Terug naar het overzicht

Mantelzorgers ontvangen Blijk van Waardering

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Op donderdag 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Vooruitlopend op deze speciale dag start gemeente Hoeksche Waard vandaag met het uitdelen van de eerste mantelzorgcomplimenten.  Wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat (Zorg en Welzijn) en een aantal raadsleden gingen bij mantelzorgers op bezoek en spraken met hen over hoe zij de zorg regelen voor hun naaste. Ongeveer 2500 Hoeksche Waardse, bij MEE geregistreerde, mantelzorgers ontvangen deze week de Blijk van Waardering thuis per post.

“Met de Blijk van Waardering en de activiteiten die er voor mantelzorgers georganiseerd zijn, willen we mantelzorgers in het zonnetje zetten. Hen bedanken met een aardigheidje. Daarnaast zijn we op verzoek van de mantelzorgers bezig een informatiepunt en praktische hulp te ontwikkelen vanuit onze Mantelzorgagenda. Dit is aanvullend op de al bestaande ondersteuning van MEE Mantelzorgondersteuning”, aldus wethouder Blaak-Van de Lagemaat.

Mantelzorgagenda

De Blijk van Waardering is een onderdeel van een groter pakket aan inspanningen dat de gemeente verricht om mantelzorgers te ondersteunen. “We vinden het belangrijk dat de ondersteuning die wij mantelzorgers geven aansluit bij hun vraag. Daarom hebben wij vorig jaar, in samenspraak met mantelzorgers en professionals die werken met mantelzorgers, de Mantelzorgagenda 2021-2024 ontwikkeld.”, aldus wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat. In de mantelzorgagenda richt de gemeente zich vooral op de onderwerpen waarvan mantelzorgers aangeven daar het meest behoefte aan te hebben.

Informatiepunt voor mantelzorgers                                              

Hoog op de agenda staat 1 informatiepunt waar ze terechtkunnen met vragen. Die informatie is nu wel beschikbaar, maar  is verspreid over verschillende organisaties, websites, telefoonnummers, enzovoort. Dat maakt het lastig om te vinden, geven mantelzorgers aan.

Praktische ondersteuning

Verder willen mantelzorgers graag praktische ondersteuning bij dagelijkse activiteiten. Bijvoorbeeld hulp bij het invullen van formulieren. Of iemand die je kan bellen voor advies over welke organisatie je kan helpen met jouw specifieke vraag. Mantelzorgers geven aan dat hen dat rust en tijd oplevert om andere dingen te doen. Tijd die ze liever aan hun naaste besteden. Maar bovenal voorkomt het veel ongemak, omdat mantelzorgers veel tijd kwijt zijn aan het uitzoeken van verschillende zaken. Gemeente Hoeksche Waard onderzoekt in 2023 hoe zij dit kan verbeteren.

Blijk van Waardering

Joanne Blaak-van de Lagemaat: “Uit de gesprekken met mantelzorgers kwam naar voren dat het jaarlijkse mantelzorgcompliment wel wordt gewaardeerd maar voor hen minder belangrijk is dan de komst van het informatiepunt en de praktische hulp. Daarom werken we er samen met onze zorgpartners hard aan om ook die dingen te realiseren en we blijven mantelzorgers in het zonnetje zetten. De komende week ontvangen onze mantelzorgers die ingeschreven staan bij MEE, dan ook een bedankje op de deurmat. Een kleinigheidje om te laten weten dat er aan hen wordt gedacht. Het is hen van harte gegund.”