig te verwijderen, een nieuwe waterdichte laag aan te brengen op de blootgelegde gemetselde gewelven en het grondpakket weer terug aan te brengen. Als het fort over een paar maanden prachtig is gerestaureerd en opgeknapt is er niks meer te zien van de lekkage, maar voorlopig is het dakterras verboden terrein.

Steun van provincie en gemeente

De restauratie is mogelijk gemaakt door subsidies van provincie Zuid-Holland, erfgoedlijn Historisch Haringvliet en door bijdragen van gemeente Hoeksche Waard. Als alles volgens planning verloopt, zijn de werkzaamheden voor het einde van dit jaar klaar.