Terug naar het overzicht

Opvang Oekraïense vluchtelingen in Piershil

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Binnenkort komen er vluchtelingen uit Oekraïne naar de tijdelijke opvanglocatie in het voormalige gemeentehuis aan de Voorstraat in Piershil. Gemeente Hoeksche Waard treft samen met de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en vele vrijwilligers op dit moment voorbereidingen zodat de locatie snel klaar is voor de ontvangst van de vluchtelingen. In de hele regio Zuid-Holland Zuid worden of zijn nu, op verzoek van het kabinet, minimaal 2.000 opvangplekken ingericht.

Wanneer de eerste vluchtelingen in Piershil aankomen, is nog niet precies bekend. De Veiligheidsregio ZHZ stemt met de gemeente af wanneer de locatie in gebruik wordt genomen. Naar verwachting arriveren de eerste vluchtelingen in de komende 10 dagen in Piershil. Ook is nog onbekend hoelang de mensen hier blijven. Veel zal afhangen van de ontwikkelingen in Oekraïne zelf. Op dit moment gaat gemeente Hoeksche Waard uit van een opvangperiode van in ieder geval een aantal maanden.

Spontane hulp is hartverwarmend

Burgemeester Charlie Aptroot is blij met de voortvarende aanpak om de opvanglocatie in Piershil in gereedheid te brengen: “Door de oorlog in Oekraïne zijn vele inwoners gevlucht. De beelden die we zien raken ons allemaal. Met elkaar moeten we ervoor zorgen dat deze mensen een tijdelijk onderdak vinden waar ze veilig zijn. Het is hartverwarmend om te zien wat er nu al gebeurt in de Hoeksche Waard om mensen in nood te helpen. In Piershil werd spontaan hulp aangeboden bij het leegruimen van het voormalige gemeentehuis, dat is geweldig om te zien.”

Eerst bed en rust

De gemeente richt zich nu vooral op het in orde brengen van de opvanglocatie en zorgen dat de vluchtelingen een dak boven hun hoofd en een bed om te slapen hebben. Andere zaken worden daarna opgepakt en geregeld. Dat geldt ook voor het hulpaanbod vanuit de samenleving. Vanuit het dorp Piershil zijn op dit moment al vrijwilligers betrokken. Waar verder behoefte aan is voor wat betreft vrijwilligers of spullen, wordt later onderzocht. Burgemeester Aptroot: “Als de vluchtelingen aankomen in Piershil hebben ze vaak een lange en vermoeiende reis achter de rug en traumatiserende dingen meegemaakt. Er is dan ook vooral behoefte aan even rust.”

Meer informatie

Op deze webpagina leest u meer over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Deze informatie wordt steeds geactualiseerd.