Terug naar het overzicht

Elin Quaak wordt in 2023 kinderburgemeester van Hoeksche Waard

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Dit jaar heeft gemeente Hoeksche Waard voor het eerst een kinderburgemeester. Chris Buitendijk geeft met heel veel enthousiasme invulling aan deze nieuwe rol binnen onze gemeente. Kinderburgemeester ben je echter maar voor één jaar, dus ging de gemeente op zoek naar een opvolger voor volgend jaar. En die is gevonden: Elin Quaak (10 jaar) uit ‘s-Gravendeel is in 2023 onze kinderburgemeester. Elin: “Ik vind het belangrijk dat kinderen in de Hoeksche Waard gelijke kansen hebben en dat er geen armoede is onder kinderen. Ook wil ik dat we de natuur in de Hoeksche Waard goed beschermen en behouden.”

Taken kinderburgemeester

Elin is heel het jaar 2023 actief als kinderburgemeester van Hoeksche Waard. Zij kan onderwerpen bespreekbaar maken bij de gemeente die voor kinderen belangrijk zijn. Bij grotere gebeurtenissen is Elin samen met burgemeester Aptroot of één van de wethouders aanwezig. Denk aan de intocht van Sinterklaas, Koningsspelen of dodenherdenking.

Hoe word je kinderburgemeester?

In oktober deed de gemeente een oproep aan kinderen in groep 7. Iedereen die het een leuk idee leek om kinderburgemeester te worden, kon een filmpje insturen en vertellen waarom hij of zij kinderburgemeester wil worden. Er waren 11 inzendingen, hiervan zijn er 4 door de selectiecommissie gekozen voor een kennismakingsgesprek met wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat (Jeugd).  De gesprekken vonden gisteren plaats. “Het waren mooie gesprekken. Ik ben onder de indruk van de kinderen en de onderwerpen waarvoor zij zich in willen zetten. Het varieert van speelplekken tot verkeersveiligheid en van duurzaamheid tot armoede. Mooi om te zien hoe breed de interesse van de kinderen is.”, aldus de wethouder.

Bekendmaking

Joanne Blaak-van de Lagemaat: “Een keuze maken was echt lastig, want alle kandidaten waren gemotiveerd en enthousiast.  We kijken er naar uit om met Elin samen te werken volgend jaar.” Donderdag 24 november zijn de burgemeester en wethouder het nieuws zelf gaan vertellen aan Elin. Met de kinderambtsketting in chocolade werd zij op haar school IKC De Schelf verrast. Daar kreeg zij ook een mand met kleine chocolaatjes om uit te delen in de klas.

Benoeming

Begin februari wordt Elin benoemd (geïnstalleerd) tot kinderburgemeester tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Daarna zal snel de eerste bijeenkomst volgen waarop zij, met de speciale ambtsketting om haar nek, de kinderen van gemeente Hoeksche Waard vertegenwoordigd.

Jong HW Denkt Mee

Kinderen en jongeren zijn van groot belang voor de Hoeksche Waard. Zij zijn onze toekomst. Gemeente Hoeksche Waard vindt het dan ook belangrijk om met hen in gesprek te gaan over hun wensen en behoeften voor de toekomst van de Hoeksche Waard. Daarom hebben wij het jongerenparticipatietraject Jong HW Denkt Mee. Een programma, waarmee we jongeren willen betrekken bij de samenleving en lokale politiek. De kinderburgemeester en jongerenraad zijn onderdeel van dit programma.

Elin Quaak wordt kinderburgemeester 2023