Terug naar het overzicht

Leerlingen OBS De Blieken bezoeken graf oorlogsslachtoffer Willem van de Ree

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Zo’n 23 leerlingen van groep 8 van OBS De Blieken uit Klaaswaal bezochten op donderdag 7 april het graf van oorlogsslachtoffer Willem van de Ree. Willem werd aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in 1945 op 16-jarige leeftijd doodgeschoten na een ruzie met Duitse soldaten. Een indrukwekkend verhaal voor kinderen die maar een paar jaar jonger zijn dan Willem is geworden.

Wethouder Harry van Waveren praatte eerst met de leerlingen in hun eigen klas over het tragische einde van de jongen, de Tweede Wereldoorlog en de betekenis van leven in vrijheid. Daarna gingen de leerlingen naar de algemene begraafplaats waar zij met veel aandacht het graf en de gedenksteen schoonmaakten. Ze poetsten de steen en haalden blaadjes weg.

Herinneringen levend houden

“Er is niet veel over Willem bekend”, vertelde de wethouder. “Het is mooi om te zien dat de nieuwe generatie belangstelling heeft om te weten wat er met hem is gebeurd. Door over hem te praten en de plek te bezoeken waar hij begraven ligt, krijgt hij een gezicht. Geschiedenis haal je niet alleen uit boeken. Het is belangrijk om herinneringen levend te houden en verhalen over zo’n onschuldige jongen die door oorlog omkwam door te geven aan de volgende generaties.”

Jaarlijks stilstaan bij adoptiegraf

In oktober 2018 adopteerde De Blieken het graf van Willem van de Ree. Hun plaatsgenoot woonde in de oorlogsjaren gewoon thuis bij zijn ouders, aan de Scheidweg in Klaaswaal. Jaarlijks staan de basisschoolleerlingen stil bij wat Willem is overkomen en bij deze zo gruwelijke oorlog, die miljoenen mensen het leven heeft gekost. Voorafgaand aan de Dodenherdenking op 4 mei maken zij zijn graf schoon. Op deze manier wordt hij niet vergeten.

Na afloop werd nog even nagepraat en wat gedronken. De kinderen ontvingen een vrijheid-pin van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Daarmee kunnen ze op 4 en 5 mei laten zien dat ze vrijheid belangrijk vinden.