Terug naar het overzicht

Oorlogsmonument ‘3e Grensbataljon’ blijft in Barendrecht staan

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Het Hoeksche Waardse oorlogsmonument ‘3e Grensbataljon’ stond oorspronkelijk in Heinenoord, maar werd in 1969 verplaatst naar Barendrecht. Op verzoek van en in samenwerking met het Veteranencomité Hoeksche Waard heeft gemeente Hoeksche Waard onderzocht of het mogelijk is het monument terug te plaatsen naar de plek waar het in het begin stond. Hoewel het monument in goede staat is, blijkt het toch te broos om verplaatst te kunnen worden. Gezien de risico’s die verplaatsing met zich meebrengt, hebben alle betrokken partijen onderling besloten daarvan af te zien.

Het monument werd in 1952 in Heinenoord aan de Hoeksche Waardse kant van de Barendrechtse brug onthuld. Op de ruim 2 meter hoge en 1000 kilo wegende gedenksteen zijn de namen gebeiteld van de 24 mannen die in de eerste meidagen van 1940 tegen de oprukkende Duitsers hun leven gaven voor onze vrijheid.

Goed onderhouden

Het oorlogsmonument is in 1969 verplaatst naar de overkant van de Oude Maas en staat sindsdien aan de Barendrechtse kant van de voormalige brug over de Oude Maas. Dankzij de uitstekende zorg van Rijkswaterstaat en de jarenlange gastvrijheid van gemeente Barendrecht verkeert het monument nog steeds in goede staat.

Onderzoek verplaatsing

In goed overleg met gemeente Barendrecht is afgelopen jaar gekeken of de 70 jaar oude gedenksteen verplaatst kon worden. Voor de daadwerkelijke verplaatsing van de gedenksteen heeft gemeente Hoeksche Waard het ministerie van Defensie om ondersteuning en hun expertise gevraagd. Het Veteranencomité Hoeksche Waard, Rijkswaterstaat, gemeente Barendrecht en het 4 mei comité van Barendrecht waren nauw betrokken bij het onderzoek.

Nu van verplaatsing wordt afgezien, kijkt gemeente Hoeksche Waard hoe we in onze gemeente op een andere manier aandacht kunnen geven aan dit belangrijke stukje geschiedenis. Dat gebeurt in overleg met het Veteranencomité Hoeksche Waard.

Het monument is te bezichtigen bij de vroegere oprit van de Barendrechtse brug aan de Achterzeedijk in recreatiegebied ‘Oude Maas’ in Barendrecht. Naast het monument staan ook de brugwachterswoningen, een metalen gedeelte van de brug en 2 voormalige tolhuisjes.