Terug naar het overzicht

Lokale campagne ‘Eerst je ID, dan alcohol’ van start bij 3 sportverenigingen

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Op woensdag 14 februari ging bij 3 sportverenigingen uit Oud-Beijerland de lokale campagne ‘Eerst je ID, dan alcohol’ van start. Wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat (Volksgezondheid  en gezondheidszorg) gaf gisterenavond bij voetbalvereniging OSV, atletiekvereniging AV Spirit en basketbalvereniging BOB de aftrap. De campagne herinnert jongeren eraan om hun identiteitsbewijs bij de hand te hebben als ze alcohol bestellen bij de vereniging. Daarnaast worden de vrijwilligers van de verenigingen ondersteund om jongeren naar hun ID te vragen.

Het doel van deze campagne is te voorkomen dat jongeren onder de 18 jaar op verenigingen alcohol drinken. De deelnemende verenigingen kunnen gebruik maken van posters, onderzetters, shirts en andere materialen met pakkende teksten en herkenbare beelden. Deze middelen kunnen ingezet worden in bijvoorbeeld de kantines en kleedkamers. Hiermee kaarten verenigingen op een leuke manier bij de jongere sporters aan dat ze hun ID moeten laten zien bij het bestellen van alcohol. Afzender van alle middelen zijn de verenigingen zelf. De boodschap is: ‘Bij onze club staat sportiviteit op #1. Binnen de lijn van het veld en ook in de kantine. Daarom houden wij ons aan de afspraken van NIX18.’

ID-check: logisch toch?

Vaak staan bij verenigingen vrijwilligers achter de bar. Dat doen zij een paar keer per jaar en ze kennen de jongeren vaak goed. Dat maakt het lastig om het checken van de leeftijd als vast onderdeel van de barwerkzaamheden erin te krijgen. Bovendien is de controle op leeftijd lastig als overwinningen door het hele team gevierd of nederlagen weggespoeld worden met alcohol.

Veel verenigingen zijn al goed op weg met het scholen van vrijwilligers en er gaat veel aandacht naar NIX 18. Om de clubs te ondersteunen starten we deze campagne, die ervoor moet zorgen dat de ‘ID-check’ logisch wordt voor de jongeren en voor de vrijwilligers achter de bar. En dat er respectvol op wordt gereageerd, ook als op basis van de check geweigerd wordt om alcohol te schenken.

Gezamenlijk initiatief

De campagne is een gezamenlijk initiatief van HW Actief, Teamfit, Youz, Sportraad HW en gemeente Hoeksche Waard. Wethouder Blaak-van de Lagemaat is blij dat de 3 sportverenigingen als eerste mee willen werken aan de campagne. “We weten allemaal dat alcohol slecht is voor onze hersenen en zeker als die nog in ontwikkeling zijn. Bovendien is aangetoond dat alcohol drinken op jonge leeftijd vaker leidt tot alcoholproblemen op latere leeftijd (verslaving) en lopen jongeren sneller het risico op alcoholvergiftiging. Met deze campagne willen we bevorderen dat jongeren, ouders en verenigingen zich meer bewust zijn van de risico’s en zo veel mogelijk voorkomen dat minderjarigen alcohol kopen en drinken. We hopen dat andere verenigingen ook enthousiast worden en gaan meedoen.”

Samenwerking met verenigingen

Samen met een grote groep aan partners zet de gemeente zich in voor de gezondheid van jongeren. Dat doen we met verschillende programma’s, die variëren van meer bewegen voor kinderen/jongeren, tot gezonde schoolkantines en het stimuleren van NIX18. Voor dit laatste bieden we, onder andere samen met de GGD, programma’s aan voor het basis- en voortgezet onderwijs. Maar ook in hun vrije tijd en op andere plekken dan op school leggen wij uit hoe belangrijk het voor hun gezondheid is om als minderjarige geen alcohol te drinken. Nu dus samen met de sportverenigingen. Een belangrijke plek waar jongeren samenkomen en sporten en dus (bewust of onbewust) al met hun gezondheid bezig zijn.

Als sportvereniging ook aan de slag met deze campagne?

Verenigingen die de campagnematerialen ook willen ontvangen, kunnen contact opnemen met hun verenigingsadviseur van Hoeksche Waard Actief via info@hoekschewaardactief.nl.