Terug naar het overzicht

Nieuwe rolstoeldraaimolen voor speelplek Zwanebloempad in Klaaswaal

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Vrolijke gezichten en blije kinderen vandaag in Klaaswaal. Wethouder Harry van Waveren nam een kijkje bij de speelplek aan het Zwanebloempad, waar in februari een rolstoeldraaimolen is geplaatst. En daarmee komt een grote wens van de kinderen in de buurt uit. In deze draaimolen kunnen kinderen met en zonder een beperking fijn samen spelen.

Het idee kwam van Lieve Knook, die dolgraag wilde dat haar meervoudig gehandicapt buurjongetje Sky buiten mee kon doen. “Als hij onze stemmen hoort, verschijnt er een lach op zijn gezicht. Ik vond het niet leuk dat hij alleen maar in zijn rolstoel naast ons kon staan als wij aan het schommelen of klimmen waren.”

Meegedacht over speeltoestellen

Lieve was dan ook blij toen er vorig jaar een brief van de gemeente Hoeksche Waard kwam. Daarin werden de kinderen en ouders in de buurt van het Zwanebloempad uitgenodigd om mee te denken over nieuwe speeltoestellen voor hun speelplek. Met de ideeën zijn 3 ontwerpen gemaakt, waarop de kinderen konden stemmen. En nu staan hier een gloednieuwe vogelnestschommel, een gewone schommel, een glijbaan en een klimtoestel voor kleine kinderen. Voor Lieve was dat een mooie kans om aandacht te vragen voor een rolstoelvriendelijk speeltoestel.

Rolstoeldraaimolen valt in de smaak

Het toen 14-jarige buurmeisje vond op internet een rolstoeldraaimolen waarin Sky niet alleen, maar juist ook met andere kinderen rond kan draaien. Ze stuurde een e-mail naar de gemeente Hoeksche Waard en kreeg al snel bericht. De gemeente vond het een goed idee om de speelplek daarmee uit te breiden. Samen met de gemeente is het plan verder uitgewerkt.

Kinderen met en zonder beperking spelen samen

Wethouder Harry van Waveren vindt het een hartverwarmend initiatief: “Doordat Lieve de stoute schoenen aantrok, heeft ze dit voor elkaar gekregen. Ook wij vinden het belangrijk dat kinderen met een beperking mee kunnen doen. Iedereen hoort erbij. Kinderen leren op deze manier al vroeg dat verschillend zijn geen belemmering hoeft te zijn om mee te kunnen doen. Daarom is het fijn om te zien dat ze op deze plek met veel plezier samen kunnen spelen.”

Toegankelijke speeltoestellen op speelplekken

De speelplek in Klaaswaal is de eerste in de Hoeksche Waard met een rolstoeldraaimolen in beheer van de gemeente Hoeksche Waard. Verder staan er op ons eiland op verschillende speelplekken mandschommels. Hierin kunnen minder mobiele kinderen met wat hulp heerlijk schommelen. Ook zijn er op een aantal plekken speelpanelen langs paden geplaatst. Bij het plaatsen of vervangen van speeltoestellen wordt zoveel mogelijk ingespeeld op de behoefte van de omgeving en de kinderen die er wonen.