Terug naar het overzicht

Lichtopstand Strijensas zwaar beschadigd

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Tot ontzetting van inwoners en erfgoedliefhebbers is het bekende ‘vuurbaken’ aan de haven van Strijensas zwaar beschadigd door vandalen. Ook aan de luchtwachttoren aan de oever van het Hollandsch Diep zijn ernstige vernielingen aangericht. De schade alleen al aan de ronde ruiten van de lichtopstand bedraagt rond de € 20.000,-.

“Dit zinloze geweld tegen cultureel erfgoed, het vernielen er van, is stuitend”, aldus wethouder Harry van Waveren. “De Hoeksche Waard is zuinig en trots op de cultuurhistorische objecten die na de oorlog en watersnood zijn overgebleven. De karakteristieke historische lichtopstand bij de ingang van de haven van Strijensas is daar een waardevol voorbeeld van. Wij hebben aangifte gedaan bij de politie van vernieling en vandalisme. Als iemand iets heeft gezien of tips heeft, geef dit dan door aan de politie.” 

Alle karakteristieke rondgebogen ruiten zijn ingegooid en de nog aanwezige lamp is verwijderd en verdwenen. Ook is er schade aan een luik en de oude bedieningskast in de toren. De totale schade is op dit moment nog onbekend. 

De schade is gemeld bij de eigenaar, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Ook heeft de gemeente bij de politie aangifte gedaan voor vandalisme en voor vernieling. Inwoners die iets hebben gezien kunnen dit doorgeven aan de politie. Dit kan ook anoniem via de website van Meld Misdaad Anoniem.

Vuurbakens en latere lichtopstanden wezen schippers in het donker de weg naar de haven. Strijensas was eeuwenlang een drukke haven op de route van de Hollandse steden naar Brussel en Parijs. Het Rijksmonument uit 1883, dat aan die functie en verhalen herinnert, is in 2004-2005 gerestaureerd en stond te pronken bij de havenmonding.