Terug naar het overzicht

Herdenking bij monument Luchtoorlog Hoeksche Waard 1940-1945

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Zaterdag 14 mei 2022 vindt in Oud-Beijerland de jaarlijkse herdenking en kranslegging plaats bij het monument Luchtoorlog Hoeksche Waard 1940-1945. Deze herdenking is ter nagedachtenis aan de Nederlandse en geallieerde vliegers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen boven de Hoeksche Waard. Belangstellenden zijn van harte welkom om de herdenking bij te wonen.

Publiek van harte welkom

Door de coronamaatregelen kon er de afgelopen 2 jaar geen publiek bij de herdenking zijn. Dit jaar is dat weer mogelijk. Ceremoniemeester Jan van Tol heet de gasten en belangstellenden  om 11.00 uur welkom bij het monument aan de Anthonie van Leeuwenhoekstraat (bedrijventerrein De Bosschen). Burgemeester Aptroot houdt een toespraak en legt namens het gemeentebestuur een krans. De heer Lawrence Dooley spreekt namens de nabestaanden van pilot officer Peter Lawrence Dooley.

Nieuwe tegel met QR-code erbij

Op de grond voor het monument liggen tientallen tegels met daarop een QR-code. Nabestaanden van P.L. Dooley plaatsen daar deze ochtend een tegel bij. Bezoekers kunnen de code met hun mobiele telefoon scannen. De code verwijst naar een website waarop het verhaal staat over de neergestorte vliegtuigen in de Hoeksche Waard en de geschiedenis van de bemanningsleden.

Programma

Bij de herdenking zijn vertegenwoordigers aanwezig van verschillende instanties en doedelzakspelers van The Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums uit Voorthuizen. Ook Scouting Oud-Beijerland en Christelijke Muziekvereniging De Bazuin uit Oud-Beijerland dragen hun steentje bij aan de ceremonie. Het programma van de herdenkingsbijeenkomst is hier te lezen.

Houd rekening met wegomleiding

Voor auto’s en fietsers is er een omleiding om in de buurt van het monument te kunnen komen. Weggebruikers kunnen de aanwijzingen en de borden ter plekke volgen.

Luchtmonument Hoeksche Waard