Terug naar het overzicht

Herdenking gedeporteerde Joden uit Rotterdam en Zuid-Hollandse eilanden

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Tussen 30 juli 1942 en 22 april 1943 werden in 8 transporten bijna 7.000 Joodse mensen via Loods 24 in Rotterdam gedeporteerd naar concentratiekampen. Jaarlijks worden zij herdacht bij de ‘Muur’ en het Joods Kindermonument in Rotterdam, op de dag dat de eerste trein naar Westerbork vertrok. Locoburgemeester Adriaan van der Wulp legde dinsdag 30 juli namens het gemeentebestuur een krans voor de Hoeksche Waardse slachtoffers.

Joodse inwoners van de Hoeksche Waard

50 Joodse inwoners van de Hoeksche Waard overleefden de oorlog niet, waarvan, voor zover nu bekend, een tiental via Loods 24 werd weggevoerd.

In de 19e eeuw waren er levendige Joodse gemeenschappen in Strijen, ’s-Gravendeel, Oud- Beijerland, Mijnsheerenland, Numansdorp en Puttershoek. In 1876 vertrok de laatste Joodse familie uit Mijnsheerenland. In de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw trokken velen weg naar de grote steden. Zij vertrokken na de aanleg van de Nieuwe Waterweg vooral naar Rotterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde er in ‘s-Gravendeel nog slechts 1 Joodse man. Hij dook onder in zijn eigen huis en overleefde de oorlog.

Bijna 7.000 joodse mensen afgevoerd naar concentratiekampen

Loods 24 was ooit in gebruik voor de opslag van tabak. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Joodse mensen uit Rotterdam en van de Zuid-Hollandse eilanden opgeroepen om zich voor dwangarbeid in Duitsland te melden. De Duitse bezetter gebruikte de loods als verzamelplaats. Van daaruit werden ze naar het doorgangskamp Westerbork gebracht. De meeste treinen gingen naar concentratiekamp Auschwitz, enkele transporten gingen naar vernietigingskamp Sobibor. De meesten van hen overleefden de verschrikkingen van de kampen niet. 

Plaats van herinnering: de ‘Muur’ en het Joods Kindermonument

De loods is na de oorlog afgebroken, maar de plek is onbebouwd gebleven, als plaats van herinnering. Comité Loods 24 wilde op deze manier het drama vastleggen voor jongere generaties. Het stuk muur dat op deze plek is blijven staan, is sinds 1992 een herinneringsmonument: de ‘Muur’. Er is een gedenkplaat op aangebracht met de namen van alle Rotterdamse Joodse slachtoffers.

Bij de ‘Muur’ werd in 2013 het Joods Kindermonument onthuld, een initiatief van Stichting Joods Kindermonument. Op het monument staan de namen van 686 Joodse kinderen van 0 tot en met 12 jaar die in 1942 en 1943 vanuit Loods 24 zijn gedeporteerd en vermoord.

Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument.

Foto: Pressure Line