Terug naar het overzicht

Koninklijke onderscheiding voor Marja van der Linden uit Oud-Beijerland

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Op zaterdag 25 mei werd mevrouw M.J. van der Linden (68) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Van Heijningen speldde de versierselen bij haar op die bij deze Koninklijke onderscheiding horen. Dit gebeurde tijdens een receptie ter gelegenheid van de sluiting van de kringloopwinkel van Stichting 2e Hands een 2e Kans in Oud-Beijerland.

Mevrouw Van der Linden richtte in 2013 de Stichting 2e Hands een 2e Kans op, waarvan zij ook voorzitter is. De kringloopwinkel met tweedehands spullen startte in ’s-Gravendeel. In het begin hielp zij veel bewoners van het plaatselijke asielzoekerscentrum. Soms tot wel 2 keer per week bracht zij ingezamelde huisraad naar het azc. Ruim 8 jaar later verhuisde de winkel naar Oud-Beijerland. Een langgekoesterde droom kwam hiermee uit.

Na 10 jaar de goede doelenwinkel met veel passie te hebben gedreven, stopt Marja ermee per juni. De burgemeester bedankte haar voor al die uren inzet en sprak zijn waardering uit. “Mevrouw Van der Linden heeft in die 10 jaar vele lokale doelen gesteund en veel klanten geholpen, ook gezinnen die het minder breed hebben. Dat is fantastisch.”

7 dagen per week

De afgelopen jaren was zij ’s ochtends al vroeg aanwezig om de winkel in te richten en spullen uit te zoeken. Vaak was ze er de hele dag. Na sluitingstijd ruimde zij op en tot ’s avonds laat ging ze verder met inrichten. Op social media plaatste ze bijna elke avond een bericht om de nieuwe spullen onder de aandacht te brengen. Ze was er 7 dagen per week mee bezig. Ook als de winkel gesloten was, sorteerde ze spullen. In de loop der tijd is een team van een aantal vrijwilligers haar komen versterken. Er was altijd voor iedereen een warme blik, aandacht en een praatje.

Ruim hart voor de medemens

De winkel is uitgegroeid tot een begrip in de Hoeksche Waard. Vele bezoekers uit allerlei hoeken vonden hun weg naar Marja’s winkel. Je kon hier niet alleen terecht om te winkelen, maar ook om je eigen spullen een tweede leven te geven. Burgemeester Van Heijningen prees mevrouw Van der Linden daarvoor: “Zij heeft een groot hart en staat altijd klaar voor iemand die wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Het is heel mooi dat mensen met een kleine beurs hier leuke kleding en spulletjes konden krijgen of tegen een klein prijsje konden kopen. En het is goed dat gebruikte en bruikbare spullen een tweede kans krijgen. Met de opbrengsten zijn veel lokale organisaties weer enorm geholpen. Haar doorzettingsvermogen is onuitputtelijk. Haar inzet is van grote waarde voor de samenleving en verdient écht een lintje.”

Opbrengsten volledig naar goede doelen

Marja werd 2 keer ernstig ziek, maar dat weerhield haar er niet van om door te gaan. Altijd met een lach en veel enthousiasme om anderen te helpen. De opbrengsten van de gedoneerde spullen in de winkel gingen volledig naar  goede doelen. Zo ging er geld naar Hospice Hoeksche Waard, het Futurahuis, het Odensehuis, Zorgwaard, Humanitas, de Roparun, Dancing Wise, Gemiva, Villa Joep, stichting Pameijer, stichting Droomhuis Hoeksche Waard, de Foundation Prinses Maxima Centrum (voor hersenonderzoek) en Dierenopvang De Dierenstee en nog vele andere doelen. Er zijn mooie samenwerkingen ontstaan, onder andere met Support Romania. Zij hielp ook gezinnen die net buiten de criteria voor de voedselbank vallen. Voor hen verzorgde ze voedselpakketten, kleding en verjaardagscadeaus. Buiten openingstijden mochten zij regelmatig gratis of tegen een kleine vergoeding komen winkelen.

Al die jaren hebben haar sociale leven en gezinsleven op een laag pitje gestaan. Haar man is altijd haar steun en toeverlaat geweest. Met pijn in haar hart heeft Marja besloten te stoppen met de winkel, zodat zij weer meer tijd heeft voor haar privéleven.