Terug naar het overzicht

Remember Together: landelijke bijeenkomst voor Oekraïense vluchtelingen

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Op 24 februari is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel en de oorlog begon. Op deze dag vindt in en rondom Jaarbeurs in Utrecht een landelijke bijeenkomst plaats voor vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland. Het programma staat in het teken van stilstaan bij 1 jaar oorlog, herdenken, ontmoeten en elkaar steun en hoop geven voor de toekomst.

Eind 2022 ontstond binnen de Oekraïense gemeenschap in Utrecht de gedachte om met vluchtelingen uit Oekraïne uit de rest van Nederland samen te komen op 24 februari. Om stil te staan bij de dag van de Russische inval een jaar eerder in 2022. De Jaarbeurs is de plek die voor een groot deel van de vluchtelingen uit Oekraïne het eindpunt van hun vlucht markeerde en het startpunt werd van hun verblijf in Nederland.

Oekraïne verrijst op de Utrechtse beursvloer

Op de beursvloer van hal 1 komt een enorme landkaart van de Oekraïne met 25 plekken die staan voor alle Oekraïense steden en regio’s, de zogenaamde Oblasts. Op deze plekken kunnen Oekraïense regio- en stadgenoten elkaar ontmoeten, herdenken, verhalen en beelden delen. Kinderen kunnen hier een tekening maken die naar de betreffende plaats in Oekraïne gestuurd wordt. Elke Oblast heeft een eigen herdenkingsplek. Het programma start om 11.00 uur en eindigt om 17.00 uur.

‘The Walk of Hope’

Vanaf 10.30 uur wordt voorafgaand aan het programma ‘The Walk of Hope’ gelopen. De route volgt de weg die vele duizenden vluchtelingen het afgelopen jaar aflegden tussen Utrecht CS en Jaarbeurs Hal 5. Langs de duidelijk gemarkeerde route is op zuilen te zien en te lezen wat er door de vluchtelingen en hulpverleners heen ging bij aankomst en ontvangst. De wandeling is zowel voor vluchtelingen uit Oekraïne als voor Nederlanders.

Herdenken en verbinden: Remember Together

Het motto van de dag is ‘Remember Together’. De thema’s herdenken en verbinden staan centraal. Niet alleen tussen de vluchtelingen uit Oekraïne, maar ook met de talloze Nederlanders die hen het afgelopen jaar hebben bijgestaan. Denk hierbij aan leden van de gastgezinnen, vrijwilligers, hulpverleners, zorgverleners, leerkrachten en medewerkers van de veiligheidsregio’s en overheden. U bent van harte welkom. Tickets voor het bijwonen van de dag zijn beschikbaar via de website 24lyutoho.