Proef met delen scootmobielen van start
Een aantal bewoners van appartementencomplexen aan het Binnenpad, Zeilmaker en Molenaar in Oud-Beijerland gaan scootmobielen delen. Sinds kort staan op een centrale plek beneden in het wooncomplex deelscootmobielen. Door te delen, kunnen meer mensen gebruikmaken van een scootmobiel en kunnen ze makkelijker de deur uit. Bovendien zijn er minder scootmobielen nodig, waardoor ze passen op een brandveilige stallingsplek – iets waar in een seniorencomplex vaak een tekort aan is.
Deze proef met deelscootmobielen ging officieel van start op donderdag 8 mei en loopt in ieder geval tot mei 2027. In de tussentijd wordt geëvalueerd hoe het loopt. Het is een samenwerking tussen gemeente Hoeksche Waard en HW Wonen. Er is bewust gekozen voor deze 3 locaties, omdat daar naar verhouding veel mensen met een scootmobiel wonen. Wethouder René Peters (Zorg) en directeur-bestuurder Johan Schudde van HW Wonen gaven samen het startsein. Ook een van de bewoners die gebruikmaakt van de deelscootmobiel was aanwezig bij dit feestelijke moment.
Meer mensen mobiel door te delen
Sinds half 2024 geldt een verbod op het stallen van scootmobielen in gangen en trappenhuizen, omdat deze altijd vrij moeten blijven als vluchtweg bij brand. Tegelijkertijd neemt het aantal mensen dat een scootmobiel nodig heeft toe door de vergrijzing. Er wordt dan ook een sterke groei in het gebruik van scootmobielen verwacht. Door de aangescherpte brandveiligheidseisen is het vaak niet mogelijk om alle bewoners in een wooncomplex een eigen stallingsplek te bieden. Om hierop voorbereid te zijn, zijn gemeente Hoeksche Waard en HW Wonen gestart met deze proef met deelscootmobielen.
Veel voordelen
Het delen van scootmobielen heeft veel voordelen. Mensen die minder goed ter been zijn, kunnen toch zelfstandig op pad, zonder dat ze zelf een scootmobiel hoeven te kopen of in hun woning hoeven te zetten. Ook betalen ze geen eigen bijdrage via de Wmo. Veel mensen gebruiken een scootmobiel alleen voor korte ritjes, zoals naar de winkel. Daarna staat het voertuig vaak stil. Door te delen, kunnen meer mensen er gebruik van maken. Zo wordt het makkelijker voor meer mensen om de deur uit te gaan. De scootmobielen zijn samen te gebruiken, staan op een vaste plek in het gebouw, en het kost minder geld.
Goed voor het milieu
Deelscootmobielen zijn ook beter voor het milieu. Door te delen zijn er minder nodig, en hoeven er dus ook minder gemaakt te worden. Dat scheelt grondstoffen en geld. Ook zijn er dan minder aanpassingen nodig in bergingen, zoals stroom aanleggen, de ingang breder maken of een automatische deur plaatsen.
Eenvoudig en snel op weg
Bewoners die meedoen met de proef, leverden hun Wmo-scootmobiel in. Ze hebben nu geen eigen scootmobiel meer, maar ‘lenen’ er één van Share2Go op het moment dat ze die nodig hebben. Via een website reserveren ze een scootmobiel voor een tijd die hen uitkomt. De scootmobiel kan dan direct of later worden opgehaald en weer teruggebracht naar de stalling. De deelscootmobielen van Share2Go zijn van goede kwaliteit en de vering is zeer goed. Door de grote accu kunnen ze meer kilometers rijden.
Wethouder René Peters is enthousiast over de scootmobielpool: “We willen dat ouderen en mensen met een lichamelijke beperking zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven. Niet iedereen kan zelf een scootmobiel betalen. Voor deze mensen biedt de gemeente graag een oplossing. Op deze manier hoeven ze niet lang op een wachtlijst te staan.”
Johan Schudde, directeur-bestuurder van HW Wonen, ziet het delen van scootmobielen ook als een goede oplossing voor een groeiend probleem: “Steeds meer mensen wonen langer thuis. In appartementengebouwen waar veel mensen een scootmobiel gebruiken, is er vaak te weinig ruimte om ze veilig te kunnen stallen en opladen. Ze mogen niet in gangen op trappenhuizen staan, dat is te gevaarlijk bij brand en is zelfs bij wet verboden. Voor een fijn thuis is het essentieel dat we samen met de gemeente en onze zorgpartners zoeken naar slimme oplossingen, zoals deze scootmobielpool.”
Nog meer deelscootmobielen in de toekomst
De eerste ervaringen van de proef worden gebruikt om te onderzoeken of deze manier van scootmobielen delen ook op andere plekken goed werkt. De proef wordt later uitgebreid naar andere wooncomplexen waar nu ook al problemen zijn met het veilig stallen van scootmobielen. Er kunnen dan meer deelscootmobielen geplaatst worden.
De gemeente wil graag dat mensen zo lang mogelijk vitaal en zelfstandig blijven. Delen wordt steeds belangrijker: samen zorgen we ervoor dat iedereen kan blijven meedoen. Het mag niet zo zijn dat de ene bewoner een scootmobiel heeft, terwijl de buurvrouw er geen kan gebruiken omdat er te weinig stallingsruimte is.
