Terug naar het overzicht

Heel Hoeksche Waard schoon! tijdens de Landelijke Opschoondag op 19 maart

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Op zaterdag 19 maart staat de Hoeksche Waard weer in het teken van de Landelijke Opschoondag. Met een eigen lokaal thema haken we aan op de Landelijke Opschoondag waarbij inwoners zwerfafval rapen. Met het thema Heel Hoeksche Waard Schoon! nodigen we alle inwoners uit om hun eigen buurt, wijk of plantsoen schoon te maken. Zo werken we samen aan een gemeente zonder zwerfafval.

Om de Hoeksche Waard zwerfafvalvrij te maken, is de jaarronde campagne “Ik ben Zapper in Hoeksche Waard” gestart. Zapper staat voor zwerfafvalprikker. De RAD en de gemeente Hoeksche Waard willen alle inwoners motiveren om mee te doen aan de Landelijke Opschoondag! Je leest er alles over op de Facebook-pagina “Ik ben Zapper in Hoeksche Waard”. Ook krijg je informatie over zwerfafval, plaatsen we video’s waarin we zwerfafvalrapers in het zonnetje zetten, je krijgt nieuws en ontvangt regelmatig een nieuwsbrief. En natuurlijk lees je dus ook alles over de actie Heel Hoeksche Waard Schoon!

De gemeente Hoeksche Waard scoort met een cijfer van 8.3 al hoog op de zwerfafvalindex en veel beter dan andere gemeenten. Uiteindelijk willen we naar een gemeente zonder zwerfafval en dus ligt er nog een uitdaging. Want zwerfafval is niet alleen vies, het zorgt ook voor een onveilig gevoel en waar zwerfafval ligt, volgt snel meer. Zwerfafval is ook erg schadelijk voor planten, dieren en de natuur. Het is dus erg belangrijk dat we zoveel mogelijk zwerfafval voorkomen en, als het er dan helaas toch ligt, het zo snel mogelijk wordt opgeruimd.

Zwerfafval rapen doe je het veiligste met een zwerfafvalgrijper. Veel rapers hebben al een grijper, maar je kunt ook opruimmaterialen van de RAD lenen. Aanvragen doe je via dit formulier. Pak zwerfafval niet met blote handen op, maar gebruik altijd een grijper of handschoenen. Zwerfafval hoort bij het restafval en kun je gewoon in de grijze restafvalcontainer deponeren.

U las zojuist een nieuwsbericht van RAD Hoeksche Waard.