Terug naar het overzicht

Horeca aan de slag tegen voedselverspilling

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Op maandag 28 maart vond in het gemeentehuis in Oud-Beijerland de kick off plaats van het programma tegen voedselverspilling. Het project wordt opgepakt met 4 horecaondernemers uit de Hoeksche Waard. Samen met de specialisten van Greendish pakken zij voedselverspilling binnen het eigen horecabedrijf aan.

Restaurant De Batterij (Strijensas), Restaurant De Eendrachtshoeve (Zuid-Beijerland), Zorginstelling Buitensluis (Numansdorp) en Restaurant De Beeren (Oud-Beijerland) hebben aangegeven belangeloos mee te willen werken aan dit project. De 4 ondernemers krijgen gerichte begeleiding in hun eigen horecabedrijf om voedselverspilling aan te pakken. Dat begint met een 0-meting waarmee inzichtelijk wordt gemaakt wat er aan voedsel verspild wordt. Op basis daarvan maakt Greendish de mogelijke besparing zichtbaar. Ook worden tools en informatie op de locatie afgestemd om daadwerkelijk voedselverspilling te verminderen.

Dit levert in de praktijk al snel kilo’s voedselbesparing op. Daarnaast draagt het bij aan de vermindering van CO2-uitstoot en heeft het direct voor de ondernemers financiële impact. Onderdeel van het programma is de YourChoice-campagne. In deze campagne wordt een gezonder of duurzamer gerecht aan het menu van het horecabedrijf toegevoegd of wordt er een bestaand gerecht aangepast.

Een aantal horecabedrijven is al actief met het verminderen van voedselverspilling. Roos Welbergen, Restaurant De Beeren: “Wij bieden onze gasten aan om de restjes mee te nemen en geven ook tips hoe het eten thuis weer opgewarmd kan worden. We krijgen daar al veel positieve reacties op.” Ook Restaurant De Batterij gaat het gesprek aan met hun gasten. Fons Slijpen: “Als er veel overblijft op de borden, vragen we altijd of daar een speciale reden voor is. Met de antwoorden doen we ook echt iets om verspilling te beperken.”

Gemeente Hoeksche Waard besteedt al langer aandacht aan voedselverspilling. Iets dat past in het duurzaamheidsbeleid van de gemeente. Wethouder Paul Boogaard (Circulaire Economie): “Voedselverspilling is een groot probleem in Nederland; jaarlijks wordt 2 miljard kilogram voedsel verspild. De horeca heeft hier voor ongeveer 14% aandeel in. Daar liggen dus kansen. Door minder te verspillen kan de winstgevendheid worden vergroot. Het is dan ook fijn dat de betrokkenheid van ondernemers op dit onderwerp groot is.” In het project wordt kritisch gekeken naar overproductie en naar voedsel dat wel wordt opgediend maar niet wordt opgegeten. Ook snijverlies en koelkastmanagement hebben invloed op de mate waarin voedsel verspild wordt.

V.l.n.r.: Bridget van der Vlies (De Beeren), Roos Welbergen (De Beeren), Fons Slijpen (De Batterij), Raymond Buitendijk (De Batterij), Dennis Vingerling (De Eendrachtshoeve) en wethouder Paul Boogaard